Seleccionar página

SÓN CARS ELS LLIBRES DE LECTURA ?

SÓN CARS ELS LLIBRES DE LECTURA ?

  • Facebook
  • twitter
  • Gmail
SÓN CARS ELS LLIBRES DE LECTURA?

Encara quan hi pense en el preu que vaig pagar per “Recuerdo de mis putas tristes” de García Márquez m’esborrone, una “fotracà!”, clar que si comptes que es tractava d’una edició, no diré que luxosa, però sí ben feta i curosa, amb paper de bona qualitat, tapes dures, caixa de lletra i espais que beneficiaven la vista, potser s’ho valguera, que bona literatura és, però breu, quan no passaria de les vuitanta pàgines, així que només per a dos sobretaules i escaig, vaja.

Fet i fet crec que no són cars els llibres, és clar, si no busquem primeres edicions fetes, ja dic, amb bona enquadernació o una impressió en paper de més qualitat que aquelles altres amb tapes de cartolina, paper de menys gramatge, una caixa de lletra menor i, manta vegades llibres de butxaca que perden en qualitat sí, del continent parlem, però més flexible i no tan esquerpa com l’esmentada tapa dura, de manera que suporta bé que arribes a doblar-lo com si es tractara d’una llibreta, sovint al ritme que marquen els fets narrats, al temps que grapejant-lo durant tot el procés de lectura vens a deixar-li la teua empremta a sobre. La tapa dura, amén del preu i de quedar millor en una llibreria, fa la lectura més formal.

I dic que no són tan cars, encara que podien –devien, vaja- ser més barats també, perquè si poguérem valorar només que siga “quantitativament” tots aquells bons moments que passem llegint una novel.la que ens atrapa i que ens fa viure la bonica contradicció de voler descobrir ràpidament el desenllaç, a la vegada que sentirem haver arribat a la darrera pàgina que ens ha de retornar definitivament a la realitat; perquè si valoràrem aquelles bones estones de lectura de sobretaula llegint, d’abans d’anar a dormir o per a dormir, en el tren… lectures furtives algunes, més lentes i pausades d’altres, comparables totes a aquells altres bons moments en què, i per exemple, compartim un cafenet en el bar, una xarradeta amb l’amic o una escapada per la serra… potser considerem que no són tan cars.

Sabem que el preu del llibre pot dificultar la lectura tot i que no sempre és així, llegir moltes vegades és comparable a veure el canal de la 2, queda bé però no enganxa, és a dir, i pel que sembla, llegir no reporta els beneficis socials que sí que ho fan d’altres activitats com puga ser la cerveseta del bar, per exemple, i la prova la tenim amb allò dels selfis ara tan de moda per la Xarxa, que de res n’hi ha tant, trobant-ne de totes les formes, classes i condicions, és a dir, uns mostrant un peu, altres fent-se’n una o morrejant-se, atrapant una panoràmica en aquest o aquell altre lloc que visiten, o mostrant fets i activitats que realitzen, de tot, ja dic, de tot menys compartint un bon moment de lectura acompanyat d’una novel.la. Jo almenys no n’he vist cap.

A més a més en certs ambients o grups, la lectura pot tenir connotacions, no sé si dir masclistes, o que em contradiga la meua bibliotecària, dic la de la biblioteca del meu poble, si qui usa majoritàriament del préstec de llibres (no sé si se’n fa estadística d’açò) són les dones, prova, al cap i a la fi, d’una major intel.ligència de gènere.

I no penseu que advoque, que intente promoure ara una campanya a favor de la lectura jo, que com aquell autor (del qual lamente no tindre apuntat el nom i còpie), dic que “llegir és un plaer estrany que totes les persones addictives no poden deixar, però no cal tampoc que tothom s’hi enganxe…I que no s’ha de fer cas d’aquells que diuen que la tele priva de llegir o que tota la tele és dolenta i tots els llibres són bons, no són aquestos lectors en realitat, no els agrada llegir”.

bnvnt

PS. Fa bo. Plou!

 370 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

ARA MATEIX

Users: 4 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

  • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics