BENEFICIS DE L’EVOLUCIÓ TECNOLÒGICA

BENEFICIS DE L’EVOLUCIÓ TECNOLÒGICA

evoluciotecnologica

El dibuix no és recent, almenys serà de l’any 1970. Fou un “regal” que li vaig fer a un venedor americà que ens adoctrinava amb les bondats del “cerebo electrónico” que estava al pèl d’endinsar a l’empresa on jo treballava. Per tot agraïment en rebre’l em va dir que jo era un retrògrad al que el progrés se’l tenia al paire i que si els que confiaren amb la màquina de vapor hagueren sigut persones com jo encara estaríem amb el carro; que de segur seria dels individus que creien que córrer a més de trenta kilòmetres per hora els oïts es rebentarien als viatgers; que el món estava canviant i que si seguia per eixe camí flac favor feia a aquells que volien modernitzar l’organització. I a sobre que hauria de tindre en compte la meua actitud!

Arguments de tant de pes —perillaven els meus cacaus— em ficaren un nus a la gola, tanmateix jo, que sóc una mica poregós, i malgrat allò que anunciava que podien fer les màquines i els invents que a l’Amèrica tenien entre mans, li vaig dir amb bones maneres que em preocupava que arribarem al dia que el “Gran Hermano” tinguera a les seues mans instruments tan poderosos que es fera realitat els somnis de l’autor de la novel·la 1984 i superar de bon tros el control sobre els humans que allà es conta.

L’americà aquell continuà parlant-nos de què si consumíem tant de paper acabaríem amb la selva amazònica, de què se salvarien tantes vides als hospitals amb tota mena d’aparells que tenien projectats, de què no faria falta tindre llibres ni biblioteques, tot estaria al nostre abast en la xarxa que s’estava construint, de què ballaríem amb la cama en alt, què sé jo les coses que ens va prometre…

Recorde que a la televisió n’hi havia un personatge d’una sèrie —en blanc i negre— que tenia incorporat un minúscul aparell electrònic per on rebia instruccions de “l’amo de la quadrilla” i  tenia que fer tot allò que li manaven sense dir ni pruna perquè si no…, al roll!

Les últimes novetats que estem veient ja ens anuncien que n’haurà cotxes i avions sense conductor; que podem dur un rellotge que pot dir, i emmagatzemar alhora, les dades que arreplega de les constants vitals de nostre cós; que el mòbil pot transmetre-les  a l’hospital perquè estiguen centralitzades i el Galé de torn actue sense estar present l’interessat pacient.

A hores d’ara l’Administració, els bancs, les grans companyies d’Internés, i qualsevol empresa que puga arreplegar informació nostra, té ja al seu abast “programes informàtics” i tant de coneixement de tot el que fem per mitjà del pc, tablet, mòbil, microxip, formularis que anem omplint sense rexistar, que, barrejant-los tots plegats saben al moment els manipuladors si tens fam, son, quina malaltia estàs sofrint ara o pots desenvolupar al futur, les teus preferències en el menjar, aficions, tendència política, sexual i…, podem seguir afegint-ne a la llista totes les que vulgues i que al remat et deixen més nu als ulls d’aquesta gent que el dia que vingueres al món.

Cadascú pot servir-se tot el que li abellisca de les bondats que ens presenta el progrés, si bé serà difícil que la mà d’aquest “Gran Hermano” la pugam esquivar, de manera subliminar està entrat en nostres vides i ens arriba a tots els racons de nostra existència sense ser-ne conscients.

Jo sé que no sóc el més indicat per aconsellar ningú, a la fi  vaig ser un col·laboracionista malgrat tindre ja un cervell mal pensat allà pels temps prehistòrics de la cosa aquesta de les màquines electròniques. En puc donar fe!

dit

Salva

3 Comentarios

 1. Salva

  Sé que els consells hem de notar-los amb dines, amb tot jo us diria que no fiqueu fotos vostres dins de la xarxa, no sabem mai si n’hi ha que les puga utilitzar per fer-nos alguna malifeta.

  Mireu com en gaudeix el tio del ditet.

 2. Pepe

  Fins cert punt crec que sempre hem estat controlats d’una forma o d’una altra. Simplement han canviat els mètodes i les tècniques. En el passat (i ara també) organitzacions poderosíssímes ho nan controlat tot : la forma de vestir, quins eren els aliments que havíem d’ingerir, quan es podia o no «refocilar», quan s’havia de treballar o descansar, tot controlat fins l’últim segon de la nostra existència. Ara són unes altres organitzacions (juntament amb les anteriors), aquelles que ens controlen. Només uns quants esperits poden ser lliures i no del tot : certes tribus d’alguns recers recòndits. Aquells que nosaltres anomenem «salvatges i indígenes», em pareix que són els éssers més lliures,incontaminats i feliços de la Terra.

  Ah!…el tio del ditet sempre ha estat ahí, des del començament dels temps. El que passa és que canvia de físic de tant en tant…

  De tota manera, m’apunte a la revolució de les noves tecnologies. La cosa no ha fet sinò començar. I segons com s’utilitzen, faran molt de bé o molt de mal. I haurem d’anar amb mil ulls, mil orelles i sempre alerta.

 3. Antonio Gonzàlez

  A la sociedad en que vivimos se le ha dado en llamar sociedad de consumo o sociedad industrial.Y esta sociedad amplìa continuamente el número de nuestras necesidades.Nos encontramos rodeados de aparatos y de objetos que nada tienen que ver con nuestro destino de hombres.Todo lo que producen las máquinas son más y más necesidades para nuestra manía de consumidores.Dedicamos nuestro esfuerzo a aquellas cosas que fueron imaginadas para ahorrárnoslo.
  Esta sociedad industrial llega a crear una pseudocultura que nos quita lo que originariamente nos divinizaba: la libertad y el tiempo.

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 1 visitant, 4 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES