Seleccionar página

la raça política

la raça política

Em preguntaven fa poc per què han minvat les meues col·laboracions últimament amb aquesta pàgina que tan desinteressadament Pepe ha ficat al nostre abast. Sovint les persones hem de calibrar allò que diem i intentar adonar-nos que no sempre interessen nostres enrònies i cavil·lacions a la resta de mortals, potser que per a un mateix siguen molt importants i «quasi transcendentals», però hem d’intentar tindre el més possible els peus tocant el sol de terra, d’altra banda tenim el risc de fer-nos més pesats que el plom. 

No obstant això voldria manifestar l’agraïment que sent vers els polítics . Estic emprant la paraula amb el sentit de politikós grec, aquell que desinteressadament intenta resoldre els problemes dels ciutadans de la polis i no com els idiotikós que només estan interessats amb els assumptes privats. (Quina «mocarrà» m’acabe de pegar amb el grec i l’etimologia! )

Sí, sí, crec que hem d’estar-ne agraïts, perquè tothom bonhomiós ha de reconèixer el sacrifici que representa treballar tot el dia en un ofici qualsevol i després, per pròpia voluntat de servir, dedicar unes hores a ser un politikós i després, en acabar-se el temps que li correspon segons li han demanat els electors, tornar-se’n amb la cara ben alta a la vida quotidiana. Prescindint de quina ideologia vullga aplicar-ne per resoldre nostres problemes i fer un bon servici, crec que així són la immensa majoria dels que hui es dediquen a servir-nos. No li fa si erren amb les solucions que apliquen si ho fan de bona fe i no pel benefici particular, sinó pel be del veí.  L’altre, el corrupte, el que només s’ha ficat dins d’aquest món per «fer carrera», ni tan sols podem aplicar-li el nom d’idiotikós, eixe entre tots nosaltres hem de procurar enviar-lo, quan més prompte millor, a l’ostracisme o a les mans de la Justícia si cal fer-ho.

Com estic parlant de gent amb bona voluntat i després d’oir al professor espanyol Pedro Olalla González de la Vega, el qual viu i dona classes a la Universitat d’Atenes des de 1994, em reafirme més encara amb eixa idea meua que fa uns mesos us vaig dir: a la fi els quatre «tios del puro havà que estan a Wall Street, les Caiman, o veges tu on», un dia acabaran amb aquesta raça d’homes bons i seran substituïts per empleats administratius de «la multinacional de los Mercados» i nosaltres, com simples mortals, continuarem barallant-nos com els xiquets quan juguen a fer coses de majors, creient innocentment que exercim els nostres deures de ciutadans d’una democràcia.

Si teniu uns minuts entreu a aquesta direcció d’Internet http://youtu.be/jX7Kqb21b44i escolteu allò que diu , després que cadascú reflexione i traga les seus conclusions, i en cas que no esteu d’acord, com deia un destacat col·laborador de QD: «no s’hi val matar, eh?»
Au!
SALVA

 697 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Pepe

El professor jubilat Pepe Romero-Nieva comparteix la seua filosofia i la seua poesia des d' aquestes pàgines. Escriu, pensa i opina del món que li ha tocat viure i interpreta els fets els quals observa des de perspectives crítiques-constructives.

20 Comentarios

 1. Vicent Benavent

  Una reflexió molt interesant què d’altra banda jo ja m’havia llegit. Crec que em dit en altres ocasions que els especuladors tenen bona part de culpa del que ens està passant,d’altra banda els “polítics ” alguns intenten fer el que poden al meu pareixer.
  Aquest cap de setmana justament s’han reunit els presidents de govern europeus i tant la Merkel com Sarkozy han reconegut que Espanya almenys està fent el que toca,que no dic siga el més encertat però almenys altres ho reconéixen; ho dic perquè e sentit en estos últims dies quantitat de vegades que “Zapatero és un inutil” o què “Zapatero vete ya” o inclús ahir el senyor (Pons) tratan a més d’onze mil.lions de persones de IDIOTES, per tant parlem clar com diu el senyor Olalla, i sene por.
  Amb un sistema polític que no convenç a molta gent s’acosten les eleccions i ens agrade o no haurem de triar qui ens representa a Espanya, “la dreta o l’esquerra”. La dreta ja sabem per on van,Indignat’s fora és una trama de Rubalcaba, Eta, és tot un muntatge en paraules dels peperos, La salut i L’educació no son retatllades sinó ajustos segons els del pp,fotre i la COSPEDAL a Castella la Manxa els puja els sous als seus,bo i més i més i més…
  Cadascú que opine.

 2. joan benavent i gomar

  Es pot dir més fort, però no més clar….
  I és el que tots pensem que passa, però potser no sabem que fer…(?)
  Acabem ja amb aquest cancer!!! jo també ho se dir, però Com??, jo no crec que cap colla de polítics dels que tenim ara en espanya ni en la poltrona europea puga ni vullga fer res, si m’apures, l’únic que va parlar de refundar el capitalisme fou Sarcozi, i la Merkel quasi s’el menja viu… en fi.
  Aquest és el destí del capitalisme, igual com una galàxia jove sol ser una espiral amb molt d’hidrogen per anar les masses gravitatòries menjant-se’l, quan es fa vella, i s’acaba l’hidrogen comença a menjar-se les masses del seu voltant, fins que acaba sent una elíptica.
  I hi ha masses que s’han menjat tanta massa que col·lapsen en un forat negre o una estrela de neutrons, que es menja fins i tot la llum… ni la pressió de fermi, suporta el límit de Chandrasekhar (1,4 masses solars aprox. en capitalisme uns quants milions d’euros). Així tota massa que passe per l’horitzó de successos es engolida cap aquest sumidero.
  ……. per bona voluntat que tinguen les forces electromagnètiques o nuclears fortes o febles, (diguem-ne polítics), no poden evitar el colapse gravitacional.
  Potser l’única força que si que puga frenar-ho sigui la que deriva de la constant cosmològica (lambda) i que avui s’anomena energia fosca, i que sabem que és responsable de l’actual estat de l’univers, en expansió accelerada. Jo no conec la formula, però si que veig que el capitalisme no ens ha dut a bon port…..
  Ale bona nit…

 3. Vicent Benavent

  I més i més com dia abans,ara resulta que el govern valencià s’ha gastat 3’5 milions d’€,en un torneig de golf a Castelló per a que el sr Fabra estiga tranquil, però els hospitals que havía promés el sr Camps doncs això per a una altra ocasió, si caus malalt apanyat que més dona. Ja advertim que encara es pot fer més mal si cal. Només hi ha que veure i callar? Si algú veu ” Intereconomía” o ” Veo 7″ en hi ha per caure malats de veritat,vaja colla de inpresentables i ” fatxes” a més no poder, sols busquen la confontració entre els ciudatans i es que clar,no admeten que l’actual govern encara, ha fet algo be que no tot,vaja per davant.
  Caldria sotmetre’ls a la lectura completa de ” La Divina Comedia” de Dante, a veure si així deixen de fer la ” punyeta”.

 4. Rosa Mahiques

  Prompte tindrem eleccions i a les eleccions hem de fer el mateix que fariem si un grup de persones ens proposaren fer amb elles un negoci i necessariament haverem d’elegir a una d’elles, de la qual dependrà el nostre benestar. Les persones intel·ligents buscarien tota la informació possible( amistats, colaboradors, família, negocis avalistes i ho analitzarien amb profunditat) d’aquells que anem a elegir per no equivocar-nos i elegir al millor. Els electors que no ho facen així, i es deixen portar per idees fixes, és a dir, per idees inamovibles “passe el que passe”, tindran moltes possibilitats de perdre el seu benestar.

 5. quatretondadigital

  Veig un panorama polític amb molts interesos personals i poca gana de lluitar pel bé comú. Observe una casta política (perque la raça ja fa temps que l´han perduda )sumisa i esclava de quatre líders-déus,. Una casta obedient, palmeros d´escenaris televisius, que estan muts i cecs però amb les butxaques àvides de prebendes i privilegis. Cap d´ells he vist renunciar al seu status.Cares dures que les tinc avorrides de tanta mentida com ens amollen a ca instant Són falsos predicadors que engatussen amb un discurs al comú desinformat i per darrere fan el contrari amb luxe i luxúria. Casta, que sempre són els mateixos des de fa dècades, ( alguns ja li han guanyat en temps a Gadafi, Hitler o Franco ) com si foren els únics salvapàtries que existeixen. Diuen representar al poble. quan als únics que es representen és a ells només. Tenen ( i no m´explique el perquè) el salvoconducte de la impunitat eterna facen el que facen roben el que roben. o acàs heu vist a algun corrupte dels milers que coneguem que hagen tornat tot el que s´han ventilat ?)…i no parle de la presó! Tampoc parle de la mala gestió econòmica, nefasta. Projecten 1 i se´n gasten 1.000 i aquí no passa res.
  Un món de bojos. Uns polítics descafeïnats, però sempre, sempre, la “voz de su amo” siga del color que siga. El color és totalment secundari en les societats globalitzades d´avuí en dia. L´única diferència : aquells qui ostenten el poder són els que més fortes tenen les llibretes d´estalvis. Encara que l´oposició sempre té també un lloc des del qual també medra com eixes plantes trepadores als castells medievals i mansions a lo progre.Cadascú el seu lloc del gran escenari de la farsa.

  De raça política, res de res. De negoci polític, molt de molt. D´interesos personals, infectats.
  Solució : regeneració vertadera, alguna poda de branques velles i improductives. Transparència total. Reconsideració i revisió i canvi si fa falta de l´actual sistema de coses.

  • SALVA

   En sentit figuratiu RAÇA:

   Categoria de persones que tenen característiques, interessos, hàbits, etc., comuns

   • quatretondadigital

    Jo me n´ixc del diccionari i entenc per raça força, valor, honestitat, honradesa, lleialtat, noblesa i conseqúència…ja sé…sóc temperamental, i molt il·lús…

    • SALVA

     Tu no has oït dir mai al poble: «eixe xicon és de mala raça»? O «és de la raça del dimoni»… I a l’Evangeli: «raza de víboras».
     Veus, també podem admetre altres accepcions, és tan «polisèmica» aquesta parauleta…

  • SALVA

   Pepe, estic d’acord, però jo afortunadament encara en conec alguns de les dues mans que són com el politikós grec, vull dir: aquell que desinteressadament intenta resoldre els problemes dels ciutadans de la polis.

   • Pepe

    Efectivament, haver-los “haílos”. Crec que totes les regles tenen les seues excepcions. LLàstima que deurien d´ estar menys callats. El cas és, que quasi sempre que critiquen alguna cosa del seu propi partit, acaben defenestrats, aïllats i exiliats. Però, afortunadament, encara en queden, pocs, però en queden. Crec jo…

    • SALVA

     Espere que la crisi siga una catarsi i, com sempre ens ha passat als humans, alguna cosa canvie pel bé de tots, tot i que no sé els anys que han de transcórrer perquè es faça realitat aquesta il•lusió meua que és un pensament «visceral» més que del cervell.

     Recorde que quan tenia uns tretze anys un dia vaig tindre una grip o un constipat prou fort amb molta febra, em durà la malaltia quasi una setmana, però quan em vaig alçar del llit ma mare tingué que fer-me uns pantalons nous i una camisa perquè s’havien quedat curts, el xiquet havia crescut i l’alçaria, més o menys, era la que en tinc ara. De vegades ens oblidem i no tenim em compte que la natura és sàvia.
     Sóc un il•lús?
     No em queda altre remei!

     Amb tot, i tornant a la idea inicial del meu escrit, a allò que li tinc por és a:

     “els quatre «tios del puro havà que estan a Wall Street, les Caiman, o veges tu on», que un dia acabaran amb aquesta raça d’homes bons i seran substituïts per empleats administratius de «la multinacional de los Mercados» i nosaltres, com simples mortals, continuarem barallant-nos com els xiquets quan juguen a fer coses de majors, creient innocentment que exercim els nostres deures de ciutadans d’una democràcia”.

     Aquestos sí que ho poden desbaratar…, i de valent!
     Com sempre, afectuosament,
     SALVA

 6. joan benavent i gomar

  Podem….
  Agafem tisores i podem….
  El pot de poder per qui sàpiga podar…
  Aprenguem a podar amb criteri, no podem branques productives (social o econòmicament)…
  Fem receptes de poda que puguen permetre carregar-nos el cuc de la palmera ….
  ………….
  Identifiquem el cuc: El capital derivat de l’especulació
  Identifiquem la sàvia a salvaguardar del capitalisme: El capital derivat del treball i esforç.
  “.. i aquest capital inclou a pensions, drets socials, etc.., així com també el capital usat per crear treball i ocupació …”
  Marquem objectius: Carregar-nos el cuc.
  Dibuixem procediments:
  1)
  No alimentar-lo .. (No invertir en borsa a productes especulatius, intervenció de l’estat en el mercat, eliminar mercats negres (armes, drogues i tracta de blanques) i dels blancs (armes, drogues, explotació de persones))
  Llevar-li la sàvia que ens ha xuplat… (Bloquejar els comptes en illes caiman i suïssa i amb aquesta sàvia injectar-la a la palmera a l’estat de benestar)
  O de més violentes:
  2)
  Enverinar-lo amb “Gusation” (atacks Hackers als seus centres de poder)
  Lluita ecològica, soltar pardals que es menjen aquest cuc (terrorisme pal capital), però després com ens desfem d’aquests pardals?, podem fabricar pardals amb data de caducitat o fi de contracte (fi d’obra), les polis de Grècia així ho feien a l’Àgora amb els seus guerrers.
  3)…..hi han molts procediments, cadascú que expose el seu

  Marquem prevenció: Assegurar-nos que aquest cuc ni altres puguen des-fer-ho
  1)
  Ningun treball pot estar deu vegades menys pagat que el més pagat
  Ningun negoci pot guanyar més de deu vegades el jornal més pagat
  Establir el SMI com el salari MAXIM interprofessional (el actual que marca el mínim ja sabrem que és un dècim)
  Cap esser humà (i no m’importa la seva nacionalitat ni de si treballa o no) pot rebre menys de la meitat del dècim del SMI. Així garantim que la sàvia circule i no hagem de podar rames febles.
  Etc…

  Podem seguir fent receptes, de segur que cadascú ne pot fer més de cent…, D’aquestes que ja fa temps que pense, ni d’altres que també pense, no he vist cap formació política que les comparteixi, per tant i al meu criteri, no puc confiar en cap formació política per la resolució d’aquest conflicte (també soc còmode i no he fet res per intentar-ho).
  …Ull!!, i no dic que hi hagem moltes i molt bones persones de tots els colors, amb el sentit polític que ens ha definit SALVA.

  En fi, proposem que és de bades, i de segur que ningú amb poder de podar o pot de poder ho posarà en pràctica……

 7. Vicent Benavent

  Carall quin debat s’ha format més interesant,estic d’acord en moltes coses de les que escriviu sobre tot en el comentari del sr Salva, és veritat els que més por fan son els de Wall Street i companya però… serà per peròs que diuen alguns? També és cert el que diu Joan, els que tenen el poder faran alguna cosa? crec que poc,però que rule i que rule la cosa ja veurem on para açó. Em preocupa i no poc la poca visió que té aquesta Espanya tan solidaria de vegades i tan ” curta” unes altres. Ja ho vaig dir l’altre dia,manar tenen que manar alguns vullgam o no així ha de ser,la pregunta és; qui volem que mane? En estos últims mesos estan eixint moltes coses a la ” palestra “,de tots els llocs i partits polítics, que fem,baixem o no baixem del burro? pel que es veu,difícil serà que la societat veja a quin ramal té que estirar la corda. Caguen l’ou!! quan s’adonarem del que tots saben i no volen saber? O per si de cas no volen baixar…
  Salutacions.

 8. Rodolfo

  En els anys que tinc me feu pensar molt, malgrat que mica de la solució está en la data 20 de Novembre próxim, i no pugem dir “la carn que no es cou per a tu, deixa-la cremar”, encara que tinguem que pendre a cabassos aiguanaf, pera tornar les aigües a mare, ni excusar-se que tinc que canviar l’aigua de les olives per a no cumplir la seua obligació, y fregarse les mans com Pilatos.
  El Sr. Pere Olalla, ell que fá un avançament de coses molt certes, al final de la dissertació, primer me atorrolla i posteriormen me esglai-sa, doncs les paraules finals “echar abajo, ayudar a la resistencia…” me sona a revolució, i les revolucions o l’aneguen tot, o lo arreglen, i aixó es molt perillós. Jo crec en la bona voluntad de uns pocs polítics, economites, abogats, cientifics, i poc a poc algú tindrá que aparéixer per a solucionar-lo, siga del signe que siga.
  Salutacions, Rodolfo Canet

  • SALVA

   Rodolfo:
   de part d’un àcrata que practica la dita: «Multituds?… Ni de Bisbes!»

   Juan 2,13-22
   En aquell temps, s’acostava la Pasqua dels jueus i Jesús puja a Jerusalem i es trobà als venedors de bous, ovelles, i coloms i també als canvistes asseguts; i fent un assot de cordes els va tirar a tots del temple amb les seues ovelles, bous i gàbies; i als canvistes els reballà les monedes i els tombà les taules i als que venien animals es digué:
   —Lleveu aquestes coses d’ací, no convertiu en un mercat la casa de mon Pare.

   Tinc entés que, en anar qualsevol fidel jueu a oferir un sacrifici, els sacerdots volien que els animals no tingueren cap taca. Hi tenien «inspectors» per comprovar que es complia la norma i a més, si no havien sigut comprats a les tendes del Temple, els rebutjaven i una vegada allí els resignats pelegrins no tenien altre remei que comprar-los al preu que «marcaban los Mercados» que, naturalment, eren dirigits pels escribes, únics personatges que interpretaven les Escriptures que, com tenien estudis, en sabien de la missa…
   No sé si et sonarà.
   Tot i que torne a dir-te: «Multituds?… Ni de Bisbes!»

   Afectuosament,
   SALVA

 9. Rodolfo

  Salvador y Vicent Benavent Vidal, dona gust la comunicació en vosaltres, sempre aprenent, poc a poc, doncs aprenent. Jo no havía sentit mai “Multituds?… Ni de Bisbes!, però me agradat molt la frase.
  Salutasións, Rodolfo Canet

 10. Vicent Benavent

  I més i més que anirem vegent,ahir presentà l’eslogan per a les properes eleccions el partit popular ” Empieza el cambio” jo que soc curt en política em pregunte,quan començarà el canví aquí a València? quants anys portem en el mateix govern? els d’ací no demanen canvi? que fan quan venen les eleccions municipals? fotre quina gentola mare meua!! Una altra,ara i després de 7 anys de combaticins electorals pel trasvasament del (Ebre) sobre tot pels populars ara va i admeten les desaladores com a solució de l’aigua,sabuts els xics si senyor.

  • David Mahiques

   Hola Vicent:

   Efectivament, ara i de cop i volta EL AGUA PARA TODOS ja no fa falta. I el del PP valencià calladets i esta boca ja no és meua. Donen pena.
   Però això demostra que tot era una campanya per guanyar vots, amb el que es diu el vot emocional. Jo diria emocional i bovo.
   Ara va i que les desaladores que eren uns grans productors d’efecte hivernacle i que anàvem a desfer el litoral valencià i malbaratar la gran industria valenciana del turisme són una cosa estupenda. Més d’u té que pensar a estos valencians els del PP els enganyen com als caragols.

   Adeu
   David Mahiques

 11. Vicent Benavent

  Com dia quell,i sigue la cosa, el dilluns presentà el programa electoral el partit popular,dit textualment pel sr Rajoy; ” es verdad que cambiar de govierno no vaya a ser la solución, pero tambien es verdad que sino cambiamos no saldremos de ella” i jo em pregunte,que a dit aquest hòme? una altra ” para crear empleo hay que hacer muchas cosas” home i tantes però quines? a més a més no deixà ni que els periodistes feren cap pregunta,clar com que no li fan falta ja.
  Ho dic amb pesar de mis pesares ( pobre de mi y de vosotros).
  Un apunt, a les comunitats on governa el PP on més an reduït el gasto son; La Sanitat i L’educació pública clar; ay no que m’enganyat que ells diuen ” Ajustes ” necessàris.

  • David Mahiques

   Bona vesprà Vicent:

   El dimecres passat varem anar a una trobada en Valencia de les que fa el partit amb regidors i alcaldes en el centre de la Beneficiència de la Diputació i Jorge Alarte ens va comentar que en l’avant-pressupost per al 2012 la previsió de la Generalitat per construcció d’hospitals i centres escolars és 0. Si la cosa va avant l’hospital d’Ontinyent no es farà, el de Gandia vorem si s’acaba i els altres quatre hospital previstos fer tampoc es faran. I d’escoles com t’he dit 0 de 0.
   Tots els programes de la Gneralitat es redueixen en un 73 % i el PAMER i ENCORP (els programes per contractar treballadors a l’estiu que fem en l’ajuntament és dedueixen en un 60 %). I més coses.
   Per altra banda, la despesa per mantindre totes les fundacions de la Generalitat, que com tots sabem és la manera que té el PP de colocar a gent pròxima al partit i entrar en tot el teixit associatiu valencià és mante. I segons la premsa crec que són 30 o 32 milions d’Euros.
   Una poca-vergonya i burlar-se de la gent. I més, en tot el que està passant.
   Adeu
   david

ARA MATEIX

Users: 1 cercador

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics