«1.808»

“1808”

Divendres 24 a les 19h i a la Biblioteca Estanislau Alberola presentem:

El llibre “1808” de Milagros Espí (1906-1999) per Emili Casanova professor de la Universitat de València i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua que se s’ha encarregat de la seua edició.

Es tracta d’una publicació de la bq, llibrets col.leccionables, número 3 de la sèrie Valbaida (la Vall d’Albaida) editada en col.laboració dels ajuntaments d’Agullent, Quatretonda i l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA).

1808, segons es desprén del títol, és una novel.la històrica curta i fins ara inèdita, obra presentada l’any 1934 als premis de Lo Rat Penat. La trama es desenvolupa a la ciutat de València entre els mesos de maig i juny de l’any del títol, sobre la base d’uns fets i personatges històrics l’autora entrellaça una doble història d’amor, i de desamor, entre persones de diferent classe social que a les postres acabaran per convertir-se en líders destacats de l’alçament popular contra el francés. Una obra reivindicativa de l’època foral segons Casanova amb una trama àgil que manté l’atenció contínua del lector malgrat que l’estil, com correspon a una publicació de principis del XX, no és modern.

Dos dels personatges mantenen una estreta relació amb un poble de la serra, on es criaren, sens dubte Agullent, poble on va nàixer Milagros Espí en 1906 que per la seua condició de dona en un ambient familiar molt religiós i tradicional no la deixaren estudiar Magisteri, ni tampoc dedicar-se a l’escriptura obertament perquè com afirmava “era una cosa lletja i indecent en una dona”, de manera que algunes de les dones que s’hi dedicaven ho feien utilitzant pseudònims.

D’ací que Milagros mai no va escriure professionalment, com sí que ho faria el seu marit, Jesús Morante, mestre i autor d’obres teatrals, a qui segurament degué ajudar en el fet d’escriure i revisar algunes obres, encara que com afirma l’autor de l’edició, també d’Agullent, el seu nom mai no figuraria al costat del seu marit i la seua pretensió es limitarà, tal com llegim en la introducció, a escriure obres curtes per als Jocs Florals del Rat en els quals guanyà diversos premis.

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 1 cercador

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES