Seleccionar página

sensibilitat

sensibilitat

Pocs dies abans de les festes patronals d’aquest poble tiraren pel ban la informació relativa a l’itinerari que seguiria la tradicional i famosa festa de les carrosses, carrer a carrer, nom a nom, així dos o tres dies seguits degotejant el que seria el nomenclàtor d’aquell renovellat itinerari. I a mi aquella forma de designar els carrers em va resultar grata a l’oïda, tant que com deia el poeta ma pensa restà alegre, nogensmenys allí hi havia tot de noms tradicionals, populars o renoms… cosa que fent un poc de memòria destacaria els del carrer Nou, de l’Estanc, de les Cases Barates, placeta d’en Caus o plaça del Campanar.

 Cap nom d’aquestos, per si no ho haveu pensat encara, és oficial avui, i tampoc és que no s’hagueren dit ja abans, en part,

per megafonia però, en el conjunt i la quantitat d’ara pense que no, i per a mi, com assenyalava el director és tot un detall, un detall de respecte envers la nostra tradició, perquè els noms de cases, carrers, partides, com els noms i malnoms de persones formen part del nostre passat, record d’aquells que per ací passejarien i tindrien heretat un dia i de les circumstàncies històriques que viurien, com la família dels en Caus, de na Ponceta, de na Bosca, d’en Cantavella, d’en Xicot, del pare Pelegrí…

 Noms que sinó tots, sí en part, s’haurien de passar al paper. Les solucions són diverses, encara que no tots els noms són igual, així Cases Barates el consideraríem nom o renom? El carrer de la Pau, poc afortunat per a mi, malgrat el seu “rimbombant” missatge, que no sé si és per la pau eterna de les Planes o per la pau del vencedor -i ara no tinc ganes de buscar-ho- doncs aquest carrer sempre ha estat del Cementeri -i comprenc que no resulte abellidor- o de les Planes, encara que el seu nom històric i tradicional era el del carrer del Portal, possiblement caigut en desús per la construcció del Cementeri, com ara l’obertura d’un estanc fa que passe a ser-ne denominació vàlida, o com la construcció d’un més que singular campanar arrossegaria a l’oblit un més que històric i arrelat de plaça Major, i el funcionament d’una Fàbrica, enviar quasi que a la Sèquia el del carrer de Xàtiva, per exemple.

 Dels noms de les vies d’en Caus, Campanar i Nou, i dels seus infortunis, ja n’hem parlat, també de la Mare de déu del Carme, castellanitzat amb la forma Verge del Carme, poc nostrada. I em sembla que també s’ha comentat el d’allò de la constitució d’una cosa tan rara com una “Comisió de Toponímia”, creada quan alguns dels que aneu per ací es trobeu aniríeu a l’escola amb el “devantalillo”, i no penseu, podríeu comptar amb els dits d’una mà els pobles que comptarien amb un organisme d’aquesta mena, això sí, va acabar, com dir-ho, com el “rosari de l’Aurora” potser, tot i que tingué temps d’aprovar un “Document base”, crec que aprovat pel Ple on, entre d’altres punts, considerava la toponímia municipal com una part més del nostre patrimoni sobre el qual el govern de la vila té l’obligació de preservar-lo i difondre’l. Vaja, només sentit comú, fum de canyot si voleu!

 De manera que seguirem refiant-nos de la nostra memòria perquè continuen vius alguns noms de carrer, noms i malnoms, com aquells del carrer del Sapo, Garrides, Badall, la placeta del Racó, el carrer que no trau Cap, sí, un atzucac, un carrer que només tenia entrada, clos i tancat per un marge, un gran marge em semblava a mi aleshores, a les alçades del “bar Barranquero” (que això és un altra, ací els carrers han de ser relativament planets, de manera que si l’expansió urbanística d’aquest poble haguera estat major fa temps que la Talaia o el Pujol restarien desapareguts). I continuarem refiant-nos de la voluntat del poble en mantenir noms com Nou i Campanar (açò sembla les Falles!)

 I no penseu, si la toponímia local és un patrimoni, s’inclouen també noms que per un motius o altre han deixat de ser oficials, com per exemple alguns de la passada dictadura, noms com els de Calvo Sotelo, Cisneros, José Antonio, Caudillo… formen part del nostre passat, en aquest cas “espanyolitzador” que diria el ministre, ara que jo diria més bé “castellanitzador”, que és una altra cosa, és aquella idea de l’Espanya feta per Castella, són la mateixa cosa… (em sembla que m’he posat en un xarco, mai no seré jo alcalde). Noms aquestos que, com els de la República també, i etapes anteriors s’han de guardar documentalment, però igualment, i en algun cas físicament, vull dir que per què no hauríem de tenir o conservar algunes d’aquelles plaquetes i rètols de ceràmica o metàl.lics que han passat i denominat els noms dels nostres carrers? per què no veure col.locades en alguna paret i centre públic els rètols del carrer d’Aida de la Fuente o, carrer del pare Pelegrí, posem per cas, són rostros de la nostra història.

 Ja ho sé, senyor director, tot a l’enderroc, els detalls que dieu, i és que per a mi la “malifeta” d’aquells bans prefestius són mostra de sensibilitat i sinceritat, encara que no sé amb els vents que bufen ara com marxarà la cosa.

benavent

 ——————————————————————– 

Dels pocs, poquius, rètols històrics que ens queden al lloc. Gràcies que els amos quan palustregen les façanes no els llancen a l’enderroc. I encara que resultà temporal, la senyalització, tot un detall, i no és aquest l’únic exemple.

 213 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿CREUS QUE TOTES LES VÍCTIMES QUARTONDINES DE LA COVID MEREIXEN SER RECORDADES? ?

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

  • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake
Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics