Seleccionar página

ANAR “A DONAR LLIÇÓ A CAL TIO JOSÉ EL COIXET “

ANAR “A DONAR LLIÇÓ A CAL TIO JOSÉ EL COIXET “

 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

   No sé quanta gent encara en quedarà d’aquells que anàrem “a donar lliçó” a casa de mon tio José el Coixet al carrer de Sant Vicent on ―com vaig dir fa ja temps―, tenien muntat ell i la tia Elvira Alberola “elcortinglés” de Quatretonda.

   Aquests dies de reclusió, “per si de cas el xino”, m’he dedicat a ficar una mica d’ordre en la col·lecció de llibres i documents  que he anat acumulant durant aquests anys. De tant en tant he tornat a veure algun llibre que em retrotrau a la meua infantesa. El de la foto que he ficat com a presentació, possiblement, és un dels que més m’estime.

   No sé si el que vàrem aprendre de l’aritmètica era molt diferent del que rebíem a les escoles ―que com ja he dit per ací a QD alguna ocasió, deixí d’anar després de la primera comunió quan comencí al col·legi dels Jesuïtes a València―, si bé una cosa tinc clara: aquell home m’ensenyà no a ajuntar lletres i formar paraules, sinó a comprendre allò que estava escrit sobre el paper. Cosa aquesta difícil, i no sempre, la xicalla ho aconseguix com cal.

   Jo tinguí la sort de tindre un bon mestre amb mon tio José, possiblement ell va ser el que donà volta a la clau perquè al meu cap entrara el rall de llum que m’ha ajudat sempre a intentar trobar el sentit, massa sovint ocult, de qualsevol cosa escrita que ha caigut a les meues mans.

   Gràcies tio pel que feia vostè amb aquells xiquets…, i xiquetes, ah!

   També pel regal que em fèreu del llibre “El sombrero de tres picos”. He de dir-li que el conserve en un lloc privilegiat de la meua biblioteca…

                                                                                                                                             Salvadorín

PS ― Aprofitant l’escrit i com “Hoy las ciències adelantan que es una barbaridad…”, ―com diu el don Hilarión de la Verbena de la Paloma―: algú pot dir-me si al dia de hui aquesta poesia de Campoamor, que apareix  en el llibre amb el que llegíem quan anàvem “a donar lliçó” a sa casa, és feminista o masclista? I aquesta altra de “Las labores propias del sexo”?

 674 Visites totals,  2 Visites avuí

The following two tabs change content below.
Salvador Alberola
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

Salvador Alberola

Salvador Alberola és un lliurepensador que estima el seu poble.Des de la llunyania difon el seu pensar i la seua concepció del món.És conscient de la realitat que l'envolta i amb el seu criteri i estil opina i desenvolupa el seu pensament. La poesia,l'assaig i "les coses del seu poble" es veuen reflectides en aquestes pàgines.
Salvador Alberola
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail
 • Facebook
 • twitter
 • Gmail

Latest posts by Salvador Alberola (see all)

1 comentario

 1. Pepe

  Gràcies a questes escoles paral·leles a les oficials, moltes generacions se serviren d’elles per a aprofundir ensenyances ,valors i coneixements que les «públiques», no donaven per mil circimstàncies.Tots els pobles tenien aquestes «academies» i foren un suport imprescindibles.Avuí en dia també perviuen amb altres noms.

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

pels morts COVID-19.In memoriam.

VIDEOCARATULA QD

ENQUESTA

¿Quin nom t'agrada més?

Veure resultats

Cargando ... Cargando ...

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINADORS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

NO DEIXEM QUE VAJA A MÉS!

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics