
BENEDICCIÓ DE LES NOVES BATZOLES I DE LA RESTAURADA CAMPANA MAJOR "SANT JOAN"

1. f. pl. Instrument de fusta, compost de diverses peces articulades que en posar-se en moviment es topen produint un so sec i estrident, i serveix per substituir les campanes en les funcions religioses del dijous i divendres sant (Tortosa, val.); cast. matracas, carraca. Lo divendres sant toquen les batzoles per significar los crits dels juheus, Quar. 1413, p. 268. També es fan instruments semblants que serveixen de juguetes als infants, que s’entretenen produint aquell so estrident.
2. m. Beneitó, curt d’enteniment o de voluntat (Maestr., Cast.). «Pareixes un batzoles» (Benassal).
Loc.—a) Anar com unes batzoles: estar mal construït o insuficientment unit de ses parts, de manera que no té fixesa ni solidesa (Rib. d’Ebre).—b) Com si tocaren les batzoles: ho diuen per manifestar indiferència o despreocupació (Cast.). ¿No sents com toque? Per a mi com si tocaren les batsòles, ¿sabs tu?, J. Pascual Tirado (BSCC, iii).
Fon.: baʣɔ́les (Tortosa, Ulldecona, Maestr., Alcalà de X., Cast., Cullera, Pego, Alcoi); baʦɔ́les (Val., Llíria, Gandia).
Etim.: sembla variant de maçoles, mat. sign. 1. El 2 sembla variant de betzol amb contaminació del batzoles 1.
TRUJA (Dicc. Valencià-Català-Balear)
2. Peça de fusta o de metall, de forma aproximadament trapezial, que, unida per baix a les anses d’una campana, serveix per a sostenir aquesta i fer-li de contrapès en ventar-la (Vallès, Penedès, Camp de Tarr., Conca de Barberà, País Valencià, Men.); cast. cabeza, armazón. Las tremuges ab sos ferros de las campanas, doc. a. 1759 (arx. convent de St. Francesc de Ciutadella).
++
JOU
Peça de fusta que serveix de contrapès a una campana (occ., val.); cast. yugo)
332 Visites totals, 2 Visites avuí