NO DIRÉ QUE NO…

NO DIRÉ QUE NO…

BENIMUSLEM Instalan una vidriera en el altar mayor (Informa FRANCESC ESPANYA) La parroquia Purísima Concepción ha instalado en su altar mayor una vidriera, que es una recreación de la Inmaculada de Juanes. El autor de la vidriera Regina Coeli es Joan Oltra, de Quatretonda, y el diseño ha corrido a cargo de Josep Gisbert, de Benimuslem. Por su parte, el administrador parroquial, don Antonio Sanchis, bendijo la nueva vidriera, que ha sido financiada con los donativos de los feligreses. (Remember. Notícia passada , sense lloc ni data).

DETALL

verema de Joan Oltra

No diré que no m’haguera agradat que la botiga de la Cooperativa no tinguera un aire tan impersonal, pràctic o modern com el que presenta, més aïnes haguera preferit que fóra mostrador i referent de l’espai on se situa, el Celler, d’ací que em va resultar una sorpresa ben agradable trobar aquell detall decoratiu empeltat sobre la paret nord de l’establiment, parlem del retaule ceràmic de format cubista que decora la zona on actualment s’hi despatxa el vi.

Representa una escena costumista com és la de la verema, típica d’un poble rural de per aquests rodals, no debades a la fi de la dècada dels seixanta i principis del setanta en què s’hi realitzà l’original d’aquesta obra per a la decoració de les oficines de la nova Casa de la Vila, el campanar i les cases que aixopluga encara s’hi trobaven envoltades per un mar de vinyes. Possiblement va ser aquesta la darrera oportunitat perquè el cultiu del raïm, com a principal i històric motor econòmic de la població, quedara reflectit en una creació artística com aquesta, no de manera romàntica o etnològica com podria fer-se avui, sinó real i efectiva.

Però n’hi ha un xicotet detall a comentar que ve a tomb perquè l’altre dia preguntant pel seu autor, Juan Oltra, que no sé el temps que fa no veig pel poble, em vingué a la memòria el fet que aquesta reproducció ceràmica de Coarval porta la signatura, com és lògic, de l’obrador o artista ceràmic, però no s’hi veu, en canvi, i si no em traeix la memòria, cap referència a l’autor de la pintura original, bé potser perquè els taulells no reprodueixen l’escena en tota la seua extensió, bé perquè és una obra de sobres coneguda entre la població, bé perquè…

Igualment fa uns anys, dècades potser ja, una portada del llibre de festes d’aquesta vila reproduïa la mateixa escena de l’artista quartondí, que com sabem descansa sobre una de les parets de l’ajuntament, on tampoc no figurava, i corregiu-me si m’equivoque, la seua autoria, cosa ben normal també entre d’altres i molts diversos motius, pel costum i, perquè ens costa de reconéixer i valorar el fet creador, i ja no direm pagar-lo.

I si serveix açò de xicotet homenatge a l’artista nostrat, ací ho deixe.

 

benavent

1 comentario

  1. Pepe

    Heus aquí senyor Benavent algunes altres manifestacions creatives del senyor Joan Oltra, de Quatretonda.Són vidrieres funcionals en una casa del nostre poble.


INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 1 visitant, 3 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES