Seleccionar página

UNA GRAN FOTO,UNA GRAN TROBALLA,UNA GRAN HISTÒRIA !

UNA GRAN FOTO,UNA GRAN TROBALLA,UNA GRAN HISTÒRIA !

Carrer del Portal
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

Eureka, Pep! Ací t’envie la prova de l’ou, en realitat ni jo mateixa me’n recordava que tenia esta fotografia, ni molt menys que entre els taulellets que n’hi ha retratats s’hi trobava el del carrer del Portal, prova fefaent que la memòria i la tradició oral tenia una base diguem-ne que sòlida i, com s’hi pot veure ací, documentada.

Els taulellets que s’hi mostren seguixen el format clàssic i històric, possiblement, i açò és aventurar-se un poc, conseqüència de la primera retolació urbana dels nostres  carrers, de la qual i com ja he dit alguna vegada només en quedaran dos a tot estirar, almenys de portes enfora.

La pregunta de per què estan ahí estos taulellets arrebossant i farcint un sostre, perquè en realitat es tracta del sostre d’un estable, la quadra, no la sé, ja ni me’n recorde, de la mateixa manera que tampoc sé per quins set sous havies d’arreplegar tu aquell tan famós penó d’on el deixaren i no vas permetre que seguira el seu destí, fatal potser, però el seu destí en definitiva. Així com feres tu doncs, cosa semblant faria l’amo d’aquesta casa, o l’obrer, tal vegada pensant que allí, empalustrats entre els revoltons, quedaven d’allò més bé, o que era una llàstima que s’hi perderen i malbarataren o, ves tu a saber si ja pensava que els estava rescatant de l’oblit, com bé comprendràs jo no hi era aleshores.

Podia haver-hi també però, alguna relació entre amo de la casa, o la casa mateixa, i l’ajuntament perquè anaren a caure a d’aquell lloc, no debades quatre rajoletes no podien ser producte de l’obra i millora de la façana de dita casa, ni esta s’hi trobava en cap carrer dels indicats. Un lloc el de la fotografia que per ser particular ens reservarem de dir per allò de l’elegància, o com vullgues dir-li, tot i això és ben probable que algun dels teus col.laboradors les haja conegudes.

Amb la fotografia, que com d’habitual sols fer la deixaràs el més presentable per a la pantalla t’adjunte quatre lletres, l’inevitable article, un altre torrat dels meus que lliurement i a la teua gana pots dipositar a la paperera electrònica, no debades en aquest cas, i no és un dir per dir, l’única cosa que s’ho val és la imatge, el document,  la història gràfica d’un topònim que gràcies al teu “Cudé” podrà perviure, més viva si cap, en l’esdevenidor.

No sé, en broma en broma crec que t’he fet bé la rosca, vull dir que si amb aquesta imatge totalment inèdita, una exclusiva  “mondial” per al teu Digital vaja, no m’he guanyat encara l’augment, pròxims que som a la caiguda de l’any, almenys podríem adobar-ho amb un vermudet en olives. De bestreta si més no.

Així que ja t’ho faràs tu, xico. Que estigueu bons!

 

benavent

Article llegit [post_view] vegades en total.
Article llegit [post_view time=»day»] vegades avui.
Article llegit [post_view time=»week»] vegades aquesta setmana.
Article llegit [post_view time=»month»] vegades aquest mes.
Article llegit [post_view time=»month» date=»201201″] vegades el mes passat.
Article llegit [post_view time=»year»] vegades aquest any.

 324 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

quatretondadigital

"QUATRETONDA DIGITAL ” , no representa ningú més que el sentir dels seus autors i la seua bandera és la LLIBERTAT D´EXPRESSIÓ, CREACIÓ LITERÀRIA i L ´ARGUMENTACIÓ CRÍTICA I RESPECTUOSA. La seua bruíxola marcarà sempre LA VERITAT , LA TOLERÀNCIA I EL SENTIT COMÚ. “QUATREDONDA DIGITAL”, és una publicació sense ànim de lucre.

4 Comentarios

 1. Pepe

  Em lleve eixe barret el qual forma part de mi mateix davant la gran exclusiva que acabem de publicar per al nostre micro-cosmos ! I benaurades les mans que han fet possible salvaguardar la memòria.I així, un simple vestigi pot omplir i argumenar amb contundència allò que es sabia per la tradició oral.
  Les arques de QD no tenen suficients fons financers per a poder pagar aquest exquisit treball. Les últimes subvencions encara no han arribat. No obstant, com «no solo de pan vive el hombre» ma casa sempre oberta per a celebrar aquesta gran exclusiva amb el que hi haja.
  A la paperera, ni una coma dels teus escrits. Tot el que escrius es de profit i és acollit en aquestes pantalles «como oro en paño», que ben orgullosos estem tots aquells que clikem per aquí. Que s’ha de dir i ben alt, per si algú -ho dubte- a hores d’ara encara no ho sap.
  Les pantalles arriben a molts llocs sense demanar permís. N’estic segur! I
  I algun dia,els somnis nobles poden fer-se realitat !
  Com sempre, moltes gràcies per totes aquestes coses que ens ensenyes. Petites coses que per a nosaltres són molt grans. Les més grans. El detall de l’ essència o l’essència del detall…

 2. Rosa Mahiques

  Com m’agradaria escarbar en les carpetes, caixes, calaixos, arxius…que deu tindre per ahí un poc amagats!!
  Deu d’haver un món històric quatretondí embullat que no s’ha de deixar perdre.

 3. Jesus Tarraso Espi

  Hola, Rafa. Tras revisar mi archivo, efectivamente, el «carrer del portal» tuvo rotulación propia durante muchos años y fue registrado como tal al menos durante el periodo 1872-1930 (hay referencias escritas a vecinos de esa calle en fechas 20-8-1872 y 28-5-1873 (véase el articulo de David Mahiques Alberola en el libro de las fiestas patronales 2009, paginas 30 a la 34) y en fechas 20-1-1922, 9-1-1924, 13-4-1924, 11-9-1929 y 16-5 1930 (véase el Archivo Parroquial))
  Por tanto, la placa con el nombre de la calle (la de la foto) debio de ser retirada entre mediados de 1930 y mediados de 1936.

 4. Benavent

  Ensumar, documentar i notariar la història fas, bon treball, altrament allò que volia remoure servidor sobretot és, d’un cantó percaçar la pervivència oral de dita denominació, carrer del Portal, que realment s’hi troba en prou mal estat ja, en queda poca de memòria oral, i sobretot a base a referències indirectes, d’haver sentit dir. I de l’altre, i més important, manifestar la meua preferència per aquesta denominació molt per damunt de l’actual i oficial “de la Pau”, que ja dic, no sé si és una mena d’eufemisme del popular “carrer del Cementeri” o una referència directa a la “la pau del Caudillo”. Però a més de sonar-me millor el genèric Portal, molt millor, les seues referències a la història i el patrimoni local el fan més ric, almenys per a mi, i parle d’aquell poble on arribada de la nit o en períodes d’incertesa –guerres i epidèmies- tancava les seues portes, per muralles servien les parets dels corrals i capterreres de les cases, això era el més habitual.
  Llàstima que en la redenominatzió dels carrers que possibilità la democràcia aquest nom no tinguera la seua oportunitat, encara que poden haver-hi d’altres solucions que no repetiré ara (tampoc, i ho veig estrany, estem lliures que un dia ens apareguera un malnom com el del “tio Portal”, o que qualsevol persona que un bon dia decidí fer-se per aquell lloc un portal i li passà qualque cosa que imaginar pugueu, uns fets aquestos suficients per crear també un renom, no probable però).

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿CREUS QUE TOTES LES VÍCTIMES QUARTONDINES DE LA COVID MEREIXEN SER RECORDADES? ?

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake
Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics