Seleccionar página

Museo Etnológico

Museo Etnológico

Sería posible un Museo Etnológico en Quatretonda?

Aunque, supongo, que la idea no es mía y que otros también lo han pensado antes, me atrevo a proponer a través de esta tribuna pública , que es Quatretonda Digital, que con la colaboración de todo el pueblo, se pueda empezar a pensar seriamente en la creación del referido museo el cual refleje, vida, historias, costumbres, etc. etc.  Material creo que en todas las casas tendrán, en las cámaras, libros, utensilios,  fotos, etc. que no se usan y que en mayor o menor grado forman una parte muy importante de nuestro entorno el de antes y el de ahora.  Se que es dificil que algunas personas le cueste ceder algo por ser recuerdo familiar, pero la cesión sería en calidad de depósito o  en lo que se acordara.

La labor es árdua y compleja pués hace falta local, negociar las cesiones, etc., pero creo que solo de intentarlo será enriquecedor. Si la memoria no me falla, ya hace tiempo, que por fiestas se preparó una vivienda con los utensilios, ropajes, etc. de tiempos pasados.

Dejo abierta esta cuestión que espero acojais con el máximo interés y quedo a vuestra entera disposición.

Joan

 422 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Joan Caballero

Joan Caballero én un enamorat del seu poble. De sempre ha mostar simpatia per QD i és dels primers col·laboradors. Li encante bussejar en els objectes i llocs del passat.

4 Comentarios

 1. Josefa y Joaquina

  Para hacer un museo, se necesita una casa, local etc. y no veo en Quatretonda ninguna
  Es una buena idea pero yo que soy una persona realista lo veo como una utopia ( 3 sep.)

  • Joan Caballero

   Josefa y Joaquina: Comprendo vuestro punto de vista aunque no lo comparta. Pensad que algunas utopias se pueden alcanzar. Por otra parte si no nos movemos no notamos las cadenas!!!! Un cordial saludo……

 2. Joan Caballero

  A todos los interesados en colaborar en la creación del futuro Museo Etnológico de Quatretonda os propongo la siguiente cuestión y es la de, momentáneamente, crear uno virtual. Es decir dedicarnos a fotografiar todo el material susceptible de formar parte del mismo.

  Ruego contesteis a través de Quatretonda Digital para poder efectuar una reunión y obrar en consecuencia. Muchas gracias!!!!

 3. Benavent

  Fotre que tot és interessant! O com diuen, tota pedra fa paret! I crec que quasi és un tema de debat, de taula redona, moltes coses s’hi poden fer, d’idees ja no dic les que hi poden haver; fer fotografies que algú te les penge, ordene i classifique avui està a la mà, altres coses més complicat, ni que siga pels recursos humans però, i d’això tots en sou conscients, el simple fet de parlar-ne, de debatre-ho ja fa camí, ja fa guaret, el front és molt ampli però voler és poder, i caurem, i ens llevarem, amb la camisa bruta i esquinçada, cara el sol, sí, que també és nostre, i perquè no, Joan, convocaràs un bon dia tota la gent interessada, i visitarem el museu etnològic de la Font, regarem la llavor.

  Es difícil, positivament difícil, tot, si ho volem tot, avui se’n parla més de cultures, la cultura de la cuina, la cultura de l’oli, la cultura del vi i del celler, la cultura de la mel… de cada cosa se’n podria fer un museu perquè dir museu etnològic és el mateix que dir museu de la cultura i de la vida tradicional, és tot, encara que també pot ser una mostra significativa, exposició temporal que canvia per temporades, i és necessita d’un bon local, un mecenes o persona d’aquelles que se’n diuen grillades que ha anat recollint eines, estris o llibres de festes, o fotos antigues… o com tu proposes una colla de gent disposta. La Conselleria, avui, em sembla que està més per diversificar, els museus etnològics eren aquells que tots els pobles volien fer, recordes, era l’època de l’embranzida democràtica, del que vinga la llum i al senyor alcalde que li donen pel cul, l’època de les senyeres quilomètriques, les del País, sí, crec que fer un museu d’estos era l’objectiu de qualque ajuntament, partit o associació cultural, i això no es desmeréixer-ho, tot el contrari, és prova de la importància que té per a les persones la conservació de tota esta cultura, però des del punt de vista de la política, de les exposicions o creació de museus, que tampoc ha de ser el de tots, i almenys des de les institucions s’intenta de diversificar i no fer un museu, diguem-ne etnològic poble sí, poble també, que també siga dit, al cap i a la fi i que jo conega no hi ha tants, no se n’han fet tants, a la nostra comarca i a la localitat de Benissoda hauria d’estar obert el «Casal del Llaurador», museu etnològic comarcal de la Mancomunitat, si no vaig errat, i seu de l’IEVA, però a hores d’ara certament no sé quina és la seua situació administrativa, legal, ni, ja dic, si està obert o tancat. I el museu etnològic de València vaig arribar a visitar-lo, ara no sé.

  Però tu Joan no només parles d’un Museu que sempre seria la finalitat última, però no imprescindible, perquè creus que el pas previ i important és salvar de la destrucció i desaparició tot aquell conjunt que forma part del que hem dit cultura de la vida tradicional, és a dir un arxiu de fotografies, de fitxes, com n’hi ha i s’intenta fer d’arxius sonors, de la paraula, de la documentació…. avui la xarxa ofereix moltes possibilitats, ho hem comprovat amb l’arxiu de fotos antigues de Quatretonda, que costaria publicar un llibre d’aquesta mena? Ho sé, a mi m’agrada més el llibre, però el servei, les possibilitats i condicions de la xarxa són molt grans i abellidores.

  Un altre aspecte en el tema del museu -físic- és allò empeltar-se en el tema de la política turística, de convertir-se en un referent, i d’això se’n pot passar completament, o no, d’on pot pensar-se que allò del museu etnològic és el de sempre, aquell que tots els pobles més grans o xiquets, poden tenir a casa, jo no compartisc açò plenament però ho he de dir, d’ací que com en els events, «grans», es busca la diferència, allò del referent, fins i tot un plus cultural, que li puga aportar visitants i estudiosos, no només «turistes», i he de posar un exemple i he de parlar del poble, perquè fa uns anys iniciàrem negociacions per tal de recollir una donació de fòssils, preciosa per a mi, que no entenc res, i molt interessant segons enterats, la cosa tenia les seues complicacions legals, polítiques… si tens una donació és motiu sobrat perquè sol.licites ajudes per tal de constituir una exposició temporal o permanent, no vas a fer un museu de ciències naturals o fòssils només perquè sí, però si no te l’emportes tu ho farà altre o s’hi perdrà. El valor afegit d’aquesta donació és que a més de visitants i curiosos en general podria arrosegar la d’algun especialista, d’escolars, d’interessats pel tema, d’algun estudi que supose que se’n faria… Es complementaria amb algunes troballes de Quatretonda, és clar, que el barranc del Jaume em sembla que es conegut i ha estat bastant trepitjat per algun especialista de la matèria… No sé com però la cosa es va neular, torne a dir, hi havia molts aspectes que tocar, no sé.

  I arribats aquí ben bé puc dir que m’he perdut, són les coses que a cor què vols em vénen al cap… sobre el museu que, per cert, i per allò de la cultura i la vida tradicional, altrament dita etnològica, ja és del tot impossible de retratar un cobertor penjat al balcó el dia del Crist en el dia de la seua provessó, Tere et felicite, l’únic que vaig vore, i si et cabera l’estampa a una vora del cobrellit, millor, la resta un erm, un gran ERMOT, tot de banderes iguals, perdoneu-me, però això és com anar de pantalons curts i «xangles» a la provessó, és d’una pobresa…. I ho torne a dir, no estic en contra de les estampes que tenen el seu lloc, tots el dies, totes les hores, però per a la volta del Crist les millors robes, els millors guarniments…. pense jo, cosa que voldrà dir que ja fa falta, Joan, eixe museu o arxiu de la memòria, fotografies, sonor, eines, l’escola…

  benavent

  Perquè el tòpic diu que sóm poble de mestres, de carreres… llibres, llibretes, «devantalillos», taules, pupitres… un món per redescobrir.

  benavent

ARA MATEIX

Users: 3 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics