Seleccionar página

NACIÓ I ESTAT.PREGUNTA TRAMPA.

NACIÓ I ESTAT.PREGUNTA TRAMPA.
  • Facebook
  • twitter
  • Gmail

En diverses ocasions ens hem sentit interpel.lats quan algú, darrerament polític, ha fet una pregunta semblant a: “Vosté defén que Catalunya o, posem per cas el País Valencià o regne de València és una nació? I sí, dic que sí, és clar, com Espanya és una nació, que una cosa no lleva l’altra, tot aplicant el mateix concepte, la mateixa definició de nació, que no ha de ser, almenys no ho entenem així, un terme de caràcter jurídic o legal.

És a dir que nació és el territori on ha nascut algú que comparteix amb uns altres un espai comú, una llengua pròpia, una història comuna i tradicions. Definició que amb més o menys ets que uts és la que podem trobar al diccionari de la RAE, el de l’espanyol per excel.lència, terme cultural que podem aplicar als espanyols en general igual que als bascos o valencians, en particular, cosa per la qual si diem que Espanya és un estat plurinacional, com d’alguna manera recull la constitució no és cap mentida, que va! I el més habitual és que els estats ho siguen així, plurinacionals, doncs els estats “uninacionals” són l’excepció, i dels coneguts, ara només recordaria Portugal. Estats que per raons culturals òbvies ocupen extensions territorials més reduïdes.

Ara bé, una altra cosa és que nació signifique o implique que siga un estat (concepte jurídic) independent o diferent, això són altres calces, és a dir, que el terme de nació no s’ha de confondre amb el d’estat, que se sol fer per raons òbvies però que Espanya siga una nació no lleva, com hem dit, que altres pobles també ho siguen, ara bé, ací i ara, l’únic estat, és a dir, l’únic estat-nació és l’espanyol.

I com “estat”, és terminologia jurídica o política, es pot debatre, votar i si les lleis o permeten modificar, unint o separant territoris, i per posar un exemple tret ara de la mànega, Portugal podria demanar la incorporació o federació a l’estat espanyol a canvi de què el país, la nació de nacions resultant amb l’augment s’anomenara Ibèria, que tampoc ens és estranya.

I si un marc legal i jurídic pot canviar d’acord amb les lleis que s’atorguen els ciutadans i nacionalitats que el conformen, no passa el mateix amb les nacions, almenys no d’una manera ràpida, i posem un cas real com és el d’Alemanya que durant dècades i per qüestions conegudes va ser dividida en dos estats diferents, amb lleis i territoris diferents, però això significava que els alemanys d’un estat i l’altre deixaren de formar part, de la nit al matí, de la mateixa nació (no ho oblidem, concepte cultural). I no, és clar que no, perquè continuaven compartint la mateixa, llengua, història, tradicions… Sols els caviaren el marc (que no era poca cosa, ni fem broma)

En resum considerem que la pregunta més apropiada hauria de ser: Vosté considera que Catalunya ha de constituir-se en estat independent? O en una nació amb estat propi?… Ja sé que solem identificar els conceptes de nació i estat, però no és el mateix, i si no s’especifica com cal la pregunta inicial es converteix en una pregunta trampa.

Benavent

 225 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

IN MEMORIAN VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿CREUS QUE TOTES LES VÍCTIMES QUARTONDINES DE LA COVID MEREIXEN SER RECORDADES? ?

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

  • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake snowflake
Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics