TRES CONTES

Tres contes.Tres perspectives.Tres estones.Bona pensada de la bq per incorporar aquesta idea i fer-la realitat.Imaginació no en falta, ni ganes.Com tampoc la forma de fer arribar cada any als més menuts aquestos teixits de lletres i il·lusions.Apropar als autors,(autèntics herois) a la gent en un dia de mercat, al mercat dels llibres, én una altra gesta digna i noble.La maquetació, el disseny i la distribució dels continguts, ens han agradat.

Els contes són imprescindibles per anar estructurant i equilibrant la psiqué de l’infant.Omplin els esperits d’il·lusions i esperances i són un contrapés necessari a les realitats del cada dia.

Marieta i la Cistelleta, és més que un conte: un encant de tradicions orals i d’idiosincràsies pures en la boca d’uns protagonistes que es manifesten en noms i topònims molt nostres arrelats dins de l’ànima i dels sentiments (carrer Sant Vicent, Placeta d’en Caus, Carrer Poassa, Plaça de l’Oliver).Una Marieta, gosaria dir, auto-biogràfica i melangiosa.Plena de records i vivències els quals mantenen el seu esperit jove i viu.Indrets entranyables com la botigueta del tio Saoret, l’ermita de Sant Josep,la mítica Font Vella… fan que aquest conte comunique humanitat pels quatre cantons i arribe als fons..No hi ha línia que no mencione i transmita l’essència del ser d’aquest poble.El Bésame la mano, la super-arxifamosa tornada del «tirorí tirorí»,les garrofes,la palla, els reixos i els peixos…i per a rematar,la litúrgia de «la cistelleta», la tradició de la tradició més profunda dels temps nadalencs, fan de «Marieta i la Cistelleta» més que un conte,la convertiexen ja en un clàssic als pocs mesos de vida.Si a tot això afegim unes il·lustracions a l’altura de la qualitat expressada, (la Font Vella,els Cuquellos...) no ens queden de paraules de lloança per a l’autora, la benvolguda Pepica Mahiques, per tot el que està aportant-i encara aportarà- a la cultura del seu poble.

Senent i Tereseta.Una narració amb molt d’enginy : la trobada amb els reis mags, ja a prop del poble, dels protagonistes, prepara el gran dia.Una narració on es mescla el présent i el passat.En la literatura tot és possible, fins i tot una alcaldessa quan encara els carrers estàven sense arreglar i plens de pols.El sempitern «tirorí, tirorí»,la palla,les garrofes, la Font Vella i la gran protagonista dels temps nadalencs, «la cistelleta», conformen una narració on els protagonistes poden a la fi posar en marxa el ritus del seguici reial i ser rebut a les escoles velles com sempre ha passat.La cavalcada s’havia salvat!.De totes les il·lustracions, la del garrofer i la dels tres reis tancant l’ullet. Lourdes González i Alexandra Oltra han enriquit,sens dubte, amb la seua capacitat creadora, el patrimoni cultural del seu poble.

El millor regal de tots,és un cant a l’amistat i en conseqüència,als valors immaterials.El xiquet i el monstre, dualitat clàssica en el temps i espai literari (La Bella i la Bèstia,El Geperut de Notre Dame,Frankestein…King-Kong), explora els sentiments i manifesta tendresa i amor.Dintre els temps nadalencs,l’escenari i els entorns màgics que la serra proporciona i que sempre ha tingut,(Pla dels Arenals,Collet de l’Aire, Pinar de l’Avenc…)Eusebiet i el gegant Trencacudols es coneixen i s’apropen mitjantçant la paraula i el diàleg.L’estrella de nadal-el far que guis als Reis Mags- és a la fi restaurada gràcies a les habilitats i el poder físic de Trencacudols. I els reis mags poden arribar a la fi i complir el manament de la tradició.V. Miguel Benavent ens ha regalat un conte d’ amistat i unes il·lustracions senzilles i originals

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 3 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES