EL GENERAL JOAN BAPTISTA BASSET

EL GENERAL JOAN BAPTISTA BASSET

EL GENERAL JOAN BATISTE BASSET I RAMS,

el gran desconegut dels VALENCIANS.

 

Va nàixer l’any 1654, fou fill d’un fuster humil d’Alboraia. Aquest homepogué haver canviat el rumb de la història d’Espanya i per tant d’Europa.

S’enrola molt jove en els terços i marxa a Itàlia. Prompte s’unix a l’exèrcit d’Àustria, aliat d’Espanya, i passa a lluitar a Alemanya i Hongria on realitzarà una brillant carrera i guanyarà l’alta graduació de coronel d’enginyers i l’amistat de personatges destacats com el príncep Jorge de Hessen.

Basset, a terres valencianes, encoratjarà les demandes de la Segona Germania, derrotada al 1693, i esdevindrà defensor dels drets populars contra l’opressió de la noblesa. Serà així com guanyarà per a la causa de l’arxiduc als llauradors empobrits, als maulets, als llauradors acomodats, a les classes populars urbanes i, fins i tot, a part del clero.

El fet d’haver-se compromés amb els llauradors valencians a l’exempció de càrregues i tributs senyorials esdevindrà que fóra jutjat i empresonat pel mateix Arxiduc Carles. (Ojo al dato!)

Després de la batalla d’Almansa (25 d’abril de 1707) va ser alliberat perorganitzar les poques forces fidels als austriacistes per a la defensa de Barcelona, que resistirà fins a la caiguda de la ciutat l’11 de setembre de 1714. Deu dies després de la capitulació, a pesar de les promeses del Duc de Berwick de no prendre represàlies, serà capturat pel Borbó i traslladat a Alacant, i des d’allí a diverses presons, entre altres les de Fuenterrabia i Segòvia.

Va ser alliberat al 1725 quan es firmà la Pau de Viena on es va decidir sobre els exiliats de la guerra de successió espanyola. Sembla que morí a Segòvia el 15 gener de 1728 i soterrat pels jesuïtes en un acte de caritat a l’església de Santa Eulàlia. Es desconeixen les circumstàncies exactes de la seua mort i s’ha dubtat d’on estan realment les seues despulles mortals.

La figura del general Basset, valencià, fill de un fuster, enginyer militar i austriacista, ha sigut una de les més denigrades pels historiadors borbònics de la guerra de Successió al tron de Espanya, el que deixà vacant Carles II al morir l’any 1700 sense cap fill.

Basset esdevingué aleshores un personatge mític per al poble valencià, si bé

LA LLEGENDA NEGRA

I

LA INCULTURA

L’HAN FET EL GRAN DESCONEGUT.

 

Salva

3 Comentarios

  1. rbenavent

    De sobres és coneguda la frase del conde-duque d’Olivares respecte de la condició dels valencians de ser un poble més moll o tou, d’on el meu poema objecte, que no sé si és allò que ve al cas tractat ací per vosaltres però és el que tinc.

    Tampoc el moll utilitzat en aquest cas era el que jo buscava, per esquifit, per poqueta cosa, però encara que per a valencians, ja ho digué l’Olivares, si encara donaran les gràcies.

    Definitivament, no, parlàveu d’una altra cosa… ara, com sabeu, ací qui no sega espigola.

    Salutacions corals

    benaventbenaventR

  2. SALVA

    Deia Blasco Ibáñez que l’objecte d’ambició del valencià consisteix només en tindre cinc durets a la butxaca, una tartaneta i els diumenges al Grau.

  3. Joan Carles Espí

    El febrer del 1706 organitzà la defensa de Xàtiva, que rebutjà victoriosament les tropes borbòniques.
    Va capitanejar la revolta valenciana contra el govern absolutista i centralitzador de Felip V, insurrecció a la qual és sumaven les reivindicacions dels camperols contra els nobles, i les dels comerciants i menestrals de les ciutats contra el poder dels francesos i a favor del lliure comerç amb Holanda i Anglaterra. Així esdevingué cap dels maulets, els lluitadors per la causa de la terra i del rei Carles, en contra dels «botiflers», nobles i partidaris del borbó Felip.

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 3 visitants, 1 cercador

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES