LLOCS AMB ENCANT : TALLER,RELLOTGERIA I JOIERIA CAXOPÍ

LLOCS AMB ENCANT : TALLER,RELLOTGERIA I JOIERIA CAXOPÍ

                      Tal com havíem quedat. A les sis trenta en punt del dia vint-i-u de febrer de l´any del Senyor de dos mil-onze.  La rellotgeria de Caxopí estava en la llista…en la llista de  «LLocs amb encant » dels reportatges de QD : no podia faltar. El taller-rellotgeria-joieria  de  Don Emilio Oltra Carañana ens ha obert les portes aquesta vesprada de bat a bat. Un taller ple d´història,  modest, especial i autèntic. Amb la seua maquinària. Amb la seua saviesa. Don Emilio és un vertader artesà dels de raça professional. La passió  i l´amor que té al seu ofici no és dissimulada. El nostre reporter  ha disfrutat sentint-lo, però de ben segur que aquest últim no podia amagar la ternura i el plaer que sentia a l´explicar eixes històries de rellotges que només poden fer els «alquimistes del temps».

                    De ben xicotet ja gaudia demanat-li a son pare el rellotge de butxaca per a observar-lo, sentir-lo, palpar-lo…escoltar el «tic-tac» del temps sempre igual i sempre tan diferent que mai torna arrere. Quan es feia amb la màquina, no necessitava res més per a ser feliç : imaginava mil mons, mil aventures…es transmutava en Galileo i somiava en arribar a tenir molts rellotges, arreglar-los, convertir sa casa en una simfonia de centenars de » ding-dongs » marcant la fugacitat del temps que no torna. A la dècada dels 50 del passat segle, un anunci en un diari li va obrir l´horitzó. » L´Academia Técnica» de San Sebastián. Cada lliçó ( mensual )  li costava 40 pessetes de les d´aleshores. Amb sacrifici, molt de sacrifici  i AMB UNES GANES I IL·LUSIÓ  IMMENSES, acabà la seua primera formació . En un primer moment montà el negoci en casa dels seus pares doncs encara era fadrí, més tard a casa de la seua esposa on vivíen acabats de casar, ambdues al carrer Ausiàs March fins que finalment la traslladaren on està avuí en dia. Posteriorment, cursos de perfeccionament i esperit de superació vingueren a completar la seua formació.

                         No pot dissimular la seua preferència pels rellotges de maquinària suïssa de tota la vida, ja siga de butxaca, de polsera o els artístics de paret,  però la modernitat ha esdevingut en els típics de «usar i tirar» com tantíssims utillatges de la vida moderna. No obstant, ens ha donat una vertadera lliçó magistral de  rellotges de sol, d´aigua, d´oli, de dents, de quarz, automàtics, semiautomàtics. Veu i viu el present amb il·lusió. El seu fill Luis Enrique  ha agafat el testic de la continuïtat . De la crisi, que gràcies a una bona cartera de clients de tota la vida i al treball constant no  està sent tan dramàtica, diu que acabarà algun dia i preveu un bon futur per als artesans de tota la vida degut a que els rellotges de maquinària clàssica cada dia són més apreciats i es necessiten bons rellotgers per a mantenir-los i reparar-los.

-Gràcies, Emili. Un plaer.

-De res, home, de res. Si algún dia vol alguna cosa… saps on trobar-nos.

 

5 Comentarios

 1. Rosa

  I l’oloreta tan típica que fa en eixe taller? A mi sempre m’ha agradat, supose que serà dels olis o produtes que utilitzen en el seu treball, però quan he anat allí a canviar una pila al rellotge o a arreglar una cadeneta que s’havia trencat o a qualsevol altra cosa, he estat molt a gust i a més no podem deixar de dir que els seus propietaris sempre atenen amb molta amabilitat i són de total confiança.

 2. Marieta

  Si que es de veres que isa relongeria es un verdader» lloc amb encant».

 3. orbison

  Rosa ha dit: «I l’oloreta tan típica que fa en eixe taller?»
  Si que es deveres. Jo fa molts anys que no m’asome per alli, de ben xicotet …. s’em ha quedat també el que diu Rosa, eixa oloreta del taller a madera vella…. mhhhhhhhhh…..
  +10 als artesans !!!!

 4. ricardo g.huguet

  És una llàstima que un detall com eixa oloreta tan especial del lloc m’haja passat desapercebuda; encara que,per això no cregueu que sóc un insensible davant d´aquets encants. N’he percebut d’altres tan o més especials a´l’entrar a la rellotgeria, aquells com l’amabilitad i calidesa que sempre t’han rebut en obrir la porta.

 5. Rosa Mahiques

  Puc assegurar i assegure que amb tota l’amabilitat i bon estar que un client troba a l’entrar a aquesta rellotgeria encara n’hi ha una cosa tan bona com això i és el bon «savoir fer» d’aquestos professionals.

  Em va caure un rellotge de munyica analògic des de dalt de l’escala baix. Total 2 pissos. La cosa ésta, que ja no es podia dir rellotge, estava practicament irreconeixible i vaig pensar d’arrimar-lo perquè creia que no tenia solució.
  Vaig pensar en el sr Emilio i el seu fill i vaig anar a fer-los una visita per preguntar i de pas tornar a eixde lloc amb encant.
  El sr Emilio em va dir :- Tranquil·la dona, açò si vens demà ho tindràs arreglat.
  Dit i fet. Hui torne a tindre el meu rellotge tal qual va eixir de fàbrica. I estic molt contenta perquè el rellotge té per a mi un valor sentimental molt gran.
  Gràcies Sr Emilio. I al seu fill també.

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 5 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES