Seleccionar página

la germania i els pobles mediterranis

la germania i els pobles mediterranis

 

LA GERMANIA I ELS POBLES MEDITERRANIS.

Que si Rajoy, que si «la niña de Rajoy», que si Montoro, que si Rubalcaba, que si Zapatero i l’herència que ens deixà, que si les filles gòtiques d’aquest, que si Mendel i Tojo  se n’han anat a veure a Frau Merkel, l’Emperadriu del IV Reich, que no sé si tingueren que fer-li la “prokinesis” com mana la tradició, que si allí coneixerien a «la Prima de Riesgo» i resulta que està empleada en el Bundesbank, que de medalles a Londón  quasi ni una, que si el BCE sí, que si el BCE no, que…

I ací estem nosaltres, «el ciudadano de a pié», amb maldecap motivat per la ressaca que ens ha vingut després dels festivals i borratxeres que ens hem donat aquestos últims anys. És que els països del sud no tenim trellat, ens inviten a una cervesa i ens la beguem creient innocentment que és de gratis.

I un bon bonyigo! (Aquesta frase l’he oït un fum de vegades a Quatretonda quan jo era menut).

I és que abans de ficar-te-la a la boca tens que mirar qui te la posa a les mans. Vinc a dir-ho perquè els pobles germànics ens han assortit de tanta beguda com els hem anat demanant i ara aquestos «bàrbars»,— com els anomenaren els romans—, volen cobrar-nos-la. Tindran cara dura? Ells ja coneixien a qui li omplien la panxa de líquid preparat amb ordi germinat i aromatitzat amb llúpol, i també sabien com érem de informals els fills de Roma, almenys porten junt amb nosaltres més de dos mil anys. «Juntos pero no revueltos. Que conste»! Em diu Hans un antic veí meu nascut a Dusseldorf.

 Atés que jo no tinc ni idea de com arreglar la crisi, però amb tot i això m’agrada ficar el nas pertot arreu, volguera aportar una mica més de borina al sarau que s’està muntant al nostre entorn citant-vos el que diu el professor d’Història Medieval de la Universitat de Torino,  Giuseppe Sergi,  per si vosaltres podeu traure’n de conclusions i, sabent un poc més d’allò que pensen de nosaltres els llatins, tindre llums per si algun «bàrbar» ens vol convidar a una beguda…, o a qualsevol altra cosa…, tot té un preu!

 Els historiadors alemanys del segle XIX es plantejaren el coneixement de l’Edat Mitjana amb una gran càrrega ideològica, imprimint un fort gir nacionalista-romàntic als estudis d’història medieval, elegint per al passat d’Europa el període més germàni i  lliurant-se de la tutela-la llatina que havia sigut preponderat fins aquell moment.

Aquestos investigadors eren partícips de l’atmosfera política i ideològica de l’Alemanya finisecular i varen voler veure en eixa Edat estudiada la història d’una corrupció progressivament patida pels germànics per culpa del contacte que tingueren amb els pobles mediterranis. Veien una «bondat original» del poble alemany: l’Europa hauria sigut millor si els pobles germànics no hagueren tingut mai que pactar amb una civilització tan distinta com la seua.

Admeteren la teoria de «l’aldea comunitària germànica». Es considerava que aquelles aldees anteriors al contacte amb els romans haurien estat organitzades segons una espècie de comunisme primitiu. L’historiador  Maurer, vinculat a la dreta política, no dubtava en celebrar aquell comunisme dels orígens considerant-lo una expressió de la capacitat d’igualitarisme producte de la civilització alemanya respecte a les civilitzacions de la conca mediterrània.

Aquesta teoria del comunisme primitiu tingué al segle XIX molta fortuna i va influir fins i tot en Marx i Engels, que l’utilitzaren sense fer un previ examen crític de l’orientació ideològica del seus autors. A la fi era una teoria que tractava de demostrar la superioritat d’una raça. El món de Roma, encara que derrotat, hauria condicionat profundament l’esperit igualitari dels primers germànics amb la temptació de la possessió fundiaria. 

Europa es forma progressivament en l’Edat Mitjana i aquesta és essencialment germànica, Europa és, doncs, una construcció de la Germania.

 Només és un extracte, el qual l’he fet amb tota la bona voluntat del món, però jo no sé a vosaltres, però a mi la lletra d’aquesta cançó em sona prou.

He de manifestar que l’estudi del professor Giuseppe Sergi no és sectari com es podria pensar del que acabe de copiar, fa un anàlisi complet i condensat alhora de l’Edat Mitjana, bàsicament diu que: sembla que cada dia més està clar que la convergència ha transfigurat les dues civilitzacions que han concorregut en ella, produint una síntesi que té escassos paral·lelismes en la historia mundial.

 Però…, «haberlos haylos».    

Salva

 241 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Pepe

El professor jubilat Pepe Romero-Nieva comparteix la seua filosofia i la seua poesia des d' aquestes pàgines. Escriu, pensa i opina del món que li ha tocat viure i interpreta els fets els quals observa des de perspectives crítiques-constructives.

17 Comentarios

 1. Rosa Mahiques

  Els alemanys ens han anat acostumant poc a poc, durant molts anys a aixa «droga» de les subvencions: que si arrancaves la vinya…subvenció; que si arrancaves oliveres…subvenció; que si tiraven la llet «excedent»…subvenció; i així, així ens hem anat fent a eixa «cultura»; i ara que ja estem molt ben adiestraets, ens ho lleven tot i no ens donen ni aigua.
  Això ho tenien previst des de fa mooooolts anys i nosaltres sense adonar-nos’en!! Què innocents hem sigut! Ens han fet caure en la trampa endolçant-nos l’amarga medicina i nosaltres com que així estava molt més bona…»jas»!!! hem caigut com els pardalets a l’envisc.
  Com molt bé ha dit «algú» per ahí, Alemanya està guanyant la 3ª guerra mundial sense utilitzar cap arma.

 2. David Mahiques Alberola

  Rosa, deixem-se de dir bovades, l’agricultura del nord d’Europa també es tan subvencionada o més que la del sud d’Europa. Si el Marroc fora capaç de produir una agricultura competitiva amb la del nord d’Europa altres aires serien.
  De tota la història que tenim en este moment el més preocupant i que pot dificultar la sorgida de la crisi, es que la història que esta inventant-se la dreta alemanya i l’extrema dreta també: Diuen que la crisi es per culpa del països del sud que han gastat molt. I això es una mentida, perquè no diu que els mateixos bancs alemanys i nord europeus són els primers que van començar a donar diners per finançar el boom de la construcció i de fet ells també han tingut alguna fallida bancària. Estan construint una fal•làcia tirant les causes de la crisi al països del sud per ser uns gastadors i aixinà ells continuen finançant-se a interès cero i fugir de fer una Europa política i no sols monetària. La responsabilitat es de tots i esperem que això ho tinguen present els votants alemanys com ho han tingut present els francesos, sinó al final, tots, uns i altres, ho passarem molt mal.
  Aquest plantejament de la dreta alemanya està abocant-nos a una política d’austeritat i de enfocament econòmic i alguns politics del sud d’Europa els estan seguint no sabem si per miopia, inutilitat o per alguns obscurs interessos. I una altra cosa, els morts no paguen cap deute.
  Bona vesprada a tots.

  • SALVA

   BOVO, O CURT D’ENTENIMENT, ÉS EL QUE DIU «BOVADES»?

   Tampoc és això home! Crec que hem de tindre un altre «talante», almenys aquesta ha sigut sempre la meua manera d’escriure hi a QD. És tan respectable el que diu Rosa com la seua manera de pensar, senyor Mahiques Alberola.
   Si torna a rellegir la meua col•laboració veurà que en cap moment he intentat fer un «totum revolutum» amb l’assumpte de les CULPES dels nostres regidors, perquè sovint, i en temps de saraus com l’actual, és difícil ser objectiu perquè la corda sempre tira un poc. Si bé em sembla que coincideix vosté amb la visió dels investigadors alemanys del segle XIX amb allò que tenien eixa tendència romàntica-nacionalista molt pròpia de la dreta en general. Una mica racista podríem dir-ne?

   Jo no hi he vist en cap moment intenció política alguna en l’extracte que hi he fet —«torpe» si vol— de les paraules del professor Giuseppe Sergi quan aquest escrivia, entre altres coses, dels mil anys del MEDIOEVO, dels investigadors alemanys, italians i francesos, de les activitats de les distintes escoles i instituts aparegudes aleshores a Alemanya, com la Monumenta Germaniae Historica, —que encara continua fent la seua labor al segle XXI—, i també de la teoria de la Markgenossenschaft.

   SI BÉ, CREC AMB TOT I AIXÒ, QUE NO ERA LA SEUA INTENCIÓ OFENDRE NINGÚ. VAL?

   Ah! Perdó als puristes del llenguatge: tinc entés que s’escriu Germània i no Germania.

   • David Mahiques Alberola

    Evidentment la meua intenció no era ofendre a ningú. Mai quan parle o escrit ho faig. El que pase que quan escrius sense meditar millor el que escrius pot utilitzar les expressions que més ràpidament et venen al cap. Li demane disculpes si l’he ofés en alguna cosa.
    Estic d’acord en el que diu vosté d’aquesta corrent d’historiadors alemanys puristes i racistes com vosté diu. Es una interpretació que també està en la base del nazisme alemany.
    Però també hi ha altra classe d’historiadors alemanys i també hi ha altres plantejaments polítics i econòmic entre els alamanys.
    El que vull destacar es que l’economia no és cap historia moral, on hi ha que pagar amb patiment pels pecats comesos. Hi ha que adoptar les politiques econòmiques correctes. I quan no hi ha demanda, l’estat te que convertir-se en un motor d’inducció de la demanda. Té que fer que manera immediata la gent comence i puga treballar.
    Amb la politica econòmica actual això no s’està fent. Sempre ens diuen ara patirem per a que en un futur les coses vagen millor. I això si que és una immensa bovada. Més encara, és una afirmació que és una agressió a les persones. Pensem que pot pensar el jove que no te feina, la persona que s’ha quedat sense treball, quan escolta estes coses.
    Adeu i bon dia.

    • SALVA

     David:
     la seua frase estava cansat d’oir-la dir a ma mare i sé que no du aparellada ninguna carga pejorativa vers l’individu al qui va dirigida, és una costum nostra i no hem de donar-li més importància.
     Sabem que les paraules són el final dels pensaments i per la qual cosa és difícil mostrar el que volem dir, sobre tot si el que escriu no és un lletraferit amb una destacada facilitat per a fer-ho, com és el cas de la majoria que hi escrivim a QD. Quasi sempre és el COR el que ens dicta allò que anem a posar, i més si ho fem a raja ploma, que són les més, i no el CAP que és el que hauria de manar, si bé eixa és la “grandesa” d’aquesta pàgina on cadascú es manifesta lliurement.

     Haurà vist que no mai entre dins d’eixe parany de la política de partits, potser perquè el meu esperit és una mica àcrata o perquè la deformació professional m’ha anat cisellant durant una bona caterva d’anys. Per decidir-me front a qualsevol problema que se’m planteja automàticament ja estic fent-me un “quadre de decisió” on intente contemplar els avantatges i inconvenients de cada un de les distintes opcions que en pot tindre, ponderant-les i donant-li un valor una a una per poder triar la més adequada. Crega’m que allò que era obligat fer-ho dins d’un PROJECTE, en aplicar-ho per arrelat costum a la vida real, sovint es converteix en un “calvari” difícil d’entendre pels que no estan tan avesats que, afortunadament crec, són una immensa quantitat de mortals que actuen amb espontaneïtat. I també no ho faig perquè exposar ací un “quadre de decisió” seria una bogeria insuportable pels beneits lectors.

     Sí que vull que sàpia que intente escriure de tant en tant alguna cosa ficant-hi un sentit de l’humor un tant peculiar, que sé que de vegades no s’acaba d’entendre, però sempre evitant la polèmica que malgrat no voler-ho jo apareix. És la dificultat i un dels grans inconvenients de la paraula escrita.

     Estic enviant escrits a Quatretonda Digital ja fa temps perquè hi he trobat eixe cordó umbilical que virtualment em manté unit a aquest poble del que el Destí punyeter m’ha allunyat i del que cada dia que passa veig més difícil estar més prop.
     Espere que tothom continue expressant-se lliurement, amb respecte per l’opinió de l’altre i lluitant tots plegats perquè no ens lleve mai ningú, una altra vegada, nostra LLIBERTAT DE PENSAR.
     Bon dia.

     • David Mahiques Alberola

      Agraisc el seu comentari i perdona per no haver-li escrit abans. No he pogut.
      Adeu

 3. Rosa Mahiques

  Sí David, poden ser moltes bovades perque jo d’economia a nivell nacional, europeu o mundial no sé res de res, però sí que sé i molt d’economia domèstica i d’ara en davant em tocarà aplicar-me molt més i fer els números molt bé per a poder dur ma casa sense que faça fallida.
  Si a mi m’haveren «regalat» els «cacaus» per pintar-me casa tots els mesos i per canviar-me de mobles i per canviar-me la decoració, i per anar de viatge, i per comprar-me roba…m’havera acostumat a eixa bona vida i ara ve la Sra Merkel i em diu que li ho tinc que tornar tot, TOT, és segur que ni sabria d’on ni com ni quan li ho podria tornar. Cadascú ha de ser responsable del que fa, del que té i del que pot gastar. Ací s’ha gastat molt, i no estic referint-me a la gent normal de «a peu». Ací s’han fet grans ciutats d’Art i Ciències, s’han fet «grandes eventos», s’han dilapidat molts diners en EREs falsos, s’han fet i despet kilòmetres i kilòmetres de voreres, s’han construit piscines cobertes a «Go-gó» i ciutats de l’esport per tot arreu, i aeroports i, i, i… i ara venen els prestamistes amb les rebaixes.Sí David, hem gastat molt més del que deviem però de segur que això no és la única cosa que ha creat la crisi.
  Els alemanys hauran d’anar també molt en compte, ja que si ens declarem «en fallida» deuran anar a cobrar al blau de la mar marinera.
  Els francesos no han gastat tant com nosaltres i per això no estan com nosaltres, i recordem que fins fa «nores» tenien govern de dretes. No és quüestió ni de dretes ni d’esquerres, és qüestió de trellat. A la nostra Spain tots han fallat pel mateix costat. Fa falta regenar-se i canviar el sistema que no funciona, com molt bé s’ha demostrat i cal fer-ho amb trellat (Gran paraula que deuriem tindre gravada al capçal del llit.)

  • SALVA

   Rosa:
   diuen que els alcohòlics han de reconèixer que ho són per poder eixir del forat.

   REGENERACIÓ és la paraula que venim repetint molts espanyols des de Joaquim Costa, —ja ha passat aigua pel riu— però, com els alcohòlics, només podrem eixir quan tothom, i dic TOTHOM, s’entere ja d’una, i ho vullga reconèixer, que hem DEGENERAT.

  • David Mahiques Alberola

   Hola Rosa.
   Et demane perdò i disculpes per haver utilitzat l’expressió que vaig utilitzar. La meua intenció com pots imaginar no era ofendre a ningú. Et dic el mateix que a Salva, l’escriure sense tornat a llegir el que escrius i escrivint el primer que et va al cap té estes conseqüències, perdona.
   Torne a dir el que m’interesa. S’està aconseguint clavar-li al cap a la gent la idea que les persones hem segut uns mal gastadors i per això estem com estem i ara hem de patir les conseqüències dels nostres pecats. Això es mentira. L’economia funciona perquè les persones s’endeuten, gasten i compren. La despesa d’una persona és el guany d’una altra. I este plantejament l’està utilitzant la dreta alemanya i l’extrema dreta del nord d’Europa per justificar la política d’austeritat, de no gastar, de salaris molt baixos d’un sector important de la població, de retallades de drets i al mateix temps que l’economia alemanya puga finançar-se a un interès pràcticament de cero. I no afrontar l’altra gran qüestió, fer un autèntic estat europeu.
   Cal fer una política econòmica de clara determinació, per que les persones tornen a tindre treball. L’objectiu prioritari és que la gent treballe, consumeixca i gaste. Eixe és l’autèntic motor de l’economia. I això s’ha de fer ja, això del futur és un sarcasme i burla a les persones. Com deia Keynes, en un futur el més probable és que tots estem morts. Si les empreses no poden crear treball i demanda, en eixe cas té que ser l’estat mitjançant la despesa pública el que té que convertir-se en el motor de l’economia. I el que s’està fent es tot el contrari.
   Cal mirar a la història, i especialment als anys trenta, desprès de la crisi de 1929. I fer el que va fer el president americà Rooselvelt a partir de 1932.
   Es hora de saber d’economia i de voler enterar-se, i també mirar la història del segle XX. Ens va en això molt, moltíssim.
   Adeu i bon dia.

   • Rosa Mahiques

    David, no cal demanar perdó perque jo sé que la teua intenció no era ofendre ningú.
    Jo el que vull aclarir és que pense que és cert que hem gastat molt ; moltíssim més del que ens podiem permetre, però no ho hem fet ni tu ni jo ni la gent en general, ho han fet els que han causat la caiguda de bancs i caixes, els que han fet grans construccions que ara no poden mantenir, els que a base de «comisions» feien pujar artificialment el preu de vivendes, que per altra banda ha estat la causa principal de l’endeutament de la gent normal; ho ha han fet aquells que tenien poder de decidir en que es gastaven els diners públics, que semblava que no tenien»amo» com molt bé va dir una ministra fa uns quants anys; ho han fet gent que no estava preparada per a ser ministre o conseller o president d’autonomia. ELLS són els que han gastat, han malversat, i ens han enganyat. Ara volen que el poble tinga la culpa, i per ahí sí que no passe. Los españolitos normales y corrientes NO hem gastat ni balafiat més enllà de les nostres possibilitats, alguna altra gent que no xafa terra, sí que han gastat més del que devien, i damunt no eren els seus diners sinó els nostres.

  • Jose Luis Oltra

   Rosa:
   Em descobrisc davant de tu per este comentari. No es pot dir més ni millor en tan poques paraules.

   • Vicent Benavent

    Sorprenent sr José Luis veure com no deixa perdre la oportunitat, demostra tindre madera de polític si senyor. Estic d’acord també en el que diu respecte al comentari de Rosa,no es pot dir més clar,en tot cas més alt, però és una llàstima veure com està d’acord en unes declaracions que al menys qui més mal està fent-ho és el partit al qual representes.
    Declaracions del sr Rajoy ahir a Palma de Mallorca:
    Espanya ha gastat més que a ingresat,al voltant d’uns 90.000 milions d’€ fa un any. Això per als que no estem tan BOVOS,ens diu que » los otros» son els que sel’s han gastat però es sorprenent com diu que la culpa de tot açò la tenen; LES ADMINISTRACIONS PÚBLIQUES, ELS BANCS,I LES FAMÍLIES, e sentit be? si les famílies,quines? que vol dir? què nosaltres som igual de culpables que tota la casta de polítiqueros què han despilfarrat tot el que teníen i seguixen fent-ho?
    Es patètic que un govern que està duguent als treballadors d’apeu a la més absoluta MISERIA ens diga que les famílies son igual de culpables.
    Cal recodar-li al sr Rajoy que fa un any com ell diu a Espanya està i estava governada per més d’un 70% d’Ajuntaments,Diputacions,Governs autonòmics i etc.. pel seu Partit? acas no és el PP qui més ha despilfarrat en estos 2,3 últims anys? i si parlem de la nostra benvolguda comunitat valenciana ni » te cuento «.
    Cal recordar què en més de 10 ocasions li s’ha demanat que elimine les Diputacions per exemple? i ell que ha fet? NA DE NA,més be tot el contrari, a pagaro poca ropa, LA SANITAT,L’EDUCACIÓ,ELS SERVEIS SOCIALS,ELS TREBALLADORS AUTÒNOMS, ELS QUE NO HO SON, en definitiva el més pobre que a ser posible que ho siga més encara.
    Per acabar, li conte tot açò perquè com he dit abans es sorprenent que diga públicament que està a favor d’unes coses i que ens represente unes altres, jo almenys li assegure que ja m’havera dixat el partit del qual em senc representat.
    Espere de tot cor que es faça realitat el que comentaven estos dies, QUE EL POBLE ES DESPERTE D’UNA PUNYETERA VOLTA, a veure que passa d’ací un poc de temps. El que està molt clar és que amb este Govern estem PITJOR QUE ESTAVEM o encara hi ha qui dubta!!

    • Vicente Benavent B.

     Jo tamé estic de acuerdo en lo que diu Rosa, i si Jose Luis esta de acuerdo, pues que més vols vicente?. Les idees son una cosa i els fets un atra.¿Tu creus que el farmaceutic esta de acuerdo en que no els paguen les medecines desde fa mes de mig any?¿ I per aixo, sa de borrar del partit?Cada u que faja lo que vullga.
     Me cansat de dir una i mil voltes que el PP i el PSOE son igual, no mes que es barallen per vore qui calfa el sillo. I tu pareis que no vols voreu. Tots son igual (uns mes que atres com tu dius) pero igual. Uns pensaran que el psoe son mes desonrats mes corruptes i mes malababa, i atres pensaran que son els del pp.¿ I que més dona? Uns san gastat els dines en el gobern central i atres en el autonomic i ara, els dos (PPSOE) volen fermos creure, a base de repertiro una i mil voltes que hem visgut per damunt de les nostres posibilitats…¡i una miel! Son ells ,els que se huan gastat perque no tenen conciencia de que els dines publics tenen amo i els amos som tu, jo el farmaceutic, i cada una de les pesones que contribuim a mantindre este «estado del bienestar para ellos que no para nosotros».
     Tens fijacio per l’alcalde. I tu fas igual, jo tame mavera borrar del psoe (i del pp) Ni haura que anar pensant en atres posibilitats, que si que ni han.

     • Vicent Benavent

      Ja et vaig dir una vegada que no entrava al teu joc fins què no tingues el que tenen els hòmens; es a dir identificar-te doncs no sé amb qui parle i tu si saps qui soc jo,Vicente Benavent.B en hi han un bon grapat a este poble,per tant ja seria ora de que ho feres en compter de dir les xorrades què dius,per exemple:
      – els càrrecs públics com l’alcalde saben que entra dins de la seua tasca el criticar-los i a tu pareix ser que no t’agrada.
      – estic cansat de sentir-te dir que el PPPSOE son iguals,igualets i igualicos, però tu sempre ixes en defensa dels mateixos, aclariste tu primer i no ens dones lliçons.
      – i una última cosa,si tan clar ho tens que hi han alternatives, a què esperes… I que et quede clar xic,xaval,hòme, dona o transexual ja que no sé qui eres,JO NO TINC CAP FICACIÓ EN NINGÚ simplement dic el que pense com tu supose però amb una gran diferencia,JO NO M’AMAGUE i tu a dia de huí si. NO TENS NI PUNYETERA IDEA DEL QUE ES COU AMIC.

 4. Vicent Benavent

  He llegit els comentaris i veig que els dos teniu molta raó,part de raó o no gens de raó,perquè?,doncs pel de sempre,»si jo,tu també» ixa és la conclusió final.
  Estic d’acord que huí tal i com està la situació en tots els aspectes,el problema no és si mana la dreta o mana l’esquerra,el problema és que AÇÒ NO FUNCIONA,el sistema dic clar, i nosaltres ( la societat )tenim molta part per no dir tota de la culpa del que ens passa. Tenim el dret i el deure de anar a votar cada quatre anys,per cert AMB TRELLAT,del que parleu cosa que no es veu des de fa ja molts anys,en unes comunitas més que en altres,o en uns països més que en altres,però, JA ESTEM EN ELS PERÒS DELS COLLONS,la gent diu,bla,bla,blo…. i al remat quan ve l’ora de la veritat ( urnes ) què… «caca la vaca», sempre estem en la «puntilleta». Ho torne a repetir açò no te remei, a sobreviure com cadascú puga i ja està be de tirar-se els «trastos»,TENIM EL QUE ES MERESQUEM i sinó ho cregeu ja sabeu el que es deuria fer,amb un parell de… ( a veure quan es baixa de la burra ).
  Per cert,venen més RETALLADES, al remat hi ha qui fa molt de mal,però MOLT i aleshores encara li aplaudim,PATÈTIC I DESCONSOLADOR.
  Com va dir una vegada un gran actor; Fernando fernan-Gómez… A LA MIERDA!!! recorde que no li faltava raó per dir-ho públicament com ho va fer.

 5. Vicent Benavent

  I més coses,ara COPAGO,per dur la «fiambrera» al cole,hi ha que ajudar a la causa dels malversadors; entre 1’50€ o 1’75€ al día,menys mal que ací al poble no hi ha menjador al col.legi,hauràn de buscar una altra forma de tarure-li el suc. Fins quan rebentarem??. Ni germàniques ni històries que no venen a «cuento». El sr Rajoy avisa,encara queda més que apretar fins que molts s’ofegen i ala!! a fer punyetes la qualitat de viure decentment,sembla que no ens enterem de la pura realitat,Espanya sen va recta com un fil al rescat de l’Europa » de dretes » i què… Molts estàn » felizes y contentos «,altres ja no saben ni el que dir,altres intenten apanyar-ho tot, i els que queden estan BOVOS,perquè no fan més que dir BOVADES. Més actuar i menys predicar,uy!! què ningú s’ofenga per favor!.
  Ja sabeu què diu la dita, a Espanya cadascú……………………………..
  Adèu per una bona temporadeta.

  • David Mahiques Alberola

   Esta politca de l’actual govern d’Espanya és la politica per a continuar en la crisi econòmica.

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿Creus que les víctimes de la Covid-19 deurien ser recordades d'alguna forma?

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics