Seleccionar página

A FA TEMPS QUE NO EN PARLÀVEM (Desficis)

A FA TEMPS QUE NO EN PARLÀVEM (Desficis)

A FA TEMPS QUE NO EN PARLÀVEM (Desficis)

 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
La veritat, que no em posen massa els mitjans de comunicació d’aquesta Vall, concretament dic d’aquesta ràdio i televisió d’Ontinyent, de la nostra comarca –crec que es tracta de la mateixa empresa- que fa un ús bastant esquifit, i de vegades vergonyant, de la llengua, tant, que de fet m’arrossegue cap ací, sempre que puc, les emissions de ràdio Xàtiva. Les de la capital de la comarca en ocasions, i pel que fa al tema, semblen venir de molt lluny, d’Almansa o de més enllà encara, que no?

Cosa d’un mes, si fa no fa, és que entrevistaren a l’alcalde de Llutxent, i la veritat, com que anava passejant entre pinedes em costava mantenir l’atenció, però de sobte i de raspallot alguna cosa em va atraure i va fer saltar les alarmes, no debades la locutora acomiadava el convidat que no era altre que Pepe “Estornino”, així, com sona, sense cremes ni suavitzants. Voldria pensar que ho vaig entendre mal, però el flaix va ser molt fort, o dur. Ja sé que un mal dia el té qualsevol traductor però a mi no em sorprenen gens.

Però és que ahir mateix, venia jo amb la cadena Ser, la general, quan a l’imprompte fan la desconnexió i pren el comandament l’emissora comarcal, que d’ella estem parlant, doncs després d’aquell sumari la locutora va i s’arranca, gracioseta, comentant la festivitat xativina de sant Feliu, fent esment d’aquella popular crida: “Sant Feliu festa hasta el riu”, perquè clar, i va explicar, ella bé que ho sabia no debades és de “Játiva” (con la J de jamón), i sense quequejar.

No va acabar ací el tema, que m’havia de fer malbé el passeig, doncs encara, i seguint amb la qüestió, va reblar el clau fent una crida perquè aprofitàrem, els oients, l’oportunitat de felicitar tots aquells coneguts que es digueren “Félix”. Sí, ja sé que té raó, que els que entraren per Almansa –i perdoneu-me la digressió- vingueren per a quedar-se, que no n’hi ha cap “Feliu” entre nosaltres, som així de tous, i ja no sentim ni el dolor.

Haig de confessar però, que l’endemà mateix (cert que ja no sé el dia en què estic, però el relat és real), vaig obtenir una xicoteta satisfacció a compte de l’emissora “nacional”, és clar, no debades i parlant dels pares aquestos que ara volen posar al seu fill el nom de Lobo, va comentar el progenitor que el nom que havien triat per si de cas el nadó fóra xiqueta era el de “Wilma” -supose que s’escriurà així. I això em va fer pensar que després se’n queixaran del fet que s’abandonen els noms “espanyols”, que equival a dir en castellà. I jo amb el d’allò que diu “mal de muchos…” I què volen?, m’aconforme amb poc.

I és que n’hi ha coses molt rares en tot el d’allò dels noms, com les d’aquell famós futbolista del “Madriz” a qui diuen “James”, així, amb la J de jamón també. No entenc res, encara que potser estic badant massa ja, des del primer rastre.

benavent

PS. I recordeu, si sant Feliu era festa a Xàtiva, el divendres 5, és la M. de Déu de les Neus, idem, doncs. Tot i que com diuen (tornant a S. Feliu) “que del riu cap allà festa no n’hi ha”, igual els grans magatzems que ara ens agraden tant de visitar, obrin. De res.

 279 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

2 Comentarios

 1. Benavent

  Exercici saludable aquest de posar-se en el lloc de l’altre, generalment les coses són multitot i tenen molts angles, no obstant les hem d’exposar, denunciar si cal (i no estic dient res que no s’hi practique ací), per tal de buscar el canvi en els receptors, o simplement desfogar-se u, que les empreses estan per a guanyar diners, clar, però de vegades cal un respecte, almenys des del meu angle.

  Bonica arràdio!

 2. Benavent

  8_8:16

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

 • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics