LA CISTELLETA

La cistelleta arriba cada any a Quatretonda a formar part de la intimitat més sagrada i de la litúrgia màgica quan l’hivern comença a despertar-se i el desembre es fa curt i obscur. El foc calfa i comença a expandir colors i olors. I sabors ! I llur flama ens deixa empanats amb pensaments perduts entre nostàlgia i nostàlgia. Entre records i records. En aquest cel-recer particular la veu del uelo trenca el silenci:

-Calleu !

-No heu sentit ?

Els corets dels menuts de la casa comencen a bategar disparant el ritme cardíac i una cursa imparable cap aquell raconet  darrere d’alguna porta anuncia l’arribada misteriosa i furtiva d’un misteriós visitant .

La cistelleta !

La cistelleta acull uns quants caramels. És l’anunci premonitori que les coses van bé. Que estem portant-nos  i comportant-nos com cal. Si continuem així…els senyors reis seran generosos enguay!

Durant una temporada, fins l’arribada de l’epifania, qualsevol soroll delatarà una sospita. Els detectors infantils estaran més actius que mai. Ni un respir  s’escaparà del seu atent interés !

Mentrestant, una cançoneta trencarà de tant en tant el silenci:

Tirorí, tirorí !

senyor rei, ja estic ací!

la palla i les garrofes

 per al seu rossí !

i les coses bones

per a mí !

A partir d’aquest moment, les anades i tornades a la cistelleta seran constants. Imparables. Els ulls dels infants brillaran cada dia més. I ens contagiaran innocència. I esperança ! I potser ens ajuden a comprendre que per a ser feliços  amb pocs ingredients  i molt d’amor  serà més que suficient.

pepe romero-nieva

1 comentario

 1. benaventr

  La cistelleta darrere de la porta per quan passaren els Reis d’Orient, un costum que només la il.lusió dels majors per veure l’alegria en la cara de la gent menuda pot mantenir, més en un temps en què comprar llepolies és cosa tan corrent com comprar el pa, o més encara. Un costum que no a tots els pobles s’ha mantingut o s’hi coneix d’aquesta manera, per més que l’oferiment d’un bon àpat per als rossins –palla i garrofes- de los senyors reis sí que és de domini públic arreu dels nostres territoris. Altrament però, l’interés de l’infant, el profit que en pensava traure bescanviant el quemenjar dels cavalls varia d’uns llocs a d’altres per més que la rima estreny el cèrcol, sent, en general, les viandes -fruits i dolços- típics de l’hivern allò més sol.licitat, és a dir avellanes, castanyes, nous i la típica “casca”, dolç nostre semblant al tortell o “roscón” castellà de reis, que jo no sé si per ací se n’ha fet mai, supose, que per la Costera sí forma part de la cançoneta del Tirorí. Més modern o interessat sembla el demanar “coses bones”, també joguets, tot i que seria ja parlar per parlar.

  També en alguns llocs o cases, el fumeral, tan present en l’hivern a les llars, el lloc per on se n’anava tot els mals i entraven les coses bones era típic cantar aquesta cançoneta perquè de manera màgica hi caigués un bon arruixó de caramels.

  I sinó, sempre ens quedaran “els reixos” carregats de peixos.

  benavent

  PS.: El seu far no és a dins la mar ni en aigües rompents, més il.lumina des de terres ben endins, des de la ratlla. Ara sembla apagat, mut. Sabrem esperar.

  Bones festes (tinguen i els diners que vinguen!)

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 3 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES