Seleccionar página

en manuel sanchis guarner i n´enric valor, 1911-2011

en manuel sanchis guarner i n´enric valor, 1911-2011


EN MANUELS SANCHIS GUARNER I N’ENRIC VALOR, 1911-2011

Al present any li queden a penes quatre solsides d’ací que no voldria finir-lo sense recordar quatre pedaços mal sargits d’aquests dos, altrament dits també, homenots valencians que enguany han estat homenatjats amb motiu del centenar del seu naixement.

Del Sanchis, així, amb proximitat, “divos” que va redactar l’informe tècnic sobre la denominació i la forma gràfica pròpia i correcta del topònim QUATRETONDA, al meu parer un honor per a nosaltres, informe aquest que serví de bastiment per sol.licitar i en conseqüència aprovar la normalització del nom d’aquesta vila.

Anècdota si és vol en la vida d’aquest personatge tot i que a mi m’agrada categoritzar-la és la seua participació en la nostrada primera setmana cultural de la renovellada democràcia en què a lloms d’un més que bufó R-5 d’Epons, color verd botella, qui sol.lícit no només va arreplegar aquest personatge a sa casa sinó que també l’hostatja a la seua del “Carrenou” fins que fóra l’hora programada.  Després ho penses i et preguntes com era aquell home que, sent qui era, major, sense conéixer ningú, allà que anava, on el demanaven. Vull pensar, i potser no siga així, que fou durant aquella jornada que l’ajuntament presidit aleshores per l’EOltra inicià els contactes o li demanà que elaborara l’informe adés esmentat i que lliuraria uns mesos després.

I d’Enric Valor, el de les rondalles, què vos he de dir! Em sembla que només vaig parlar una vegada amb ell, corrien els vuitanta, lloc: la Llotja de València; acte: no me’n recorde, això sí vàrem parlar uns moments davant de les portes bessones, sí, de les rondalles i de Quatretonda, concretament d’aquella dita “Joan Antoni i els torpalls”, aquell que se’n va pel món per tal de comprovar si la seua dona és tan “torpe” o més que les demés, i trascolejant, arriba a un llogaret on precisament tractaven de pujar un ruc dalt del campanar per tal que s’hi menjara una brossa que allí dalt els havia eixit amb el resultat que tots coneixeu.

Valor em va comentar coses respecte de la cultura popular, de la seua difusió, tan gran que m’estranyaria comprovar com aquesta mateixa rondalla s’hi rastreja ja a la Xina, i que a les nostres terres són diversos pobles on s’hi ha assentat, de manera que serà la sort la que determinarà que una contarella arribe a un lloc, s’adapte, sobrevisca, es modifique, i damunt, explique el renom d’un poble, del nostre, com és el cas. Tot i que dic jo que podria ser també a l’inrevés. No sé.

Això, a ells, en el centenari del seu naixement, des d’ací.

benavent

 872 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

2 Comentarios

 1. Rosa Mahiques

  Vaja! Quina sort haver conegut aquestes persones i damunt, haver parlat amb elles!!
  Jo solament tinc referència d’ells a través dels seus llibres i dels que ens han fet estudiar.
  A l’Enric Valor l’hem treballat molt a les escoles, per les seues rondalles i podem dir que als xiquets els agraden molt i més quan a algunes d’aquestes, apareixen noms de pobles que ells coneixen.

  • Benavent

   La veritat és que no era massa difícil, si coincidies, fer-te amb ells tot i allò que representaven. I al fil de la tasca rondallística, avui mateix he sentit per la ràdio que els madrilenyos, a més de xulapos i d’altres coses, també són coneguts com “ballenatos” i, tot perquè a algú se li va ocórrer veure una ballena en allò que només era una sària o albarda dins l’aigua, d’altres interpretacions en canvi, diuen que era una gerra i que el crit d’algú: “va llena, va llena” va provocar la confusió.

   Així que “tanto monta” la vila de Madrid com la circumveïna Pobla del Duc.

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿Creus que les víctimes de la Covid-19 deurien ser recordades d'alguna forma?

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics