Seleccionar página

HERODES, ELS INNOCENTS,SALOMÉ I ELS TERTULIANS

HERODES, ELS INNOCENTS,SALOMÉ I ELS TERTULIANS

Conten els estudiosos de l’Història Sagrada que Herodes fou un criminal, un rei que premeditadament degollà a milers d’infants i que això no fou un arravatadament, un moment de còlera que li vingué sense poder evitar-ho; que no, que no, diuen que l’home era un ésser demoníac que en descuidar-te una mica et tallava el coll com feu amb Sant Joan Baptista quan Salomé, la filla d’Herodies l’amant i cunyada alhora d’aquest, li demanà que li entregara en safata de plata el cap del predicador.

Jo no sóc un especialista en històries sagrades, ni tampoc crec que hem de fer-li la contra a la gent que ho sap de bona tinta perquè es dediquen ara i adés a ficar-se dins d’eixos temps tan llunyans i tothom sap que és difícil i perillós per a un llec en la matèria caminar per terres que des que el món és món estan sempre a la grenya. Jo us parlaria ací de Samsó, del rei David, de Saul i els conflictes amb els filisteus. També de les muralles de Jericó i cóm els israelites les feren caure —d’açò últim sí que en sé prou perquè ma uela em deia que no va ser els sorolls de la trompeteria dels jueus, no, fou… Ja us ho contaré un altre dia—. I si ens remuntem a l’època d’Abraham…, què voleu que us diga? Si bé no puc evitar enrotllar-me i volia parlar-vos del rei Herodes Antipas o Tetrarca…, i si m’encante un «menuto» comence per Adam i Eva.

Au, al que anàvem:

Pel que veiem als retratos que s’han fet durant anys pels pintors més afamats, la xicona Salomé —la de «La danza de los siete velos»— no estava malalta de l’ossament i podia menejar els seus membres amb agilitat, i a més, com per eixa regió de Palestina la temperatura és més aïnes calenteta, les ballarines han de dur poca vestimenta al damunt perquè si no suen i el ferum no és cosa que agrade al personal, sobretot si eixe personal és de la reialesa, i clar, un home com cal, i fent tant de xafogor o basca a les nits del palau, els ulls se li eixirien de les conques veient els sinuosos moviments de la filla d’Herodies que de segur aniria lleugereta de roba. Segons ens asseguren, però no figura als retratos, la bava li queia a l’home per la comissura de la boca de manera que li feu tal èczema que fou el principi de la infermetat que quan estigué desterrat a Lió se l’endugué a la tomba tot ple de cus. Castic merescut per ser un rei adúlter, em contaven els retors a l’escola. Tanmateix hem de saber que demanà la separació legal de la seua primera esposa i els jutges d’aleshores fallaren al seu favor amb tota rapidesa —ací sí que podem veure que tots eren iguals davant la Llei—, i ara dic jo que aquesta és per la qual cosa que no hauríem de carregar-li mai aquest sambenito o mala fama a l’Antipas.

Totes aquestes elucubracions us les he fet perquè volia dir-vos que ens traslladàrem amb el pensament i la imaginació al palau reial de l’Herodes i que veiérem la quantitat de dones que hi n’havien al servici de la casa i que penseu també que el llistó de la moral dels habitants d’eixe indret no estava massa alt i que, per tant, de xiquets de bolquers, menuts i no tan menuts, n’haurien un cabàs. Se sap de sempre que si un monyicot comença a plorar perquè està dentant, encara que l’altre del costat no ho estiga també, es contagien i donen crits i ploren que es despentolen tots alhora fent una coral que nit rere nit, i si molt m’apures un dia sí i l’altre també, que al remat s’ha de ser el Sant Job i tindre més paciència que aquest, per viure tranquil amb eixe guirigall. I si damunt tens els maldecaps de la governació de tot un poble, digueu-me a mi si no n’hi ha per a guapos i valents.

Les ultimes investigacions i descobriments dels psicòlegs —diuen que majoritàriament els de l’Argentina (presumptament, clar!)— estan canviant el sentiment que s’ha tingut sobre el rei Herodes i els Sants Innocents, que pel que es veu sí eren uns innocents, però la murga que hi donaven deixem-la anar a soles. Heu de saber que aquestos psicoanalistes han arribat a la conclusió de què sí que fou un arravatadament i no que tinguera cap tipus de «mania» a la xicalla. Sembla que una nit d’insomni, amb molt de soroll i en plena crisis, sense pensar-s’ho més firmà el reial decret-llei de la degolla.

 Amic lector: la història ens ensenya que hem de ser més temperats i no jutjar a la babalà sense tindre proves contrastades i menys fer-ho abans que un tribunal dicte sentència, amb tot i això sé que no podem evitar-ho, som homes i cadascú de nosaltres té les seus inclinacions personals que en ser nostres ja són dogma de fe, i clar, un dogma no ens ajuda mai a ser objectius del tot.

Se m’oblidava recordar-vos que aquesta història està escrita als evangèlics canònics i per tant sí que és un dogma de fe dels de Roma.

Tanmateix, i parlant de l’assumpte que ens ha ocupat, dir-vos només que abans de ser desterrat a la Gàl·lia per l’emperador Cal·lígula, el nefast  Herodes Tetrarca encara tingué temps de perpetrar trenta-tres anys després una altra maldat de conseqüències que, com tothom la sap de sobra, no vull ni anomenar…, i això que el reu era un bon xic!

Salva.

PS — Si hui visquera ma uela Maiteresa ens diria:

—En resumidas cuentas Salvadorín: s’ha de llegir més i veure menys la tele.

Sí, sí, he dit llegir, llegir…, és que no sabeu que la caixa tonta no deixa mai de manipular-nos al seu antull des de sempre  i més ara que hi prolifera tant de “tertuliano” savi  que opina sense fre i sap de qualsevol cosa millor que si fora l’enciclopèdia Espasa?

 456 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Pepe

El professor jubilat Pepe Romero-Nieva comparteix la seua filosofia i la seua poesia des d' aquestes pàgines. Escriu, pensa i opina del món que li ha tocat viure i interpreta els fets els quals observa des de perspectives crítiques-constructives.

2 Comentarios

 1. Rosa Mahiques

  Ai Salvadorín (permeta’m que prenga carinyosament aquesta expressió de sa uela Maiteresa) que sàvia era sa uela!!
  Si tots llegirem més i no escoltàrem tant a eixos «creadores de opinión» (segons Montoro) possiblement no ens manipularien com ho fan.
  És curiós vore ( o escoltar) alguns companys donar opinions sobre l’actualitat que són exactament igual a les escoltades a la ràdio eixe matei matí, i que ho diuen i ho conten com si haguessin descobert Amèrica i la solució a tots els problemes. Ah! i ves en compte de no portar la contra perquè allò que afirmen és «palabra de Dios»
  Bé, jo per si de cas, intentaré que em manipulen gens ni mica.

 2. Vicent Benavent

  Amigo Salva, si el tribunal que ha de jutjar el què passa avuí en dia te que ser igual o el mateix que va jutjar al Camps,val la pena que no jutje res i ho dixe com està,ens sentirem menys enganyats.
  De tota manera és cert que el » caixó informatiu» ens manipula però també és cert que uns manipulen molt més què altres,no és el mateix veure la notícia en intereconomía què en la sexta clar,cadascú arrima la sardina al seu braser,però li s’ha passat una cosa per alt. Si tots els mitjans o quasi tots diuen el mateix? Algú ha negat que Herodes manà matar als nadons? NO,altra cosa és reconéixer si ho va sense poder-ho evitar com ho conta. Això els passa als del PP que no ho poden evitar que inclús la premsa de dretes els ataque també,tots menys las dos niñas de Rajoy, La Razón i ABC, la una visca i l’altra torta d’un ull.
  Si s’ha uela Maiteresa visquera sr Salva,segur que li agarrava algo,de veure com en el segle XXI què estem encara hi han tants «Cleopatres».

ARA MATEIX

Users: 5 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics