Seleccionar página

I JO VAIG VAIG SER ALLÍ !

I JO VAIG VAIG SER ALLÍ !

perilla
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
Ara que voregem els temps d’estiu i prompte ens atropellaran els missatges d’aquella espècie de paradís estiuenc, ja sabeu temps de “playita y de cervecita”, doncs ara recorde també aquella altra cançoneta r, igualment molt rebregada als mitjans de comunicació, sobre una espècie de cursaondinaire per participar en com més “esdeveniments” millor, que u no és ningú si no ha estat present en tal o qual acte singular.

Doncs bé, poc partidari com sóc dels motilons no n’he viscut molts, ho reconec, “d’aconteiximents” que diuen, però alguns sí, així que un dels més vells que jo recorde ara i que vaig viure a Quatretonda va ser el canvi de voltatge, de 125V a 220V, de la llum elèctrica i que potser algú pensarà que no és per considerar-lo un esdeveniment tal però aquest fet, sumat a la presa d’aigua potable a dins de les cases possibilitarà i/o coincidirà amb l’autèntica revolució de les llars quartondines, no debades tret de “l’arradio” no solia haver-hi cap electrodomèstic més, sent de manera general l’únic consum elèctric aquell que abastia les diferents peretes que penjaven a cadascuna de les estances de la casa, que per cert aleshores n’hi havia de dos tipus, unes dites peretes de rosca i de baioneta les altres, aquestes darreres, pràctiques de posar, acabarien desapareixent no se per què, dic jo que per una qüestió semblant a la d’aquella lluita entre el vídeo VHS i el Beta.

I si ho recorde encara bé hui és pel fet que la major part de la família, si no tota, ens trobàrem reunits al voltant d’una taula esperant que el nou voltatge arribara, cosa que havia d’acabar, per sobreexcitació, amb la pereta que teníem a sobre, i que com totes les de la casa era de 125V, deixada connectada expressament per a l’ocasió. La mort d’aquella protagonista involuntària s’hi produiria poc després amb una intensitat lluminosa no coneguda fins aleshores seguida d’un sonor “plof”. A partir d’ací he de suposar que l’home de la casa procediria a canviar la resta de peretes per més que no sé si en bon estat com estarien s’hi llançaren al fem directament o s’hi destinaren a qualque altre fi.

Un esdeveniment tal que vaig ben presenciar en un dia i en una hora de vesprada ben avançada, tot i que no foscant encara, tot i que no recorde l’any, tret que es tractava dels seixantes; tampoc sé si aquell canvi de corrent afectaria tot el poble i cases a la vegada o s’hi faria per fases, igualment no recorde, ni crec que ho sabera jo aleshores, si s’avisà d’alguna manera tots els veïns de l’hora concreta en què els quartondins férem aquella permuta tecnològica, possibilitant de reunir-nos acordadament, ni sonaren timbals ni xirimites em sembla.

Això sí, el ben cert és que jo vaig ser allí i ho vaig viure així, què quantes!

Ah, i per a la ràdio li compraren un convertidor -no sé si li deien així- que pesava cosa de no dir.

benavent

La foto: D’internet

Article llegit [post_view] vegades en total.
Article llegit [post_view time=»day»] vegades avui.
Article llegit [post_view time=»week»] vegades aquesta setmana.
Article llegit [post_view time=»month»] vegades aquest mes.
Article llegit [post_view time=»month» date=»201201″] vegades el mes passat.
Article llegit [post_view time=»year»] vegades aquest any.

 183 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

2 Comentarios

 1. Rosa Mahiques

  Una altra cosa que no sabia és que n’hi havia peretes de rosca i d’altres de baioneta.

  M’ha caigut el món als peus!

  I si vos pregunteu per què, vos he de dir que perquè enyorava eixa època en que anaves a comprar una pereta i quan arribaves a casa, la posaves i era bona. Ara, no sé les que tinc per casa perquè les compre i quan vaig a posar-les, mai he encertat el tipus d’ensamblatge.

 2. Benavent

  Haver uendos del teclat no sé si els hi ha però, em pregunte com es pot deixar tan en pinganelles un text com el present amb un ball de lletres que hauria de resultar inexplicable. Així que la cosa del començament, per exemple, anava més o menys així:

  «… ja sabeu temps de «playita y de cervecita», doncs ara recorde també aquella altra cançoneta rondinaire, igualment molt rebregada als mitjans de comunicació, sobre una espècie de cursa per participar en com més esdeveniments millor,…»

  Respecte de les peretes de baioneta talment cercant per la Xarxa he pogut comprovar que estan més vives del que jo no em pensava, cert que no en l’ús domèstic o de la llar on la festera major és la rosca.

  Pel que dieu de la compra de bombetes il.luminadores em passa ara igualment amb tantes diferències de potències, nivells de consum, tipologies, materials, lumens, wats… que necessite un llibre d’instruccions per comprar…

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿Creus que les víctimes de la Covid-19 deurien ser recordades d'alguna forma?

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics