Seleccionar página

SEGUINT AMB ELS NOMS (o amb el desfici)

SEGUINT AMB ELS NOMS (o amb el desfici)

SEGUINT AMB ELS NOMS (o amb el desfici)

  • Facebook
  • twitter
  • Gmail
Deia no fa molt, sabedor de la seua inexactitud, que de Felius entre nosaltres no n’hi havia, cosa que com sabeu no és del tot certa, no debades i gràcies, tot s’ha de dir, a aquella màxima que proclama: “Allò que la llapissera no ha escrit, la goma no ho pot esborrar”, tenim i fem un bon ús de noms, per dir-ho d’alguna manera, no oficials, generalment no lligats a la paperassa, o en comptades ocasions, per tal com parle dels renoms o malnoms, dits ací “apodos”, que per a la llengua són noms tals i parells a la resta, és a dir, igual que ho són els noms propis o cognoms, però que per les seues característiques o circumstàncies, i sobretot per no haver estat escrits per cap llapissera, no han estat foragitats, ni han caigut sota el pes de les lleis anorreadores i castellanitzadores de la nostra cultura i llengua.

Exemple del que diem, exemple de noms valencians que han restat entre nosaltres en forma de renoms, associats al d’allò dels “apodos” són, entre d’altres, els Felius, ja esmentats, o el Pere, també, Pau o Paua, l’Agustí, Donís (Ernesto Donís), Martí, Blai (la caseta de Pepe Blai)… Altres ens han pervingut en forma d’hipocorístics i noms familiars: la Malena (Magdalena), els Caci (d’Acaci), Joano, Tòfol (de Cristòfol), el tio Nelo (de Manel), Cinto (de Jacint), juntament amb els diminutius com els Perets, Perot, el tio Tonet, la Mateueta (de Mateu), alguns altres perviuen fossilitzats en forma topònim com en el corral de Toni… Molts d’altres també coincideixen en la seua forma amb el castellà com els Valentins, David…

Poca cosa tot plegat aquest rostoll de noms valencians i una defensa potser inconscient i numantina de la llengua pròpia que s’hi traduïa d’altra manera també en expressions del tenor següent, com quan el “fèrtil” castellanisme “entonses” o “antonses” començava a pujar en boca d’alguns valencianoparlants, i aleshores l’interlocutor li replicava allò de: “entonses… mig armut i quatre onces!”, en to de burla o de defensa, ja hem dit que inconscient, de la seua parla davant d’aquell castellanisme que aleshores resultaria ben coent.

Ara, la cosa, tornat als noms propis, la vivim des d’aquest lloc que diuen l’aldea global i que no deixa ser l’aldea d’algú altre, i els noms ja no només ens vénen (en altres dècades imposats), del castellà i reseguint la tradició del santoral, ara, però, la TV, les sèries, els famosos… marquen les línies i les modes, amb encreuaments o “mixtures” tan curioses com aquest renomenat davanter de futbol “James”, dit però, amb la J de jamón. “Les coses que vorem si no mos morim!”

benavent

 384 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

ARA MATEIX

Users: 2 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

  • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics