MONS HUMANS, MONS NATURALS.

    Edicions 96, mijantçant “Col·lecció l’Entorn”, acaba de publicar el llibre MONS HUMANS, MONS NATURALS, l’autor del qual és nostre entanyable i estimat vehí Josep Enric Oltra, més conegut com “el xicón de Maruja Polsera”. S’ha informat que a causa de la pandèmia s’ajorna la presentació oficial al poble i es farà al mes de Juny al pati de les Escoles Velles.

  Possiblement, a molts, no els arribe la notícia ni desperte, en tot cas, un interés major que el de congratular-se amb ell. És lo habitual i més probable en aquest tipus d’events. És pel que m’agradaria fer dos pinzellades sobre el llibre, pel seu especial , magnífic contingut i  qualitat, i posar-ho en coneixement dels més possibles a través d’aquest espai tant d’agrair que Quatretonda Digital ens ofereix.

 Estudiós, observador nat, coneixedor experiencial de la Natura, del nostre poble, de la Vall d’Albaida, del País Valencià, del Principat, de les Illes …., enamorat del país sencer que ens engloba i configura en la mateixa parla, trasmet, immergit arreu  d’indrets de tot el territori, i amb un estil descriptiu singular, sorprenent, fins i tot poètic, afegiria, la passió i el goig encomanadís que sent davant tot allò que veu i viu intensament, només possible des d’una capacitat i sensibilitat exquisita com la seua.

 A més de la qualitat discursiva i atractiva en el relat, no ho és menys la del cabal tan ric i abundant del lèxic que conté. Espectacular i sorprenent, per a mi. Tant més, per l’inusual domini afegit que trasmet, com amerat i a flor de pell, de la manera més natural del món.

 Per tot plegat, i per més detalls que el lector anirà descobrint per sí mateix, desperta un interés creixent en cada pàgina que t’enganxa i convida a continuar fruint de la seua lectura. Estic convençut que, en la mesura que es vaja difonent pel poble, poques famílies renunciaran a posseir-lo i reservar-li un lloc especial en les seus prestatgeries;pel testimoni històric-cultural-popular que representa i pel qual anem sent consfigurats. Crec no exagerar, si dic que pocs de la gent major deixaran de sentir-s’hi implicats i protagonistes en més d’un relat.

 Sent un estimable llegat i compendi de conceptes, percepcions, mons personals, col·lectius, de maneres de pensar i sentir la vida, no massa allunyada en el temps de nosaltres, no deixa d’impactar, possiblement més als joves; als quals implica continuar escrivint, indefugiblement, la pròpia història, sens dubte, des d’altres horitzonts. Els d’ells

 Y per acabar. Amb tot el que comporten aquests “relats” de populars i d’aparent limitació i localisme, s’universalitzen, en tant que humans i reals, traspassant, pel seu interés i connotacions inclusives, l’estricta frontera local, comarcal …., endinsant-se més enllà, en incursió completa arreu del territori determinat pel mateix domini ligüístic,  implicacions ètniques i històriques que ens agermana. És per tot que espere, desitge i li augure un ben merescut i creixent èxit, que sens dubte arribarà, a mesura que vaja difonent-se.

 Enhorabona. El poble de Quatretonda li devem restar un autèntic i agraït reconeixement en tant que sent, argumentalment i expositiva, l’indret  constitutivament central, el protagonista de fons, meravellosament descrit i implicat en cada narració, ens treu de l’anonimat habitual, posant i expandint en alta consideració el seu nom, amb tota probabilitat, molt més enllà de nostres contrades. Gràcies, Josep.

                                                                                                        Quatretonda, 6/5/2021.

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 6 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES