Seleccionar página

palmeres

palmeres

***

Minarets al cel

desposeïts de l´orgull

d´un ahir gloriós :

sou l´ombra nua

de la gran plaga

globalitzadora i destructora

d´un món malat

de crisi d´existència

de manca de conciència.

Palmeres precursores

profetes salvadores.

Testics moribunds.

LLàgrimes als cels.

pepe romero-nieva

 

 82 Visites totals,  2 Visites avuí

The following two tabs change content below.
Pepe
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

Pepe

El professor jubilat Pepe Romero-Nieva comparteix la seua filosofia i la seua poesia des d' aquestes pàgines. Escriu, pensa i opina del món que li ha tocat viure i interpreta els fets els quals observa des de perspectives crítiques-constructives.
Pepe
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

Latest posts by Pepe (see all)

20 Comentarios

 1. Rosa Mahiques

  Quina pena m’entra quan mire eixes palmeres tan altes, tan majestuoses, que van morint poc a poc, sense pressa, però sense pausa. Canvia molt el paissatge del nostre poble, però supose que no s’haurà pogut fer res; és culpa del cuc maleït que segurament haurà arribat ací en una maleta que viatjava en avió provinent d’algun país llunyà.

  • David Mahiques

   Hola Rosa:

   Després d’una setmana torne a entrar en QD. Vull dir-te que no esperes cap fil d’esperança en veure rebrotar les palmeres. I el que té que fer l’ajuntament és podar-les i tallar-les com molt be et diu Joan. Precisament el no haver-les tallat l’únic que ha fet es que el cuc passara d’una palmera a altra, estenent-se dramàticament. Quan una palmera dona símptomes, cal llevar les palmes, i si l’ull encarà té una part sana, netejar-lo i deixar la part sana. I aixina, pot ser que es salve, com de fet ha passat en una palmera que hi ha en la carretera cap a Beniganim. En eixa, l’estiu passat varem fer això i es va salvar. Però este estiu s’han limitat a llevar les palmes quan la cosa ja era escandalosa i encara continuen palmeres amb les palmes mortes que són un perill, a més d’una molt mala imatge.
   S’han reduït els tractaments i l’alcalde diu que es per que ho ha dit el tècnic. La veritat és que ha segut un desastre. Si hagueren continuat fent els tractaments com estaven fent-se i s’hagueren eliminat immediatament les que donaven símptomes no estaríem contemplant el que estem veient ara. En la Vall d’Albaida un dels emblemes del poble eren tenir les palmeres més grans i millors i este ajuntament té el dubtós honor de haver posat fi a este emblema.
   Per altra banda, vull dir que ajuntaments com els de Benigànim que l’any passat també van tallar algunes palmeres pel cuc, enguany no han tingut que tallar-ne cap, perquè han fet el tractament que pertocava.
   Estan morint-se fins i tot, palmeres joves que es més fàcil tractat. Esta vesprada he vist molt afectada la palmera que hi ha enfront de ca masclaret, junt als contenidors de reciclatge, que prompte serà un problema per als vianants.
   Este cuc és originari d’Indonèsia, allí les palmeres tenen una certa adaptació a ell. D’alli va passar a Egipte i amb una importació de Palmeres barates en el boom de la construcció va passar a Espanya i va entrar pel Mediterrani, no se si els primers casoso es van donar en Almeria o Alacant. Es van reduir els períodes de quarantena per les importacions de palmera barata cap a les noves urbanitzacions i ara veiem el resultat.
   El cuc va “mutar” ràpidament es va fer més xicotet i va trobar en la palmera Canària un menjar especial.
   No és la primera plaga que entra ni serà l’ única, el que passa és que hem de fer lo possible per evitar estes coses.

   Adeu

   • Rosa Mahiques

    Jo no sé si tota la culpa li l’hem de donar a l’actual consistori, perque esta setmana he llegit al Levante-EMV que un hort de palmeres que estava protegit,( no recorde de quin poble era) ha sigut atacat per aquest cuc i malgrat que els tècnics han fet tot el que sabien, les palmeres estan secant-se. Supose que ni l’alcalde, ni regidors, ni oposició voldran que les palmeres es sequen i que hauran fet el que els han dit els tècnics, però hem de reconèixer que aquest mal ve de fòra i per culpa dels diners que alguns “listorros” s’han volgut
    tirar a la butxaca, ara patim tots els mal d’aquest “animalet” tan perjudicial per a les nostres palmeres.
    Altra cosa seria si veierem que des de l’ajuntament s’aprofitaren del mal de les palmeres, i els reportara beneficis econòmics o electorals…però no ho veig així, més bé al contrari.

    • Jose Luis oltra

     Publicado 3 noviembre, 2011 en 1:41 PM
     Molt agrait Rosa, perquè almenys ens dones el benefici del dubte. Resulta curiós com ens arriben lliçons d´aquell que podia haver posat en marxa tot allò que ara conta, i no ho va fer. Clar! era un altra època fa algo més de 4 …. ¿mesos? Per què no es va fer en la segona meitat de l´anterior legislatura?
     Bé,`per a bé o per a mal, estem fent allò que el tècnic en la matèria ens ha dit que ferem:
     reduir el nombre de tractaments. El tècnic és el mateix que abans. Potser que ara ja no sàpiga res, però és la mateixa persona. I ha sigut ell qui ha recomanat no tallar les palmeres mortes fins que passen dos o tres anys. Serà perquè el més mal que pot passar és que rebroten?

 2. joan benavent i gomar

  Aquest cuc l’ha dut Lalo?? o algun deixeble d’ell??, o és conseqüència de la transformació liderada per la seva doctrina??.
  El cuc afecta també al servell humà??
  …. Estem en la societat palmera??
  …. Podem vacunar-nos contra el cuc??
  … Podem denunciar al cuc i empresonar-lo??
  … El que si podem es podar,… i podem,… i el que vullga poder que pode… i qui no, que tinga el pot de poder i que puga… i si no pot, doncs tetrabrick… a la fi poder és voler.. o és al reves??…”poderoso caballero don …”. …Que podíem esperar??

  Ale, la reflexió d’avui… Canço trista de l’avinguda Street… (jo he viscut allí)…

  • Rosa Mahiques

   Joan, amb una reflexió d’aquestes teues ens tens 1 hora pensant! I a la fi, llegint entre linies entenem alguna cosa, però no tot, i és que tu escrius i dius més coses entre linies que en linies, però és bo pensar, reflexionar, meditar les teues paraules, ja que moltes d’aquestes coses no les pensariem si no ens indiques el camí.
   Ah! I sí, crec que el cuc està afectant-nos el cervell en aquesta societat palmera i hem de buscar la vacuna o almenys estudiar per a trobar-la. I deixar d’adorar tant a eixe Déu que no té ateos…

   • joan benavent i gomar

    Rosa, ja m’agradaria saber parlar i escriure més clar, però és veu que Deu em va fabricar per ser “retor” o polític, i em costa molt escriure clar. Menys mal que soc ateo i intente eixir de la maledicció de fàbrica.
    jajaja, molt bon comentari…
    Salut..

 3. Frederic Oriola i Velló

  Açò de les palmeres si és una llàstima, puix romanen tieses i cadavèriques, una de les nostres senyes d’identitat, ahí a l’Avinguda País Valencià. També aquesta avinguda, amb una toponímia ja pràcticament en desús per imperatiu legal, a l’encreuament amb el carrer Rei en Jaume, roman de fa temps tapada per una pintada iconoclasta.

  Com podem veure, ambdós conceptes, palmeres i País Valencià, gràcies a la constància dels seus respectius Picuts, caminen plegades cap a l’extinció.

  • David Mahiques

   Hola Fede:

   No hi ha cap imperatiu legal per que no es puga dir Pais Valencià. I que jo sàpiga cap regidor vol canviar el nom.

   Adeu i bona vesprada.

   David

 4. Benavent

  Amic David,

  En res m’has ofés i seria molt susceptible per la meua part haver-me’n sentit, entre d’altres coses perquè aquelles expressions teues que jo he destacat en qualque conversa hagueren passat d’allò més desapercebudes, o quantes vegades no haurem dit: -açò és cosa de quatre “cabestros” que no saben ni…; escrites, però, la cosa té una altra dimensió, de manera que si no t’haguera conegut tampoc no em sentiria ofés, però bé que haguera pensat que l’autor és un “tio fartet”, una mica sobrat, vaja. En definitiva, allò que em va tocar i sobtar va ser el to, no m’ho esperava. Com diu Salva si ací s’ha de matisar tot i hem d’allisar tots els plecs a la fi no escriuríem res.

  No sé si sóc més a menys valencianista que ningú, si ha donat aquesta sensació, evidentment que no m’he expressat bé, ja m’agradaria a mi que allò del valencianisme fóra cosa de tots, partits inclosos, a més que hi ha tantes formes i maneres de ser valencianista que em fa mal de pensar.

  Per alguna cosa de les que tu comentes recorde que quan rondinaren crear la quarta província, la de les comarques centrals, la nostra, la històrica província de Xàtiva, ja vaig pensar que havíem arribat massa tard, per allò que dius del progrés, però si ara tenim València a escassos cinquanta minuts! i Alacant ja veus per als d’Alcoi, fa només unes dècades crec que haguera estat una cosa gran. I jo estic en contra de les províncies!

  Exposes raons fonamentades, però també d’altra banda el dret a l’autodeterminació és un principi fonamental dels drets humans, dels pobles, sí, n’hi ha casos i casos però és un dret, i evidentment poden haver-hi altres formes de conviure o d’organitzar un estat que no necessàriament passen per la independència, i a més que ara, amb la que cau, sembla que necessitem ser més forts, ajudats pels vents globalitzants, com tu dius, però també n’hi ha veus que diuen que tot açò no va enlloc, i poden venir les tornes… el mateix referèndum de Grècia sembla que pot fer mal, i no només als grecs, però qui diu ara que el poble helé no pot decidir… no sé… en aquest món on es comenta que no són els polítics sinó el mercat del diner qui governa (mercat del qual jo també participe, però amb tan escassos duros que no pinte fava).

  Ah! i si m’hagueres ofés tin per segur que en les tindríem en el camp de l’honor –que lo cortés no quita lo valiente- això sí, no ens ho faríem a cops de puny que devem un cert respecte al progrés, pel bé del teu país i del meu.

  benavent

  • Rosa Mahiques

   Rosa Mahiques

   Per cert, ara que nomena a Isaac, vull manifestar, puc manifestar i manifeste que trobem a faltar al col·laborador de QD, que s’encarrega de la secció dedicada a la flora i fauna del nostre poble i que segurament té molta informació d’aquest “maleït cuc” que s’està carregant les “bufones palmeres” del nostre poble.
   Ja tenim ganes de tornar a llegir articles com aquells de la flora del nostre poble, o els aràcnids, o com aquell de la crònica des de la cova de la falaguera…
   Ah! se m’oblidava…m’ha donat vosté molta enveja sana, al poder presumir de tindre en el seu “curriculum vitae” el gran honor d’haver-se carregat un d’eixos animalots rojos, als quals odie profundament…

   • Isaac Garrido Benavent

    Bona nit Rosa.
    Agraïx les teues paraules. Seguixc a diari Quatretonda Digital, però este darrer mes he estat prou ocupat buscant, descrivint i classificant fongs rars del nostre terme. Després d’estar quasi tot el dia cara el microscopi i l’ordinador…no tenia moltes ganes d’escriure (ni els ulls m’ho permitíen). A partir d’esta setmana que ve, tindré més temps i escriuré alguna nota sobre bolets i altres coses, per fi!!
    Salut a tots,
    Isaac

    P.D. Li enviaré al director de QD una fotografia del picut. Realment, poc més puc dir del que ja s’ha comentat en este fòrum. No obstant, este escarabat s’ha carregat dos palmerets menuts que tinc al camp. Mai havia vist que mataren palmeres tan menudes (dos metres d’altura). Es veu que la fam els apreta….

    • David Mahiques

     Hola Isaac:

     Com estàs? Com va la feina? Espere poder xarrar amb tu més endavant.
     Respecte al que dius el que ha passat es que al no haver-se fet els tractament que calia fer i no haver llevat i netejat ull de les palmeres afectades la quantitat de cucs ha augmentat amb les conseqüències que tu dius.

     Adeu, que et vaja tot bé i a veure si es veiem prompte.
     David

 5. David Mahiques

  Bona vesprà a tots:

  Contestant-li al sr. Alcalde en el comentari que feia el dia 3, voldria dir-li que sempre varem fer els tractament que pertocava. Varem parar els mesos de l’hivern i torne a dir que m’estranya que Angel diguera que calia reduir els tractaments.
  També m’estranya que els diguera de tallar només les palmes i deixar que rebrotaren. Sempre havien recomanat eliminar-les immediatament, com fa la Generalitat en les palmeres del Palmerar d’Elx i, a més, em sembla, no puc dir-ho segur, que hi ha alguna normativa que obliga a tallar les palmeres.
  Si es deixa una palmera cal veure l’ull que és per on el cuc deposita generalment els ous i es formen les larves. I si hi ha alguna part sana, en eixe cas si es creu viable, es té que netejar la part afectada i després veure si la part sana té possibilitat de poder rebrotar. Això varem fer amb una palmera que hi havia al costat de la mistelera que per cert va rebrotar i allí es pot veure ara.

  Al més d’agost d’enguany desprès de deixar que tres o quatre palmeres es quedaren amb les palmes totalment mortes, es varen tallar apressuradament les palmes però sense netejar l’ull. I què va passar? Les larves en fer-se cucs, varen passar a les altres palmeres provocant el desastre que estem contemplant. A mi si m’haguera passat això, en lloc de tirar culpes als anteriors, que això demostra covardia, demanaria disculpes i faria el que hi ha que fer. Netejar les que tenen les palmes mortes que cada vegada en son més i tallar-les.
  Si no es neteja l’ull i es veu en quina condició està no va a rebrotar-me cap. I quan més tardem a eliminar-les pitjor serà. Ha fet molta calor fins ben avant. Hi ha dos palmeres xicotetes en un bancal particular al costat d’Azulejos Alberola que també estan morint-se. I eixes són xicotetes, a les quals en principi no afecte tant. Què passa? Al no fer-se els tractament que pertoca hi ha molts picudos i passa el que estem veient.
  I torne a dir en Beniganim, este estiu no s’ha mort cap palmera.

  La veritat, és molt lamentable i em dona pena.

  Adeu

  David Mahiques

 6. Rosa Mahiques

  Mirant les fotos que ens ha enviat Isaac del maleït cuc roig…No us sembla que és un cuc altament lleig, horripilant i asqueroset? A mí sí que m’ho sembla.

  • Isaac Garrido Benavet

   Isaac Garrido Benavent

   La larva fa un poc de fàstic, però l’adult resulta ser molt interessant. Eixe tipus de “nas” és en realitat l’aparell bucal, un tant modificat respecte altres grups com els escarabats típics.
   Estos animalons no sols ataquen a les palmeres: hi ha altres espècies, autòctones, que s’alimenten de cards, penques, etc (compostes).
   A més, són bastant fotogènics!

   Isaac

 7. Vicent Benavent

  Jo no entenc de palmeres, però em sembla que nungú vol tindre la culpa. Serà el maleït cuc? Caramba,carambita… ay el que hi ha que vore!!

 8. Rosa Mahiques

  Doncs crec que a cap lloc saben com fer per desfer-se del cucot. He anat a València en tren i he vist al llarg de tot el recorregut palmeres “minarets” afectades per la malaltia i que no les han tallades, altres es veuen amb les rames totes seques i caigudes. A Llutxent, també tenien una palmera molt bonica davant del punt d’informació turístic, i també està ara de “minaret”. No sé com acabarà, però espere que prompte troben una solució.
  I per altra banda, he vist palmerets nous al nostre poble.Bona idea.Esperem que el cucot en compte de menjar-se les palmeres, es menge tot el mal, malicies i rencors que tenim per aquest món.

 9. David Mahiques

  Bon dia Pepe:

  Este matí he vist que l’ajuntament de Beniganim ha tallat tres palmeres afectades pel picudo i immeiatament se les han emportades. L’ajuntament de Beniganim no s’ha esperat a que les palemres es secaren i anaren escampant el cuc i la malaltia. Amb bon criteri les ha eliminat immediatament. Es veu que els tècnics de l’ajuntament de Beniganim pensem de manera diferent als de Quatretonda i no confien en que puguen rebrotar les palmeres.
  En Quatretonda estem fent el ridícul , a més, estem comportant-se com uns irresponsables. Esten convertint-mos en un centre de producció i exportació de picudos.
  Li demanaria a l’alcalde de Quatretonda que reconsiderara el que esta fent. Cal que fem dues coses:
  Primera, tallar i eliminar immediatament totes les palmeres afectades. Estem escampant la malaltia i donem una imatge de pena de veure palmeres seques amb palmes seques que van caient poc a poc.
  Segona, que tots els veins amb palmeres afectades que les tallem, ells o l’ajuntament, i retirar-les ràpidament. Emportar-se-les es de bades, no hi ha que pagar.
  L’alcalde s’ha enganyat per complet i no se amb quin criteri ha actuat. Però, lo mal no és equivocar-se, lo mal és continuar amb l’equivot per no voler reconèixer l’error.

  A Rosa vull dir-li que jo en este tema i supose que Vicent igual, no actuem per rencor. Ni en este ni en cap. Quan hi ha una cosa ben feta com es el netejar la font de Mahiques jo mateix ho he reconegut. NO faig això de que tot el que fa l’altre esta mal fet. No ho he fet mai.
  Ara, ni jo ni Vicent anem a renunciar a ser lliures, a dir el que pensem. La llibertat ens fa persones com deia Azaña.

  Bon dia a tots
  david

  • Rosa Mahiques

   Mai he dit que s’actue per rencor David. Sempre he dit que pense, que tant des de l’alcaldia com des de l’oposició, supose que es vol el bé del poble i tindre una bona bona imatge d’ell. Simplement he dit el que he vist, i no per defensar a uns i atacar altres. Veig que, a nivell general, no se sap molt cert com actuar davant del picut: uns tallen palmeres, altres les deixen… uns diuen que s’han de fer desapareixer, altres que deixem-les que ja rebrotaran… Açò no és cosa de política, és competència de la fitopatologia. No sé si el que tu dius és el que s’ha de fer o no; que” doctores tiene la iglesia “;si és això , endavant. El que m’agradaria és que Quatretonda continuara tenint una avinguda amb unes boniques palmeres. Tant de bo, que als xicotets palmerets que s’han plantat en l’avinguda no els ataque eixe cucot tan maleït.

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿Creus que les víctimes de la Covid-19 al nostre poble deurien ser recordades per sempre d'alguna forma?

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics