AQUELLS TEMPS…AQUELLES CASES…

AQUELLS TEMPS…AQUELLES CASES…

Aquelles grans cases quasi abandonades enmig d´un món i uns costums en perill d´extinció són testics imperterrits d´allò que va ser i ara ja no hi és ni serà.Quantes coses amaguen els seus murs!Quants sorpirs, suors,nits i dies, persones,animals, crits i silencis en un entorn fantàstic i cruel alhora!
Algunes d´elles han sigut amb molt bon gust reconvertides i ressucitades, com és el cas de «L´Heretat de Pere».Una molt bona idea si tenim en compte el que suposa posar en marxa aquestes grans cases.Mai agrairem la fantàstica ocurrència que han tingut els seus propietaris a l´intentar tornar a la vida unes formes i uns hàbits en perill de mort.A més a més ens ofereixen la possibilitat d´estar com a casa nostra i somiar,menjar i reviure en pau i harmonia.Es tracta de tota una filosofia posada en pràctica.Quan vaig m´agrada i en silenci respire, tanque els ulls i el seu encant em deixa més que satisfet.En la senzillesa i somriure dels moradors radica la grandesa.

«La Casa de Cap de Bou» ,es una altra de les que em captiven i que formen part del patrimoni rústic del poble.Últimament observe en els seus propietaris l´interés per conservar-la i restaurar-la poc a poc.Això és el que jo veig des de fora (clar està) quan passe ocasionalment en la meua particular «ruta del colesterol».En tot cas, els anime en la seua tasca i millor gust.De tota manera no puc negar que quan passe per allí és com si una força misteriosa m´espentara cap a dins de la casona.
«La Casa de Torrella»-encara que ja el terme de Benigànim- junt a la «Casa de la Torreta»són també dignes de menció, encara que el seu estat és molt més deficitari que les dues primeres, no obstant, conserven íntegrament si més encara, eixe misteri, eixa atracció i eixe glamour que només el temps, l´entorn i la chance saben donar.Encara és temps de salvar-las i donar-les la utilitat i dignitat que mereixen: per sentit comú, lògica i Història.Que no ens pugam penedir (com quasi sempre) de la constant pèrdua del patrimoni arquitectònic.De la desaparició irreparable per falta d´intel-ligència i visió de futur.Des del seu silenci, des de la seua fesonomia,les seues molt honorables i nobles siluetes, ombres i racons ens ho estan demanant!

ARA MATEIX

Users: 4 visitants, 2 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES