Seleccionar página

mes de sampere o…més de sampere

mes de sampere o…més de sampere

 

Quan juny és a l’acaball, la barrera a lo portal

                       Si juny s’esmuny, de la barrera no sigues lluny

                                                      Juny a l’acaball, bona barrera no et fall

        

             Diuen que diu algú que ací, en aquest món, perquè de l’altre també diuen que ningú ha tornat per contar-ho, doncs això, que si tinguérem coneixement o trellat no caldria prohibir res, ni l’alcohol, sempre que no te’n passes i sabent que t’empasses. Però ai! la beguda és avui en dia el millor lubricant de totes les relacions socials, i no només entre els joves, i encara que s’hi fan moltes campanyes en contra del seu ús immoderat, sobretot, i encara com, quan a la conducció, els missatges positius que s’hi donen a tots els nivells i a qualque mitjà de comunicació són molt abundants, des d’estar “tomando el sol en la playita con la  cervecita” a quan s’hi fa el sorteig de nadal (mai voldria que em tocara la grossa de nadal per no haver d’eixir en la tele amb una botella de xampany a fer eixe paperot davant de la càmera). Clar que, quantes coses no perdríem, ni gaudiríem, sense la companyonia d’amistats, la copa o la cerveseta!

 Així, si parlem de bous dic, que l’alcohol fora de mida i en Bous potser un dels perills que tinga ara la festa, de la crisi no  parlem, i no només pel problema de conduir-se poc aplomat davant d’un animal brau, o de les denúncies que poden caure, sinó perquè els joves tan necessaris i protagonistes de qualsevol festa ho són més, si cap, d’aquesta, ells són qui més han de tirar de la corda, qui sinó eren a reprimera hora al corral per soltar el bou, a protestar i esporrejar la porta si no l’amollaven, o en ser els únics que podien córrer darrere de l’animal; de vesprada no s’hi nota tant la cosa. Lògicament   no és només l’alcohol, que s’hi conjumina també amb la manera actual de viure la festa, de nit, amb les orquestres i la tanda nocturna de tota celebració; els més majors, pel comú i com és lògic, ja no “necessitem” tanta pols.

En conclusió, i com les hores de bou primeres ja s’han vist “retallades” per uns o altres motius, potser, i sobre açò també he sentit algun comentari, que si els joves continuen desertant a primera hora o només acabat d’empalmar amb l’orquestra, potser dic, algú puga pensar, i tal volta decidir, que només amb la solta vespertina de vaquetes ja en tenim prou i massa. A les postres les situacions canvien, no és com abans que l’única diversió que es tenia era l’animal solt en rompre el dia.

 

Benavent

 

PS. Encontinent, aquesta espècie de refranys capçalencs “impopulars” i poc tradicionals van dedicats al Sr. Romero, qui paga, i qui tan diligentment il.lustra los meus escrits –ho agraïsc de debò. Aquesta és una manera simple de jugar amb la llengua, que no ha de ser necessàriament difícil; refranys sobre la base de la literatura popular amb rimes fàcils, paral.lelismes o estructures semblants… i unit tot ço a una temàtica tan propera com és la la festa de sant Pere. És agradívol per als escolars, perquè:

 

        Quan el bou no pastura, Quatretonda s’atura.

 

Veriueu-ho!

 

bnvnt

 640 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

2 Comentarios

  1. Rosa Mahiques

    Quant de seny contenen les seues paraules!
    Tal volta caldria, o seria més efectiu fer una normativa sobre la ingesta d’alcohol en les festes de bous al carrer que sobre les barreres. Potser que si la gent anara en condicions, no fera falta fer eixes barreres tan lletges i antiestètiques que tenim ordenades per la “santa autoritat”.

  2. Pepe

    Gràcies ! Quan passe la pàssia actualitzarem nòmines. Mentrestant continuarem gaudint i reflexionant amb els seus escrits i reflexions. Aquestes dites que em dedica i que jo arreplegue com si d’una relíquia es tractés, m’han alegrat el dia.

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

  • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics