viatge d’aniversari

viatge d’aniversari

 

Enguany no he pogut resistir-me a la temptació d’anar a Cadis, —es compleix el 200 aniversari de «LA PEPA»—, i visitar l’oratori de Sant Felip Neri on unes persones, amb un valor que al meu albir hem perdut prou i massa, s’ajuntaren i amb voluntat de ferro aconseguiren redactar una Constitució que amb els defectes que qualsevol obra humana en té, i més si de la regidoria del comú es tracta, fou un exemple de concòrdia, integració, voluntat i interès perquè la societat a la que sabien que pertanyien i servien, poguera tindre un referent amb el que els seus drets i obligacions no depengueren ja més mai de la capritxosa voluntat d’uns monarques que l’únic mèrit i valor era ser fill de fill.

He pujat al trifori on el públic pogué assistir  a les deliberacions i on hi he vist i oït una curta representació del que varen ser les sessions. No ho he pogut evitar, he de confessar-ho, m’ha emocionat. A aquell indret no en seriem més de vint, a la fi de l’acte tothom s’ha ficat en peus aplaudint,  he de creure’m que perquè eren conscients del que s’estava commemorant. Amb tot, en eixir i recórrer la ciutat i fixar-me amb l’emplaçament tan especial on està situada, m’he quedat meravellat delVALOR QUE TINGUEREN I EL RISC QUE VAREN CÓRRER tots els que hi acudiren des de multitud de racons de la península,  d’Amèrica i les Filipines, per aconseguir aquell document MENTRE ELS CANONS FRANCESOS ELS TENIEN PEGATS A L’ESQUENA. No crec que foren uns inconscients!

En tornar-me’n cap a casa només feia que vindrem al cap una pregunta rere una altra:

1.     A hores d’ara quants d’eixos 445.000 polítics que diuen que n’hi ha per aquesta España tindrien el valor de tornar-ho a fer I ARRISCAR-SE COM AQUELLS HO FEREN ALESHORES? Veient el seu comportament no sé si el numero seria de més d’una xifra.

2.     Algú d’aquestos s’haurà llegit el text?

3.     I més encara: el «Viva la Pepa» no s’ha quedat dins del sentir col·lectiu com una frase despectiva de desordre i d’anarquia? Segur que un bon grapat de conciutadans ni sabran el motiu del nom.

4.     La cultura i la capacitat d’un Agustín de Argüelles defenent l’abolició del turment i l’esclavitud, d’Evaristo Pérez de Castro amb la llibertat d’impremta, Diego Muñoz Torrero demanant la fi de la Inquisició, i valencians , entre altres, com Pedro Aparici i Ortiz defenent l’abolició del règim feudal i els senyorius, Francesc Borrull i Vilanova, Francesc Ciscar i Ciscar, Vicent Tomàs Traver Lloria defensant la separació de poders…, es pot comparar la seua vàlua amb la dels actuals que estan manant-nos?

Tothom sap que un bon fum d’aquells Pares de la Constitució ben prompte tingueren que anar-se’n d’Espanya  a corre cuita per haver-ho fet bé. Semblant com ara que als que alcen el cul de la poltrona els recompensem amb sinecures vitalícies, ho hagen fet malament o desastrós, si bé amb total normalitat perquè cada quatre anys, nosaltres els súbdits, els donem PATENT PER FER EL CORS!

Després d’aquesta visita he sentit una molèstia a la boca de l’estómac que crec em serà difícil fer desaparèixer.

Per què a les escoles, des que són uns cagons, no s’explica de manera didàctica als alumnes els esdeveniments del segle XIX i XX i veure si s’aconsegueix que siguen conscients de què després de dos-cents anys encara

«estem com Fava: igual estic que estava»?

És que algun malfadat déu ens ha condemnat a repetir-nos sempre com aquell personatge de la pel·lícula El día de la marmota?

“VIVA LA PEPA”

o

“VIVAN LAS CAENAS”

Tant li fa, al remat:

Españolito que vienes al mundo

te guarde Dios,

una de las dos Españas

ha de helarte el corazón.

Verdaderament és lamentable.

Salva.


21 Comentarios

 1. Rosa Mahiques

  La contestació a la 1ª i 2ª pregunta, seria 0. A la tercera, sí, és cert que ha quedat com una frase despectiva, relacionada amb el caos (totalment contrari al que realment vol dir); i depén de quin siga el pla d’estudis que t’ha tocat en sort, podras saber l’orige de la frase o no. A la 4ª pregunta, en la meua opinió, crec que CAP dels polítics actuals pot comparar-se ni amb un dit de qualsevol d’aquestes persones que ho van posar tot per fer aquesta CONSTITUCIÓ.
  Tan de bo, algun polític prenguera en serio el que van ser aquells anys i ens ho deixaren explicar a les escoles,tal com fou la història.

 2. Pepe

  Respostes a l’aire:
  -Quant a la primera pregunta, només has de fer moviola al vídeo del passat tejeretazo del colp d´estat. ¿Quants presentaren batalla als colpistes? A la majoria d’ eixos 445.000 solament els interessa la política com a trampolí-plataforma per a ocupar després Consells de Caixes, Telefónica, Repsol,Hidroelèctrica, senat, agarrar Comisions de Servei,fer caixa donant conferències…i un milió de etcs. més. És per això que es podrien comptar amb els dits de la mà.
  -Quant a la segona, tenint en compte el nivell cultural dels polítics, la majoria dels quals no han passat de l’ escola de cagons, la esposta és obvia.
  -Als centres educatius no interessa formar esperits crítics responsables. No interessa. Per això van passant de curs amb quasi totes les assignatures suspeses…i….viva la Pepa ! (en l’accepció més roïn).

  Vertaderament, lamentable i de pena! Som on som i estem on estem a conseqüència del gen del LAZARILLO DE TORMES, el qual alguns el tenen tan desenvolupat que se n’ha eixit de mare.

 3. Vicent Benavent

  Vaig ha mullar-me com diuen alguns:
  En la primera resposta jo diría que de 445,000 polítics d’aquesta Espanya i tot siga dit el país que més polítics té de tota Europa,cap NI UN aprovaria huí. Per molt que eixira diguent algú què no jo no…
  De la segona resposta dir què igual algú si s’ha llegit La PePa,però supose que ben pocs.
  De la tercera vosté mateix ho diu Sr Salva, com què de segur que ben pocs saben el vertadesr motiu de la creació de la Pepa,comporta la mateixa ignorància de qualicar-la amb temes anarquistes i més coses …
  Respecte a la quarta pregunta és evident que per a mi si,com sinó estarien ahí els polítics de torn? sinó és per algún interés per xicotet que siga, es més jo l’enllace amb part en la primera resposta.

 4. Pepe

  Un amic de Salva ens remet aquesta il·lustració:

 5. SALVA

  Sí, me n’he tornat amb mal gust de boca.
  No sóc dels que pense que qualsevol temps passat fou millor, no, perquè malgrat ser hereus d’aquells que gaudien veient com les feres es menjaven a les persones i els gladiadors lluitaven fins a la mort, ens hem convertit en uns éssers una mica més «refinats» si cal. Però amics, l’espectacle que dia a dia apareix als mitjans de comunicació dient-nos les BARBARITATS d’euros que s’enduen eixos sabuts que han dirigit les caixes d’estalvis i han estat descansant el cul a les poltrones dels seus consells, em reafirme més amb un qualificatiu: MISERABLES, perquè podrà ser legal el contracte que hagen firmat però és IMMORAL…, i ací caben tots, perquè, que alce la mà el Partit, Sindicat,Administració Autonòmica o Local que no tinguera algun dels seus membres en eixes Comissions que pegaven la «cabotà» aprovant tot allò que els presentaven eixos excel•lents professionals.

  I més encara: el CINISME amb el que ens parlen aquells que han pogut detindre-ho durant les passades legislatures (tots eh? Dreta i Esquerra) i continuen tractant-nos com borregos i açò fóra un programa més d’entreteniment de la esperpèntica televisió.

  Si bé tot no s’ha perdut. Hui, al metro de València, he vist com un xicon que tindria uns 20 anys, amb un «aspecte d’estudiant desastre», en adonar-se que una dona estava en peus, li ha cedit el seu seient.

  Toca, Salva, encara en queden!

  PS — L’acudit d’HERMANO LOBO és de l’any 1975 i em sembla que està d’actualitat.

 6. Vicent Benavent

  I que fem? En prou ocasions e dit què algú ens té que governar ens agrade o no?, cert que els altres ho feren prou mal però encara es pot fer pitjor i açò te mala solució,tot i que encara en queden com ixe xic del metro de València i què? un exemple: Fa aproximadament un any a les eleccions municipals les » ueles» torroneres dien, tu saps? el poble està fet un all!!, ara asfaltar el carrer Mare de deu del Carme pa què fa falta, el carrer de pilota pa que, açò es precis que canvie,el Zapatero ixe si què ens ha apanyat be si. Ara el botecari com te amics a València, si entra d’alcalde si que ens fara coses per al poble si… A dia de huí ixes mateixes » ueles» callen com a sorres i els demés també.
  Crec que estarem d’acord quan dic què les persones que no solen votar per general son gent d’esquerres independent-ment del partit que siga, els de dretes son faves contades perquè sinó van a les urnes hi ha qui va a per ells per a que no falten els compters. Vull dir en açò, si la gent realment s’adonara de que al ciutadà d’apeu siga del color que siga ens tracten a tots iguals com a BORREGOS però almenys tingueren la valentía de reconéixer-ho a la d’aquell, ( otro gallo cantaria ) i crec seria un primer pas important per a que açò canvie d’una volta.
  En la què ens cau i el govern no ens explica res de res,tot al contrari,enredrar i de vegades tirar-li la culpa als altres,vaja tot un exemple a seguir.

 7. Pepe

  Crec que fins que no jubilem a TOTS els ACTUALS i la cosa no es RE-GE-NE-RE de veritat, poca cosa s’avançarà. Cal començar quasi de zero . Noves lleis. nous dirigents. ELS ACTUALS ja porten més temps que l’anterior Dictador.El SISTEMA EN CONJUNT FALLA. De moment el paro abaixaria mig milió.O més. O fem unes lleis transparents que penen les corruptel·les o això s’afona, xiquet.No és qüestió de dretes, ni d´esquerres. Et puc dir que he vist a uns i a altres «donant-se besitos» en la intimitat.I gaudint juntets de bones viandes amb els nostres diners. Crec jo que és més qüestió dels de dalt i els de baix. Els honrats i els deshonrATS. Aquells que només tenen una paga o CAP i aquells que tenen una dotzena de pagues públiques i ho acaparen tot amb la benedicció dels de dalt i la complicitat de l’avarícia. I no tenen rubor ni vergonya amb la que està caiguent.Això pense jo.És per això que el HERMANO LOBO de dalt té més raó que un sant. EL CAOS SÓN ELLS !

 8. Vicent Benavent

  Sr Director, totalment d’acord en el que diu EL CAOS SON ELLS, la casta política però crec que per una vegada, el » manec» de la paella el té el poble i deuría ser ell qui prenga ixa decissió. Siguent realiste sé què començar de zero és molt difícil per no dir imposible.

 9. SALVA

  Jo parlava l’altre dia del risc i del valor dels que acudiren a Cadis. A hores d’ara no demanaria tant als que estan regint-nos: només CORATGE fermesa de cor davant del perill i les dificultats, ficant-li al quefer valor i resolució—, NO ELS DEMANE RES MÉS! Perquè si els que feren la Transició ho aconseguiren cedint cadascú un poc o un molt, per què ara no poden? No em val dir que estaven acovardits pels sabres, no, aquestos —començant per Carrillo i acabant amb Fraga—, tenien sentit d’Estat, la qual cosa ara no estic veient-la.

  Potser que hui ens falten intel•lectuals, tal com aparegueren després de 1898, que opinen amb rigor sobre la redefinició i reforma de la manera d’entendre les Autonomies, de nostres defectes sempiterns, de com acabar amb el ser hereus dels habitants del Pati de Monipodio i del Lazarillo de Tormes…, i més que en trobareu vosaltres, de segur.
  No hem de tindre por a cedir sobirania dins d’Espanya, més si cal ara que des que entrarem a l’Euro estem perdent-la cada dia una mica més.
  I ja està bé de ser filo-masoquista, els espanyols som els únics al món que es creuen allò de la Llegenda Negra, que ja és!

  Jo demane més optimisme als mitjans de comunicació!
  Sé que açò no ven gens perquè el morbo «tira més», però sent així denota una demostració clara de «burreria» i analfabetisme per tot arreu. Veiem contínuament que fins els protagonistes de les televisions «basura» opinen del Cel i la Terra sense enrogir-se ni gens ni miqueta i senten Càtedra més que si foren Fra Luis de León.

  S’ha d’aconseguir un altre pacte polític. No són tantes les coses que ens separen entre les voreres d’aquest riu, perquè la immensa majoria dels partits busca el benestar del conciutadà espanyol, per passeres distintes, sí, però és bo que així siga, car de la discussió —amb la intenció de discernir— eixirà la millora d’allò que es busca.
  Tinc la quimera que el passat d’aquestos dos-cents anys el tenim sempre al damunt com una espasa de Dàmocles i ens lastra en excés.

  I ara que estem ficats en temps de futbol hem de veure la lliçó que ens donà la selecció espanyola, aquesta començà a ser forta, i guanyar, el dia que s’acabaren les figures i va primar el sentit d’equip.

  Vaig a aprofitar que el Pisuerga passa per Valladolid per dir-vos:

  Àustria, amb huit milions d’habitants, l’Europa va rescatar els seus bancs amb 100.000 milions d’euros. I nosaltres què som? Per què hem de dotar, o aprovisionar, d’aquesta manera tan exagerada a tot el món bancari? I els altres països per què no ho han fet igual?
  Molts parlen dels balanços i del compte de resultats dels bancs sense saber res de com funciona l’assumpte de la comptabilitat, i arriben a unes conclusions esperpèntiques però impactants! A més: si tu dones unes xifres i immediatament et canvien les regles del joc, de segur que hauràs ficat la pota fins l’engonal, però la ignorància és gran i l’atreviment més encara, perquè com la llengua no té os… Redell, redell la demagògia si presta!
  Amb aquest sistema econòmic que hui està regint nostre món:
  els bancs són tan necessaris per a subsistir com el defecar per a l’ésser humà. Els dos fan mala olor… però hem de transigir-ne i aguantar-nos, si no, les reclamacions AL MAESTRO ARMERO.

  Amb tot: els abusos, la corrupció, la mala administració, l’amiguisme, i per totes les males pràctiques, hi haurà que depurar responsabilitats, polítiques i penals, això és tan evident que no cap discussió!

  Anem a veure si ens animem una mica i més ara que ve Sant Pere, perquè si rebem la festa amb pessimisme ens agarrarà el bou!

  PS — Sí, sí, però a mi m’han retallat els ingressos i tot està més car!

 10. Vicent Benavent

  JA diuen que sommiar és «gratis » Sr Salva. No dic que no tinga raó que per suposat la te,però ho veig tan negre com una «botifarra» passada de cendra.
  Estic d’acord que els pòítics deurien ser més sincers i realment preocuparse per «L’españolito», nombra a Fraga i Carrillo, quasi res,un Fraga que va estar al costat del mateix Caudillo,i un Carrillo que ixe mateix fraga apojava,li volíen tallar el «coll»,com per a no ser responsable quan el deixaren tranquil al Carrillo dic clar. No, per a mi ni punt de comparació.
  Dels Bancs ni que dir, entenc que en un estat com aquest totalment ficat en el capitalisme,es evident que fan falta, ara si per això els » cabrons de torn» tenen que cobrar més de 600,000€ a l’any,preferisc que no hi haja cap, » ALA A FER PUNYETES «,que ja ho tenen be. I per no parlar de la Justícia amb el «Dívar» dels collons,tot un EXEMPLE de com ser un… m’ho calle per educació ja sap.
  Sembla que estem pitjor que els borregos,almenys aquest no s’enteren de moltes coses,mentre no es falte la brossa a la boca.
  P.S- A mi m’han retallat el dret a una vida digna, i responsable,vos pareix poc? » Entre todos la mataron y ella sola se murió».
  Salutacions.

 11. SALVA

  Vicent, no vull ficar embolics ni escarotar el personal, però si els nostres regidors actuals s’hagueren format amb les antigues «Educacions per a la ciutadania» que hi havia «en temps normal» —com se solia dir abans de guerra— i que llegíem als llibres anomenats «Regles d’urbanitat i Bones maneres», açò serien altres calces.
  Ací en teniu una mostra de les recomanacions que ens feien:

  Els rics han de ser prudents amb l’ús que facen de les seues riqueses;han de proporcionar als seus conciutadans treball,protecció i auxilis quan siguen necessaris i han d’enaltir amb les seues obres el nom de la Pàtria.

  Els pobres deuen, de primer antuvi, conformar-se amb la seua posició social, NO CONTRAURE COMPROMISOS QUE NO PUGUEN SATISFER, i ser laboriosos i honrats, fugint de la peresa i la ganduleria, que són les causes de la degradació, de la misèria i l’enviliment.
  Qui redueix els seus desitjos a què purament ha de menester,
  pot jutjar-se ric enmig de la seua pobresa.

  Ai, ai, ai, és que no escarmentarem mai!

 12. Pepe

  Ai! Ai! Ai! Els nostres polítics i administradors l’única cosa que s’han estudiat i la qual tenen com a BÍBLIA i DOGMA és el CATECISMO del LAZARILLO DE TORMES !. A més, altres assignatures troncals de les seues brillants carreres han sigut:

  1.-Embotits . Xoriços. Botifarres.
  2.-Endolls. Endollatges.
  3.-Cobrament de dietes i altres opacitats per a engrossir les butxaques amb dissimulació perfecta.
  4.-Utilització amb mestria el «si jo, tu més»
  5.-Opacitat.Transparència opaca.
  6-Él ping-pong en la carrera política.Com anar d’un lloc a l’altre i acaparar al mateix temps càrrecs.
  7.-Com accedir a ser conseller de les diferents Caixes.
  8.-Trucatge per a superar en temps a FRANCO en la parcel·la de domini assignat.
  9.-Com preparar una bona jubilació.
  10.-Impunitat política, econòmica i social.

  Quasi que tots- no tots, clar-(excepció que confirma la regla) han tret MATRICULA D’HONOR i doctorats HONORIS CAUSA en quasi totes de les assignatures troncals de la carrera. El que passa és que la matrícula ha sigut tan cara que no en queden d´euros ni per a pa, i els de baix hem de suportar les seues gestions.

  Una cosa bona té l’actual situació i és que comencen a surar totes les «merderoles de les cloaques» gràcies a les males jugades que estan fent uns contra altres i a les punyalades que estan digirint-se. Quan s’obri la caixa de Pandora, no sabem on arribarem ni els misteris que celosament guarda des de «in illo tempore»

 13. Vicent Benavent

  Sr Salva,menys interés tinc jo d’escarotar a ningú,més be que tingueren els ulls ben oberts i realment es donaren compter de la situació tan caòtica que tenim. Llibres com els que anomena és cert que existeixen però li conte un cas que em va passar a mi personalment.
  Fa algo més d’un any em trobava en un «convit»,i enfron hi havía una persona que al remat en diu;estic llegint-me un llibre » no vaig dir quin per no fer publicitat»,que parla sobre l’obre ixa del » Valle de los caídos » i m’he assabentat de què tot el que dien fins ara era tot mentira,no ho van construir els presos ixos dels que parlen,ni tampoc eren castigats aquells que no complíen, etc… etc…, i jo la vaig contestar, mira, jo mateix puc escriure un llibre i dir que al 1812, i concretament el 24 d’Abril d’ixe mateix any a Quatretonda va arribar un home i va inventar les gàbies per tancar animals….etc… i em diu AIXÒ ÉS MENTIRA,i li dic doncs el mateix puc pensar jo d’ixe llibre. Conclussió,la gent es creu allò que vol creure i per tant mal de solucionar aquest problema actual, com molt be diu el nostre director,els polítics de hui estan doctorats quasi tots ells, i al remat hi han un bon grapat d’alumnes que es creuen tot allò que els conten,malament anem.
  Els pobres tenen igual de dret que els rics a una cosa primordial com ho és en un ésser humà i es diu viure,uns deuen conformar-se en el que tenen i els altres també i responsabilitzar-se tots.
  Una última cosa,quan el POBLE es done conte i asumixca realment el què tenim,pot ser comencarem a veure ixa famosa LLUM de la que ens parlaven al fina del túnel.
  Salutacions.

 14. SALVA

  Veig que has sabut, com sempre, veure-li el sentit a l’escrit. Jo volguera tindre solucions, però no en tinc cap, només sé dir aquelles coses que veig, però si ara que ja duc uns anys a l’esquena no li fique una mica d’humor…, amic, la cosa està com per a tirar-se del pont, i no és aquest el cas. Amb tot i aixó, espere que açò siga una catarsi que ens aprofite i comeceu les generacions futures amb més sort que la meua. NO?
  I jo que sé!
  Salutacions de tot cor a tothom.

 15. benaventbenaventr

  Ja sé que no és el moment però, no puc estalviar-me, arran de la publicació d’aquesta portada, deixar-vos-en una altra de la mateixa publicació, de la qual, com que no tinc la il.lustració, vos llegiré el peu, que no s’allunyarà massa de:

  “La crisis ja ha tocado fondo. Ahora toca excavar!”

  I com no és meua la cosa, no signe, també per no saber signar i en el seu lloc marque una X

 16. Vicente Benavent B.

  ¿Veritat? ¿Mentira? ¿Que es veritat i que es mentira? Diuen que Colon va descubrir America i ¿es mentira, o veritat? No heu sabem perque no estavem allí. Puguem creureu o no. Cada ú, creu lo que vol, lo que li pareis més veritat o está mes acorde en les seues idees. Diuen: aixó es aixina perque está documentat; pero ¿quí ha fet la documentació? ja que, tot siga dit, m’agradaria saber qué diu la «documentació» feta per tots els consellers i secretaris, adjunts, etc de lo que pasaba en les caixes i bancs intervenguts del magahiperbanc de Bankia.
  «Nada es verdad, ni es mentira, todo depende del cristal con que se mira» .William Shakespeare.

 17. Vicent Benavent

  Ojalà tinga raó sr Salva i les próximes generacions tinguen un futur millor; de fet l’obra que estic escrivint per a banda i què ja està quasi acabada le titulada » Generación Perdida «, l’inspiració del que ens toca viure amb harmoníes molt fosques però amb melodíes carregades d’esperança,ja vorem com queda.
  Salutacions per molt de temps.

 18. SALVA

  Mentre al món siguen existint persones excepcionals com tu, que teniu el talent de convertir un soroll en l’aliment per antonomàsia de l’esperit, estigues segur que la esperança no desapareixerà mai.
  No saps la satisfacció que sent de saber que a Quatretonda n’hi ha qui sou capaços de realitzar el que crec és la major creació de l’ésser humà: LA MUSICA.

  Ànim i avant, amic!

 19. SALVA

  Em preguntava si a hores d’ara els que ens manen tindrien el valor i el coratge dels que feren «La Pepa». He estat esperant al mes de juliol per recordar-vos una altra data històrica que possiblement us sone una mica. Es tracta de «LA BATALLA DE LAS NAVAS DE TOLOSA».
  Volia jo explicar-ho a la meu manera, però vaig llegir l’altre dia, —l’autor ara no li fa—, un escrit que podria servir més si cal que el que jo poguera dir per transmetre aquell sentiment d’allò del com poden fer la seua tasca alguns dels que es dedicaren al passat a la governació dels pobles comparant-los amb l’actitud dels regidors de la cosa pública actual.
  Les paraules no són meues, jo només les he copiat d’Internet:

  Hablando recientemente con un amigo, conocido historiador, le dije indignado: “Estamos como en la Edad Media”. “No es cierto -me respondió- estamos peor y por dos razones”:
  La primera, porque en la Edad Media el número de personas por encima de la Ley, era muy exigua en comparación a la población total. Ahora son capas enteras de la casta política y de las finanzas.
  La segunda, porque aquella gente se jugaba la vida para proteger a su gente y ahora solo la expolian. El próximo 16 de julio, algo que ignoran estos cobardes, se cumplen 800 años de la mayor batalla librada en Europa antes de la II Guerra Mundial, las Navas de Tolosa. En ella, tres Reyes -Castilla, Aragón y Navarra- cabalgarían ese día hacia la gloria o la muerte. Diego López de Haro, abanderado de Castilla, señor de Vizcaya, inició el ataque con sus vizcaínos contra un enemigo muy superior que había jurado destruirnos y llegar a Roma. Más tarde, el Rey Sancho, al frente de su caballería navarra, destrozó a la feroz Guardia Negra que protegía a An-Nasir, el líder almohade, cuyo gigantesco ejército fue literalmente aniquilado.
  En solo unas horas, 100.000 hombres perdieron la vida, cifra solo superada en 1943 en la batalla de Kursk, donde cayeron 190.000 en las primeras 24 horas, aunque, eso sí, con una población en los países combatientes 30 veces superior. Un día de gloria que cambiaría nuestra Historia. ¿Imaginan a Zapatero, Rajoy y Rubalcaba en tales circunstancias? Hoy España sería musulmana. Rusia no olvida ni Kursk ni a sus héroes, mientras que estos indignos ocultan deliberadamente nuestras glorias. El día 16 de julio, representantes de Castilla, del País Vasco, de Navarra, de Aragón y de Cataluña deberían estar en las Navas honrando a sus héroes.

  Que cadascú de vosaltres traga les seues conclusions «según su leal saber y entender»!

  PS — Els EEUU d’Amèrica ens hagueren unflat a pel•lícules, NO?

 20. Vicent Benavent

  Pot ser meneje raó sr Salva,però no podem comparar l’any 1212 amb la batalla de las Navas amb el 2012 amb la batalla del CAPITALISME. En L’Edat Mitjana la societat del poble plà,ni tan sols sabía que volia dir anar-sen de juerga,huí per sort s’enterem de moltes més coses i ara més si cap ens enterem del que fan i dixen de fer els nostres representants de la casta governant. No canvíe aquella època per esta però pot ser si canviaria algún Rei,desl d’abans i dels d’ara. En una cosa no em canviat segons la meua opinió,al 1212 ho estaves amb el cristianisme o eres engolit per aquells que ens feien dir CATÒLICS, huí i amb aquest govern tornem a la Santa Inquisició en versió del s,XXI, a mi almenys no em fa falta que facen cap pel.lícula,actors i actrius ja en veg tots els dies per desgràcia.

 21. Salva

  Estic ben segur que no és per estar confinat, perquè de neu en tinc un metre a la porta, pel covist dels …, per ara el gel, els 10 graus davall de cero…,i la mare que… No amics, és perquè tornant a llegir a la gent de QUATRETONDA que “opinava” sobre la situació de la nació aquell aniversari de “LA PEPA”, m’he adonat, o millor dit, m’ha entrat pena de què pel que veig o està tot ja funcionant de P.M. o el meninfotisme és l’amo del cotarro.

  De la «INKULTURA» no diré res!

  Gràcies a tots aquells que l’any 2012 escriviren en aquesta col·laboració meua en QD. Almenys, llegint el que hi deien la “moral” hui la tinc una mica més alta.

  Salva

  PS ― Espere que Vicent Benavent i el cabàs de músics al poble no defallisquen mai i continuen “tocant la MÚSICA”.

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 4 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES