Seleccionar página

Bous Sant Pere 2010 : reflexió a posteriori

Bous Sant Pere 2010 : reflexió a posteriori

“…pobre de  mi…pobre de  mi…els  Bous  de  Sant Pere ja són  finits…”

 Els Bous  de  Sant  Pere  de Quatretonda 2010 ja són  finits com  diu  la frase  de dalt  parodiant  la cançó  de  les festes  de  Sant  Fermí a Pamplona. QuatretondaDigital ha  volgut  informar  d´aquesta gran  festa.   Sobretot als interessats que  estan fora i han  seguit la informació des d´ aquí. Sabem  que  són  uns quants. Han sigut  unes  grans  festes,  com  sempre. El que  passa,   que  tot no pot eixir pefecte. Ha  hagut  algunes  incidències  pròpies,    com   alguna   que   altra   embestida   esglaiadora,   com   la  que QuatretondaDigital va  oferir   en   primícia  als  seus   lectors   i  visitants. Des  d´estes  línies  fem   vots   de recuperació i sanació ràpida  a les persones accidentades.

 La Revistade Bous  ha  sigut  un  èxit, com  la de  l´any passat.   Tal vegada  hem trobat a faltar que  la feren  arribar a les cases  com altres  anys han  fet els festers.  Ja ho hem comentat, però  no  podíem  deixar  de  fer  una  xicoteta  referència.  Una  revista  que  s´ha  convertit  en  el referent cultural d´aquestes  festes  tan  nostres i tot  gràcies  en  molt  bona part  al coordinador  de  la mateixa  rbenavent el qual  sap  com  ningú  enllestir  les  lletres,  domesticar-les,  pastar-les  i  oferir-les.   Sap  com  ningú  aglutinar, cercar  i trobar.  És un gran  mestre de  la paraula.  Sempre  ho  he dit i em  ratifique.  Enhorabona ! A més,  la rapidesa amb  què  el nostre Ajuntament la va “penjar” a la web a  disposició de tots  els ciutadans, ha sigut molt beneficiós i un bon  servei  sobretot a tots  aquells que  estimen el seu poble  i no poden estar.

 Enguany  hem  vist poques barreres  ”a la antigua  usanza”  . Aquestes  estan  en perill  d´extinció.  Per això, QuatretondaDigital vol premiar-les,  mimar-les i desitjar-les llarga  vida. Barreres com  la de la fotografia ja queden poques, per desgràcia…malgratt tot,  encara les podem contemplar en la seua  salsa  cada  any. Les nostres felicitacions a les mans  que  fan possible que pugam disfrutar-les encara.  Ens  ha  sorprés molt  positivament  la  rapidesa amb   que   enguany han  retirat   les  barreres una  vegada acabada la festa. Jo no recorde tanta eficàcia en molts  anys.

 La  festa  també ha  tingut  efectes col.laterals  negatius. I  aquests no  els  podem obviar,  encara que  és  pràcticament  impossible  erradicar-los.  Ens  referim  als  excessos de  tot  tipus,  però  sobretot a algunes gamberrades. Hem sabut  que  s´han llançat  fins i tot  cadires  d´una casa a una altra amb els conseqüents perills que  accions  com aquestes representen. Molt veïns s´han queixar  amb  tota  la raó de sorolls,  burreres,  “locandias”  i bogeries impròpies de la gent civilitzada. S´han trencat retrovisors de cotxes. S´han  fet  pintades de  molt  mal  gust   en  algunes  façanes.   Les  pintades són  actes   de  covardia.  I  quan  insulten,  no ens  enganyem: és terrorisme, perquè vulgues  o no, vénen  a aterroritzar  les persones que  allí hi  viuen  i  a  les  persones de  bona voluntat  que   no  tenim   més   remei   que   llegir-les.    S´han estampat contenidors de  fem contra alguns  vehicles.   S´ha consumit massa  alcohol.  Innecessàriament. Per a passar- ho  bé,  l´alcohol   i  altres   substàncies  són  totalment  prescindibles. Cal  dir-ho  i  ben   alt.  Les  drogues són culpables d´ anul.lar  la llibertat,  la  personalitat  i la vida. El respecte a l´altre  sempre s´ha  de  tenir  en compte. I aleshores la festa, serà festa  de veritat, completa, perfecta. Reparadora i amb  tot el seu sentit.

 pepe romero-nieva

 819 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Pepe

El professor jubilat Pepe Romero-Nieva comparteix la seua filosofia i la seua poesia des d' aquestes pàgines. Escriu, pensa i opina del món que li ha tocat viure i interpreta els fets els quals observa des de perspectives crítiques-constructives.

1 comentario

 1. Benavent

  Gràcies per les teues paraules tan bonhomioses i encoratjadores, de les quals no em sent mereixedor. Cert és que l’èxit o el fracàs sempre és del públic, dels lectors, dels col.laboradors que de franc i amb il.lusió hi dediquen temps i esforç a esmerçar els seus textos. A tot això no sé si has trobat resposta a la pregunta que llançaves des d’aquell Fòrum en el sentit de si a Quatretonda hi havia persones suficients o interessades per dur endavant un projecte d’aquella mena. Tal volta, però, només era una pregunta retòrica.

  Crec que si parlem d’èxit i de bona resposta ben bé podem parlar de QuatretondaDigital, que s’està convertint en un referent, de present i de futur, prova d’això, d’aquest futur, i molt immediat ja, està en la distribució del producte, avui publicar pot fer-ho qualsevol, coses a dir en tenen molts, per no dir tots, tampoc és tan car, però la distribució és el problema, necessitada d’esforços i de diners, i ací la Xarxa ho té més fàcil, a més d’altres avantatges, això no obstant no significa que siga una tasca fàcil, només tu sabràs les hores esmerçades a dotar, mantenir i augmentar de continguts la revista Digital, per a mi un bocí d’aire fresc com el que va representar la Taronja Mecànica, premsa esportiva a Quatretonda!, incisiva, polèmica, punyent…

  De debò que estàs construint una xicoteta o gran enciclopèdia: opinió, història, documentació… Fa uns anys vaig fer una crida basant-me en una coneguda frase, aquella que diu: “Doneu-me un punt on recolzar-me i alçaré el món”, i això és el que estàs aconseguint amb aquest producte.

  I en esta filagarsa de text sumar-me encara al clam i protesta contra aquells que agreugen la convivència, que fan malbé ací i allà, danys que després paguem entre tots, ells també; jo diria, o vull pensar, que no en són molts, per sort, però s’hi fan de notar. I com ve a tomb recordar uns Samperes de fa a muntó d’anys en què els Empresaris van empaperar algunes façanes de crides semblants a aquesta: “Si vols emborratxar-te ben barat a la barra dels festers has d’anar” , les paraules no seran totalment exactes, parle de memòria, però el contingut era este. No m’ho podia creure, però sí, passaren les festes i allí que romangueren els cartells manuscrits, fins que el sol i l’aire els feren miques. Ara ja no fan falta cartells, ni orquestres, diria jo, ni bous… només cotxe, vidre o plàstic i super-mega-altaveus, n’hi ha prou i sobres.

  Ah, i no voldria oblidar-me de les palmeres de la Carretera, què els hauran fet perquè després d’una d’aquestes festes trobem palmes arrancades per terra, esgarrades, esquerdades…

  Altrament també trobem coses positives, és clar, i ací m’agradaria destacar com anem eixamorant-nos d’aquell missatge que ens diu que podem gaudir de la festa, del bou, sense maltractar-lo gratuïtament, d’on he vist com la gent ha escridassat i xiulat una conducta d’aquesta mena, impròpia. I açò és bo, i a açò ha col.laborat, crec, la revista de Sant Pere. I també és bo.

  No voldria acabar sense dir de les barreres, ací “reflexionades”, crec que ja n’hem parlat alguna vegada en el mateix sentit, fins i tot he manifestat algun que altre cop que s’haurien de declarar BIC, en general o d’algun element en particular, i si és la cosa que arriba la seua desaparició que s’hi puga conservar per a l’esdevenidor algun d’aquests “exemplars” que ben bé podria figurar en un parc o redona de dimensions, doncs no deixa de ser un element emblemàtic i simbòlic de la festa.

  Al respecte resulta curiós d’observar com les barreres tradicionals majoritàries, les de troncs travessers, a la fi han resultat derrotades per les barreres de troncs enfilats o verticals, això sí, ara de ferro. Però el que resulta del tot impossible de trobar ja són les de tronc partidor, aquelles que amb un únic tronc palplantat defensaven només la porta d’entrada d’algunes cases, de manera que l’amo podia entrar i eixir lliurement sense haver-la de tancar, observar el bou quan passava i també engolar-se qualque corredor si d’ella en tenia necessitat.

  rbenavent

ARA MATEIX

Users: 2 visitants, 7 cercadors

ESTADÍSTIQUES

 820 Visites totals,  3 Visites avuí

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics