SANTA TRAMABUNDA

SANTA TRAMABUNDA

SANTA TRAMABUNDA

Massa i tot sé que l’oratge no està per anar amb “cuentos”; de problemes n’hi ha a cabassos a tort i a dret i per on mires, a més és tan cert com que el sol està alumenant-nos que ens arriben sense anar a buscar-los. Tanmateix jo volguera contar-vos allò que feu Santa Tramabunda (filla de Galicia) que com altres històries a mi em va contar ma uela Maiteresa i que no sé encara si podrà servir-vos per aconseguir com en el prodigi del cuento, de poder fugir-se’n de les masmorres d’esta vida i trobar-ne altra on pugueu gaudir-ne de millor.

En una de les tantes incursions que els sarraïns feren per terres del nord cristià entraren en el convent de Sant Martí on estava la santa, la feren presonera i se la varen endur cap a terres de la moreria hispana.

Comprendreu amb mi que deu anys patint les humitats de la presó, i més a soles que la una, li entrara lo que se sol dir “morriña”, que de segur qualsevol de vosaltres n’haureu tingut en trobar-se lluny del poble. Però tornem al camí per on anàvem:

Conten que la vespra de Sant Joan li suplicà a aquest fervorosament:

«Blessed San Xoan, que podería ser mañá, en San Xoan de Poio e participar da festa está na súa honra».

I com aquestes coses de la trasplantació etèria són difícils d’explicar a ments modernes, intentaré relatar amb llenguatge senzill com feu la Tramabunda perquè de colp i repent el dia 24 de juny d’aquell any poder estar en cos i ànima en el seu poble gallec. Diuen que s’encamellà sobre una palmera que li dugué a la masmorra un àngel, aquest li obrí les portes i volant per l’aire cap allà al Finis Terrae que se’n va anar la dona.

Fou tanta l’alegria dels habitants de Poio, i de les germanes en la fe de la monja, en veure-la per allí, que decidiren plantar un esguell del mitjà de transort tan especial, que havia utilitzat en el viatg, en el pati del convent, i se sap que l’esguell va arrelar! Si no recorde mal de com ho contava ma uela aquesta planta estigué vivint fins les darreries del segle XVI, que ja és aguantar en un clima com auell de les terres de Santiago.

El món de la Santa Compaña i les Meigues res té que veure amb el miracle del transport d’aquesta santa perquè eixes creences que coneixeu tothom són supersticions paganes que perduren en gent poc cultivada, n’hi ha que tindre molta barra para anar mesclant l’oli amb l’aigua, que ja estem al segle XXI, senyors!, i a aquesta Hispania nostra la cultura se’ns ix a cabassades per les orelles.

Ara bé: com no vull fer-me de mal voler amb ningú, podeu creure o no el que acabe de contar, però de “morriña…, haberla haila” per tot arreu, no debades santa Tramahunda és la seua patrona, i a mi m’ho contà ma uela i ja sabeu que jo li tenia molta fe a tot romanç que ella em feia i deia.

Au! Si fa fred fiqueu-se a la voreta del foc.

1 comentario

  1. Rosa

    I jo tota la vida pensant que era Tremebunda.
    No sabia la història, ni tan sols que era santa però…nunca te acostaràs sin saber una cosa más.
    Moltes gràcies per compartir amb nosaltres totes les històries que sap i tots els contes de la seua uela Maiteresa.

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 1 visitant, 1 cercador

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES