Tinc un dubte, senyor director…
TINC UN DUBTE, SENYOR DIRECTOR
Fa uns anys, massa, que no pille cap programeta de les festes del “Carrenou”, no sé com ni de quina manera fan el repartiment: per tot el poble, només pel carrer Nou, en punts determinats, a qui col.labora… i si a més a més, com diuen, no t’estàs quet a cap lloc, ho tens més cru encara, d’ací que ja em va bé poder accedir per la xarxa, per QD, com és el cas. La ressenya periodística sobre dit programa remarcava (emfasitzava que direu els lletraferits i saberuts engolats, juntalletres! que amb quatre mots migcopiats d’autors de debò es creieu la “veu del seu poble”, pitjor encara, que heu vingut a salvar-nos les paraules, perdó! els mots. Ai, benavent!), dic remarcava, la frase de la segona pàgina: “(L’any que es va deixar d’aparcar al carrer Nou)”.
I no li acabe de traure l’entrellat a la frase, si és que la té més enllà de la seua literalitat, és a dir, si té alguna cosa més que la informació puntual i concreta. Tal volta els meus dubtes o mancaces van lligats al distanciament, físic, ja esmentat més amunt, que no em permet copsar (vaja, altra parauleta del senyorhome, però amb els mestres que tenim què volen? tots de l’or aquell!) el sentir dels veïns, ni cap comentari m’ha arribat al respecte, en resum, que no sé si a més donar la notícia amaga cap ironia, protesta, denúncia, queixa …
D’altra banda també, tal volta podríem parlar d’una simple datació, de datar un text mitjançant allò que es diu en diplomàtica datació històrica, és a dir, que situem en el temps un document lligant-lo a un altre fet, la prohibició d’ara, d’aparcar en una de les vies de més puntet, sinó la que més, del poble, d’on sinó allò de carrer nou, que no se n’ha obert cap altre més al poble? És, per tant, i salvant les distàncies, el nostre carrer “Moncà” de Xàtiva, o el Colom de València, (Alça niu! la calle Colom! diu ara este, que bo tu!) carrer que potser amb aquesta mesura urbanística lluïrà d’allò més, i ja no vull ni pensar com quedaria amb un pavimentació més bufona, qüestió de calerons, entre d’altres, supose. (Més canya tu! De calerons? I deixa’t de “fòrmules diplomàtiques”, que pareixes un empelt de senyoret llegit! Bufo…què? Escriu com les persones, mante!)
Però no només la diplomàtica fa ús –en feia més bé- de la datació històrica, també el comú se’n serveix d’aquesta pràctica, sobretot quan ja es té una certa destresa en el tema de la vida, i si no ja em diran quantes vegades no han sentit dir allò que una determinada cosa va passar “l’any que es va morir mon…”, o “que va prendre la comunió el meu…”, o “que el bou va agarrar al tio…”, i per posar un exemple que ve al cas, potser algú recorda quan es prohibí totalment el trànsit per dit carrer, a més de per sant Josep i places, les vesprades de diumenges i festius -solament d’estiu?- convertits, parcialment, en carrers de vianants. Pense que no, que no ho sabem, però, segurament, sí que recordaríem qui era l’alcalde aleshores.
Són coses del sentit comú, tampoc cal rascar més, tot i que al capdavall potser algú, algun dia, empesque quan van prohibir aparcar al “Carrenou” gràcies a dit programa. Us estranyaria?
(Fosca! Si ha acabat ja! ample s’haurà quedat el tio, “carrenou”, “carrenou”, quatre mots! quatre motets mal aparellats i desafinats diria jo que ha escrit, i ara! però si no el lligen ni a sa casa! Acabaciris! que sou tots uns acabaciris, si no fóra per l’or… Escriviu en paper i voreu quina xamerà!)
Benavent.
Aprés la festa de lo carrer Nou de l’any en què s’hi deixà d’aparcar.
P.S. Senyor director de QD, vull presentar les meues excuses tant a vosté com als amables lectors d’aquesta revista, perquè res sé, ni res tinc a veure amb aquest pintoresc personatge, anònim d’educació i de presència –per di-ho d’alguna manera educada- que s’introdueix quan vol en el meu post; desconec també si sols em passa a mi, però si en l’anterior escrit em va resultar simpàtic, i com si es tractara d’un xat portàvem una “certa” conversa, ara, en canvi, com no li he donat bola va afegint els seus comentaris quan li ve de gust, com una mena de consciència redemptora barrejada d’aire de perdonavides, però si sembla un facciós, simple Torquemada, totalitari amb algun trauma infantil! És el meu clam, com responsable que sou d’aquest web, perquè poseu remei abans que no córrega la tinta.
El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d’enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més…ens enriqueix i il·lustra. L’ estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.