Seleccionar página

D’AQUEST 21 D’OCTUBRE

D’AQUEST 21 D’OCTUBRE

privilegi reial
  • Facebook
  • twitter
  • Gmail

D’AQUEST 21 D’OCTUBRE

No ho sé del tot cert si aquest “21 d’octubre” s’ha festejat amb un poc més de frescor, una festa cultural val a dir, tot i que cada vegada més l’etiqueta de cultural la tinc menys clara. No obstant això el bo del cas és que dita efemèride, esdevinguda “Dia de la Vila”, la venim celebrant d’ençà que férem els quatre-cents anys com a vila, sense faltar-ne cap, crec, encara que açò em sembla més una  pregunta per a l’amic Jesús que de segur que ho sap, si n’ha faltat alguna.

De tots aquests actes ara celebrats m’agradaria destacar-ne un de “menor” importància, menor en relació a d’altres organitzats aquest cap de setmana, (avui, com és natural, no només s’hi traslladen les festes grosses al “wiquend”, i encara sort diríem que el diumenge cau també cap de setmana!), però, ja dic, tot un acte de gran simbolisme pel seu caràcter i vinculació institucional, parlem del ban municipal del mateix dia 21 felicitant tots els veïns amb motiu de la festa vilatana.

No és el primer any que s’ha fet aquesta pública crida commemorant el títol de Vila, anys fa d’això i no sabria dir-ne quants, així que tal vegada haja arribat l’hora d’atorgar-li carta de naturalesa i que s’hi faça pública veu sempre de manera anual, també en la seua forma original encara que adaptada, parlem del ban del segle XVI, és clar.

Això sí, caldria passar pel fotoshop un detall, certament de menor importància també, de menor avui però que a l’època no haguera passat gens desapercebut, parlem de l’atorgament del títol de “vila Reial” que s’ha imprés per algun lloc, títol del tot impossible perquè l’aleshores lloc de Quatretonda era terra de senyors; vila Reial seria quinze anys després (1602), nostre veí lloc de Benigànim en segregar-se de Xàtiva. I tot i que el rei ben bé no deixava de ser un altre senyor més, no era igual que l’amo particular, com  bé ho demostraven generalment els pobles que d’habitual no els venia de gust deixar de pertànyer a la corona, no. Així que no sé, tant de parlar-nos d’aquella històrica “reconquista”, perquè tot just fórem reconquistats ens malvengueren i “maldonaren” a quatre senyors de capa i espasa.

Benavent

 705 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

  • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics