Seleccionar página

Què ha sigut de Canal 9 ?

Què ha sigut de Canal 9 ?

QUÈ HA SIGUT DE CANAL  9 ?

 Recorde ara tots els dibuixos que veia quan era menut, i és que, que be m’ho passava!!! A la taula un got de llet amb galetes, i a la “tele”, Canal 9!

 Moltissimes de les series de dibuixos animats què varen omplir la meua infància (i la de moltissima gent) foren pioneres a Canal 9, i algunes compartiren estrena amb TV3. És el cas de Bola de Drac, Musculman, el Doctor Slump (Arale), els cavallers del zodiac, Voltron, Goldorak… i podria continuar perquè la llista és llarga. Tot això fou gràcies a una gent que treballava dia a dia per dur endavant una televisió valenciana i en valencià. Fou gràcies a una cadena que tenia ganes de fer coses, de crear il·lusió (i la creava), gracies a un equip de dobladors professionals que posaven veu a tots aquells personatges que ens varen emocionar en el seu dia, i que després, quan els veiem doblats al castellà, o a l’altre valencià, no ens agradaven.  Fou una cadena de televisió que va començar amb força, amb ganes. Aquest canal i jo varem començar els nostres passos pràcticament al mateix temps. És clar què per aquells dies, encara no havia sobresaltat la televisó el fenòmen de la “telebasura”, o almenys, no tant com ara.  La realitat és que tot allò es va dilapidar.

 Amb la conversió de la cadena en una mena d’ent de propaganda electoral, l’essència mateixa del projecte, que al menys era la que ens arribava als receptors, es va perdre. Es va crear punt dos, com una mena de tapaboques, a la qual es va traslladar tota la programació que valia un poc la pena. A bons professionals que “estorbaven” als informatius de Canal 9 se’ls va donar un programa a punt 2, per allò de que fa mala vista tirar algú al carrer sense més. És el cas per exemple de Xelo miralles, la qual es va traslladar a l’espai Medi Ambient de dita cadena. Es traslladaren també els programes infantils, com babalà, a la segon cadena. Per suposat, aquelles series de dibuixos que jo esmentava abans, quedaren desfassades i es varen eliminar.  Punt 2 cobria la vessant cultural de Canal 9. Just amb aquest procés, es va anar arraconant l’ús del valencià a l’ent públic, quedant la seua utilització limitada pràcticament als informatius, algun programa de mati i ara a l’alqueria blanca. És clar que la retallada de les subvencions als actors del doblatge en valencià que ha dut a terme el Consell aquest any no ajuden gens a promoure’l. Recorde també l’emissió d’alguna serie feta en la nostra llengua com a flor de pell, és clar que no fa més que recordar-me allò del “per a què no diguen”.

 Actualment el Canal 9 que va sorgir com un instrument més de divulgació de la nostra llengua ha desaparegut dins aquest Canal 9 més preocupat en servir que en informar. Aquest Canal 9 arruinat, preocupat per gastar els diners públics en els grans events i grans visites que l’han portat a la quebra tèncica. Digueu-me nostàlgic si voleu, però el que més em remou l’ànima és que se que ja no tornarà aquell Canal 9 que em va omplir l’infància d’il·lusió, i els meus fills, si en tinc, no podran ja  gaudir-lo.

 Joan

 

 P.S.- Als següents enllaços  podeu trobar una llista dels dobladors de bola de drac, així com un parell de videos d’aleshores, i també la falca que van elaborar els actors de doblatge valencians per protestar en contra de les retallades.   

 http://www.vagos.es/showthread.php?t=767764

http://www.youtube.com/watch?v=zQdEpcBW5RQ&feature=player_embedded

 76 Visites totals,  4 Visites avuí

The following two tabs change content below.
Pepe
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

Pepe

El professor jubilat Pepe Romero-Nieva comparteix la seua filosofia i la seua poesia des d' aquestes pàgines. Escriu, pensa i opina del món que li ha tocat viure i interpreta els fets els quals observa des de perspectives crítiques-constructives.
Pepe
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

Latest posts by Pepe (see all)

2 Comentarios

 1. Avatar

  Mira Joan, yo que sere prou mes major que tu, tame manrecorde de ixos dibuixos y inclus de les cansonetes, perque els meus fills heu veen y es de veres que pel mati, davant del got de llet y antes de anarsen a escola veen ixos dibuixos. Tame menrecorde que si el fees del club babala, el donaven un carnet y el dia del «cumple» a les 7 y mija del mati aixia una llista en els noms dels que havien nascut ixe dia. Era una festa y tota la familia veem la llista en la tele ( que per cert pasava tan apresa que casi no heu podiem llegir) y tenviaven un regalet y les cansons eren en valencia : Vitamina A, a la babala, vitamina b y a pasaro be, prente vitamines y alegra la cara, vitamina C para estar content… ( per cert aso heu cantava Blanca , la de l’Alqueria Blanca ) Ay que temps aquells! mas fet recordar una de les epoques mes boniques de la meua vida.

  • Avatar

   M’alegre, perquè jo crec que eixos moments alegraren la vida a molta gent…

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

pels morts COVID-19.In memoriam.

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿Quin nom t'agrada més?

Veure resultats

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINADORS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics