Seleccionar página

LA CALOR I LA PERVERSIÓ DEL LLENGUATGE

LA CALOR I LA PERVERSIÓ DEL LLENGUATGE

la calor
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
Què calor! És que no es pot ni dormir.

He passat alguns dies a València i no recordava haver-ne sentit tanta des que era menut i això que a ca ma uela Maiteresa l’habitació la teníem “baix teulà” com les d’abans: un canyís i les teules damunt. Ah!, i un finestró que no amidaria mig metre d’ample junt amb la tronera que encara era més menuda i estava a l’altra estança que ens servia de pas i on s’havia ficat un llit de matrimoni i… Deixe-m’ho estar que vosaltres no esteu per anar llegint rotllos.[pullquote]Un amic meu, vell socialista ell, em deia que creu que si intentaren fer un recompte veurien que falten canuts per a dibuixar la lletra ”O”[/pullquote]

Durant aquestes nits d’insomnis he tingut temps per regirar dins del meu cervell, jo a soles perquè no tenia amb qui contrastar allò que em venia al cap, i he volgut arreglar el món mundial. He arribat a la conclusió que d’arreglar-lo res, l’assumpte està difícil. Pot ser que per tot arreu d’idees n’hauran per a guapos i valents, i de segur que més d’una seria l’idònia, si bé és tan difícil traduir-la en paraules intel·ligibles, és a dir: d’una manera que tothom la poguera entendre tal qual, sense conceptes preconcebuts que en passar-les pel temis viciat que tots en tenim no les repel·lirem com pilota que rebota en un frontó. No és només que l’instint baralladís que ens caracteritza ens domine i es manifeste sense més ni més, és que cada dia que passa anem perdent paraules del nostre llenguatge. Demostrat està que, entre altres raons, són intrusions del castellanisme, d’anglicismes, d’argots, d’abreviatures que les noves tecnologies van barrinant amb més força que mai les que, tots plegats, ens han empobrit .[pullquote]“La voz del pueblo es nuestra guía” (Diuen que ben manipulat aquest, la plebs, clar) pot dir allò que el més sabut vullga que diga. A l’escola em deien que la veu del poble jueu elegí a Barrabás, però era educació jesuítica la que em donaven aleshores).[/pullquote]

A la nostra llengua, que tan maltractada i arraconada ha sigut durant anys, només li faltaven aquestes espentes que, al remat, la deixarem no sent ni “xixa ni llimonà”, sinó allò més paregut a la parla dels indis de les pel·lícules de l’oeste.

He sabut que Cervantes emprà 23.000 paraules distintes en el Quixot. Nosaltres, diuen els sabuts, que són 5.000 només les que utilitzem…, i jo que diria que no en passen de mil! I què?, encara en tenim prou i en sobren deu.

Ací a QD algun malpensat diria que s’escriu poc perquè les hem esgotades quasi totes durant el temps que du de vida la publicació i també potser que l’algun adduirà que els temaris que s’hi tracten, si no és d’aquells que ens toquen la butxaca, ens interessen tant o menys que els problemes de la tribu Nuntaca Kinté de Burundi; i així és, després de tot aquestos escrits casolans només són lletres lligades en rastre com les llonganisses que, si ho medites una mica, qualsevol persona prefereix mastegar carn de porc que anar cremant-se les celles llegint parides amb els patracols que s’hi fiquen en l’obra de Pepe.

I ja que estem dins d’això de la llengua supose que sereu conscients que proliferen els mestres especialistes en la perversió de les paraules, tant bé ho saben fer que desviant el seu significat inicial i repetint-les de cpontinu, com la cotorra del mercat, aconsegueixen que passen al minvat bagatge de vocables del que gaudim la plebs i que admetem sense mirar pel l’accepció que aquestos espècimens nous de filòlogues ens donen.[pullquote]He sabut que Cervantes emprà 23.000 paraules distintes en el Quixot. Nosaltres, diuen els sabuts, que són 5.000 només les que utilitzem…, i jo que diria que no en passen de mil! I què?, encara en tenim prou i en sobren deu.[/pullquote]

Són gurus televisius, gent de la premsa i capitosts polítics que empren conceptes que res tenen a veure amb les definicions acadèmiques i prou sovint sense que ells, els pervertidors del llenguatge, sàpien d’etimologies però sí de màgies engalipadores.

Ficaré un exemple: Pàtria, Nació i Estat. Termes repetits a tort i a dret, i sense pudor, com si foren sinònims. Si des de fa segles el personal tinguera clar què significa cadascuna ens haguérem estalviat bregues inútils que ens han dut on estem ara i a que tothom tinga la convicció plena de que té tota la raó del món quan n’empra indistintament una o altra. El temps, la costum, i la falta de cultura ha fet que les assimilem el comú dels mortals sense ser-ne conscients de l’error.[pullquote]No volguera oblidar la costum dels polítics en barrejar adjectius i noms per acabar no dient res que done la resposta clara a un problema, i això si de cas l’arriben a plantejar, que ja em conformaria jo![/pullquote]

Parlava l’altre dia de Grècia i la nit de la xafogor vaig recordar l’escrit meu i em vingué al cap que aquella gent que “inventà” la democràcia tenia claríssim que aquesta no podia prosperar si els ciutadans d’Atenes continuaven vivint com el burro de Vitòria: incultes totals!

Foren els regidors hel·lens abnegats complidors del seu ofici i la polis grega aconseguí que hi acudiren els més afamats filòsofs perquè es complira la premissa principal d’una manera de governar que dura fins als nostres dies, malgrat que diuen que és “la menys roín de totes”.

Un amic meu, vell socialista ell, em deia que creu que si intentaren fer un recompte veurien que falten canuts per a dibuixar la lletra ”O” amb els que fer un regal a un fum de colla dels mandataris actuals, però com a bons ciutadans que en són els susdits a la fi actuen en coherència amb la moda i costum que impera per aquestes terres i no el necessiten — el canut—, realment les dissertacions les donen a la seua parròquia i se sap que sempre és fidel i indulgent.

Com és el dia dels Santets de la Pedra (Abdón i Senen) a ells m’encomane perquè l’assumpte s’arregle una mica, si bé que no s’obliden del que tenen obligació de protegir: les collites de la pedregada, perquè les tempestes d’estiu fan més por que una tronà.

Salva

PS — Parlem de “violencia de género”. Com sabem des de l’escola només les paraules tenen “género”, les persones i els animals tenen “sexo”.

No volguera oblidar la costum dels polítics en barrejar adjectius i noms per acabar no dient res que done la resposta clara a un problema, i això si de cas l’arriben a plantejar, que ja em conformaria jo!

“Ha llegado el día de que abandonemos el politiqueo y volver a la política de verdad”.

“No son tiempos de inmovilismo”

“La voz del pueblo es nuestra guía” (Diuen que ben manipulat aquest, la plebs, clar) pot dir allò que el més sabut vullga que diga. A l’escola em deien que la veu del poble jueu elegí a Barrabás, però era educació jesuítica la que em donaven aleshores).

Salva

 211 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Salvador Alberola

Salvador Alberola és un lliurepensador que estima el seu poble.Des de la llunyania difon el seu pensar i la seua concepció del món.És conscient de la realitat que l'envolta i amb el seu criteri i estil opina i desenvolupa el seu pensament. La poesia,l'assaig i "les coses del seu poble" es veuen reflectides en aquestes pàgines.

3 Comentarios

 1. Pepe

  Com sempre, un excel·lent discurs amb trellat i amb un raonament sòlid i molt ben estructurat. Una lliçó.La lògica d’un lliure-pensador molt clar i noble.La calor.La perversió del llenguatge.La jungla on vivim cada dia i la lluita de cada minut.»Me duele España» deia Aquell.Molts som anestesiats i ja no ens fa mal res.Poques coses ens poden estranyar a estes altures.Poques coses ens poden sorprendre.Pocs salvapàtries, pocs salva-estats, pocs salva-nacions em faran moure ni un dit. Primer els fets. Després el llenguatge.Mentrestant, deixem passar la xafogor i la basca.La cançó del transistor em fa somriure…estan cantant «pobrecito mi patrón, piensa que el pobre soy yo».

 2. Rosa Mahiques

  Perversió del llenguatge en lletres majúscules.

  L’art que tenen els polítics en remenar i redireccionar el significat de les paraules és únic.

  La paraula «imputado» no té el significat que ells volen i, en un tris-tras, ens la canvien per «investigado». Es veu que no els agrada que quan els imputen, els col·loquem l’etiqueta de «tocats pel dit de la justícia». Ara ja no serà imputado, serà investigado que és menys acusatori.

  Altra paraula que em grinyola ja de «tanto usarla» és la de «postureo». A totes les tertúlies polítiques o no, ha d’eixir la ditxosa parauleta.

  Així podriem estar escrivint exemples de hui fins a d’ací tres hores, que anava a dir tres dies, però com que hem sintetitzat tant el vocabulari, ja no queden tantes paraules per fer l’estudi.

  A tot açò, s’heu adonat que tots els verbs que inventem de nou, com telefonar, wassapejar…són tots de la primera conjugació? Acabarem també amb la segona i tercera conjugació?

  Anem pensant si la calor no «nos derrite los sesos».

  PD. K ment + desperta t ekr vosté, Sny.Salva.

 3. Antonio Gonzàlez

  A la perversión del lenguaje ha contribudo y no poco el escaso gusto y afición por la lectura. En este país se lee poco. Leer puede ser una aventura en la que te puedes sentir el protagonista de la historia. A través de la lectura puedes ampliar tu vocabulario, motivarte e intentar ser mejor pues como decía Unamuno «hay que vivir inquieto y anhela
  nte ante los problemas de la vida, hay que sacudir ablos demàs la modorra espiritual, hay que sembrar en los hombres gérmenes de duda, de desconfianza, de inquietud. Y sobre todo y ante todo nada de vivir en paz con todo el mundo. No, no, no; nada de vivir en paz…No quiero vivir en paz ni conmigo mismo. Necesito guerra, guerra en mi interior: necesitamos guerra».

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿Creus que les víctimes de la Covid-19 deurien ser recordades d'alguna forma?

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics