Seleccionar página

Valbaida, una comarca amb tres caps ?

Valbaida, una comarca amb tres caps ?

VALBAIDA, UNA COMARCA AMB TRES CAPS?

 De més enllà, del contrari de la mar, diuen: “Poniente, aunque el valenciano reviente!”

 El dimarts 22 de juny mentre els quartondins preparaven les seues festes “Samperenques” es presentava a Ontinyent “l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana”, -la setmana anterior s’havia exposat a la Costera- un projecte de la Conselleria de Medi Ambient i Territori –no sé exactament ara el nom d’aquesta Conselleria, la de Cotino vaja!- definit com un projecte de desenvolupament territorial per al període 2010-2030 i que segons la crònica periodística enviada des de la capital de la Vall d’Albaida va alçar botanes entre els representants municipals d’alguns pobles de la comarca, com ja se’n desprén del mateix titular publicat al Levante (24-VI): “La Estrategia Territorial enciende la Vall”, (titular que ja té un cert biaix ontinyentí), tot recollint les manifestacions d’alcaldes dels pobles directament afectats -com és el cas del nostre- sobre dit document que, almenys a les acaballes d’aquell més, estava en fase d’informació i de recollida  d’al.legacions.

 I tota aquesta enrònia ve a tomb, i entre d’altres coses, però sobretot, pel fet que dit projecte divideix el territori valencià en una sèrie d’Àrees Funcionals entre les quals tenim la d’Ontinyent, la de Gandia i la de Xàtiva com més pròximes a nosaltres, tècnicament anomenades Centres de Polaritat Prinicipal. Doncs bé,  pel que fa a la comarca Valbaidina tres pobles: Quatretonda, Benigànim i Bellús formarien part de l’Àrea funcional de Xàtiva, mentre que d’altres quatre, Llutxent, Benicolet, Pinet i Terrateig passarien a la de Gandia, cosa que provocà les bambolles adés esmentades. Això a banda, dit document presenta unes subàrees de polaritat complementària, una de les quals té per centre Castelló de les Gerres.

 De les declaracions dels representants municipals afectats pel pla i recollides a l’esmentat diari sembla, que les més cautes foren les de l’alcalde de Quatretonda,  que segons com va dir: “Nuestra preferencia es estar en la propuesta de la Vall d’Albaida, nuestra comarca, aunque la documentación no la tenemos y no hemos tomado ninguna decisión.” D’altres mostraren més clarament el seu rebuig o enuig a l’esmentada divisió territorial.

 Tots sabem que històricament som part de la Vall d’Albaida, ni que siga del partit judicial, així ens ho explicava el mestre a l’Escola, i a la façana d’una casa de Llutxent encara s’hi pot llegir un rètol, almenys mentre que no la tomben, que diu: “Luchente, partido judicial del Valle de Albaida” (parle de memòria però el text és així), taulell aquest que existiria per igual a tos els pobles del partit. Però també s’ha de dir que aquest partit judicial no coincidia amb l’actual comarca, ja que ben bé existia el districte d’Ontinyent al qual, a més de la capital pertanyien Aielo de Malferit, Agullent, Fontanars dels Alforins i la Font de la Figuera, i el districte o partit pròpiament dit d’Albaida amb la resta de pobles. D’on sinó havia de sorgir aquella expressió tan agradosa al paladar dels poblans de que el seu poble, la Pobla del Duc, antigament de Rugat, és el centre de la Vall d’Albaida?

 No sabem a hores d’ara com ha evolucionat la cosa, si és que ho ha fet, són dies caniculars, o si s’han fet al.legacions que suposem que sí, si fem compte de les declaracions anteriors. A mi, i personalment, se’m fa difícil veure’m inclòs en una comarca diferent a la de la Vall d’Albaida, entre d’altres coses perquè aquesta Vall, geogràficament almenys, és una de les comarques més ben definides de tot el País nostre, i el districte d’Albaida, ja ho hem dit, té molta tradició històrica, a més a més, i coincidint amb la democràcia, tot un arreu de trobades i aplecs de tota mena han refermat els vincles comarcals i, com he sentit dir, la Mancomunitat de Municipis Valbaidina és un dels organismes comarcals que millor funcionen, si no el millor.

 Però una cosa és parlar de la comarca física o cultural, i altra parlar de la comarca política, de serveis, a saber, i per posar algun exemple, a quin hospital volem anar? On voldríem els jutjats, Gandia, Xàtiva… Ontinyent, en les mateixes condicions és clar. En definitiva que una cosa és el sentiment comarcal i territorial i l’altra on volem la capital, on s’han de posar els serveis; malauradament per a la nostra comarca Ontinyent s’hi troba a una vora. Al respecte, i ja fa uns anys d’açò, el periodista nostrat Miquel Alberola, en un acte celebrat a la Universitat (si no recorde mal el de la presentació de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida, IEVA), va comentar que la nostra comarca era un espai territorial amb tres caps o capitals, cosa que va provocar la ploma discordant d’algun prohom valbaidí, però per a mi que la cosa va així, de sempre, ja que uns pobles cauen a l’àrea d’influència de Xàtiva i d’altres a la de Gandia o Ontinyent, i crec que no cal explicar quin és, històricament, els nostre principal lligam.

 No sabem si aquest projecte d’Estratègia Territorial significa un canvi en l’estructura comarcal coneguda fins ara, ni si resultarà incompatible amb programes com els de la Mancomunitat ja consolidats, però la realitat comarcal és molt polièdrica: geogràfica, històrica, política, econòmica… i en aquest sentit no podem menystenir quins són els nostres interessos, que a les postres cadascú defén “lo seu”, així i per posar un exemple el mapa de carreteres de la comarca no és el que més ens beneficia, trobe, no sóc l’únic que pensava que l’autovia que creua de nord a sud la comarca pel port de l’Olleria haguera pogut tenir un recorregut més central i centrat, diguem-ne que travessant el port de Benigànim, i per l’embassament de Bellús reseguir l’antiga carretera nacional cercant l’apropament dels pols com Olleria, Aielo… n’haguérem eixit molt més beneficiats nosaltres, si pensem que a l’inici del nostre port teníem la porta cap a Alacant, València, Albacete… però també d’Ontinyent, Albaida… de manera que haguera vertebrat, molt més la nostra comarca, almenys dels que ens sentim valbaidins, però massa llunyans d’Ontinyent.

 Lògicament els pesos pesants demogràficament i econòmica de la comarca, també política, convingueren o acceptaren que l’actual era el millor traçat –i supose que així serà que jo no tinc n.p.i., ja se n’hauran adonat- i així ara ja sabem que el camí més recte o millor per anar de Xàtiva a Gandia és, com ja fan molts xativins, el port de l’Olleria, més encara si no han d’aproximar-se a la capital socarrada, on s’hi troben sinó les eixides de Gandia quan circulem per l’autovia aquesta de la Llosa, o com es diga. Millor, potser, més tranquils nosaltres, és clar sempre que la nostra carretera tinga les mínimes condicions de seguretat, tot i saber que les millores en comunicació porten aparellades d’altres millores, en general, però a més que a mi també em fot haver de fer 25 redones de coll per poder accedir a una autovia o via ràpida, com fot també eixa conceptualització de la nostra comarca en dos parts, la rural i la urbana (o industrial), i això no ho hem alimentat nosaltres, que allò de rural –de la qual som un dels màxims representants- serà molt romàntic però té, benvolent o no, certes connotacions… o no veuen aquells pomposos senyals indicant el centre ciutat o urbà de molts pobles.

 I com ja hem desbarat prou, que a hores d’ara desconeixem si dit document planteja un canvi territorial o comarcal en tots el sentits -ja s’ho faran els polítics- acabem contestant allò del principi,  que diuen ací: “De ponent, ni gent, ni vent!”

 Benavent

 54 Visites totals,  4 Visites avuí

The following two tabs change content below.
Avatar
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.
Avatar
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

pels morts COVID-19.In memoriam.

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿Quin nom t'agrada més?

Veure resultats

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINADORS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics