12 d’ OCTUBRE

De «Parvulitos» de ALVAREZ

12 D’ OCTUBRE www.quatretondadigital.info

Així ens instruïen quan erem xiquets en les escoles el que significava el 12 d’Octubre.Un fet históric de «gran envergadura» en la Història d’Espanya, del que tant s’està parlant avuí.Els fets històrics crec que no haurien mai de descontextualitzar-se so pena de caure en craso error històric.Una vegada s’ha estudiat el context en la seua justa mida, aleshores i només aleshores es poden emetre emetre lliçons de Història i així evitarien somatitzar la vera Història i dir tantes barbaritats com estan dient-se hui en dia sense raonament ni fundament.

4 Comentarios

 1. salva

  Amic Pepe:
  Una de les ensenyances que vaig aprendre de “Don Paquete”, ―professor meu al col·legi dels Jesuïtes allà pels anys 50 del segle XX― fou que no s’ha d’intentar analitzar i comprendre l’Historia (ni la més recent, ni la del temps de Mariacastanya) amb paràmetres actuals.
  Pel que estic veient trobe sovint que ponderar i estudiar idees sense partidismes immutables ―que condicionen la comprensió i els avantatges i inconvenients del tema a tractar― és cada dia més difícil i complicat en la societat en que ens ha tocat viure.
  Tampoc comprenc el perquè si vols dialogar amb un devot d’inclinació “permanent i inalterable” membre de qualsevol grup, ―siga aquest polític, cultural, religiós o futboler― no pots analitzar i comentar fredament els erros dels seus confrares sense que quedes etiquetat a l’instant com un enemic a perpetuïtat.
  La immensa majoria del sapiens no vol calfar-se el cap, és més còmode admetre i engolir, sense immutar-se una mica, un missatge mastegat per altra boca.
  Anar perdent el temps digerint el que li entra per la vista, els oïts i no mai, o poc, pel nefast vici de llegir, està “demodé” i cansa.

  Examinar amb rigor i formar-se una opinió personal segons el seu lliure albir sobre qualsevol assumpte “de la polis” és cosa d’altres subjectes; individus espavilats que la majoria són doctrinaris evangelitzadors del dogma al qual s’ha adherit de manera visceral el còmode sapiens.

  Després del que vostè acaba d’escriure, li diré que veig tristament que seguix havent per gran part del món al·lèrgia al diàleg i a la discussió ―discussió sense brega, clar― de la manera d’afrontar el saber del nostre passat.

  Anem camí d’aconseguir de ple el RAMAT global millor encara que el que s’imaginà George Orwell a l’escriure 1984.

 2. salva

  Algunes pel·lícules del “Oeste” vaig veure de xiquet com el John Wayne i el “Séptimo de Caballería” tractaven a “los indios, comanches i la companya de pìeles rojas”, … Per si no enteniem el perquè de tant de tir amb els Winchester 73, el don Paquete ens volgué aclarir l’assumpte dient-nos: «un amigo mío inglés de Inglaterra dice que ellos fueron mejor que nosotros porque para que la raza indígena se conservara pura crearon “Las Reservas».

  Pepet, un company de Campanar que parlava en valencià, em comentà que son tio havia estat en Londres feia poc i en el Zoo va veure que tenien una classe d’animals que els cuidaven allí perquè si no ja no en quedarien cap en el món.

  No hi ha res com trobar un bon fabulador, buscar un entaulat o trona on puga predicar “al respetable” i ja tenim el sarau armat.

  Com li he dit altres vegades, senyor Romero-Nieva, no m’agraden els saraus, jo en veure més de tres persones juntes ja em pareix una multitud. Una altre amic, també del col·legi aquell, sol comentar: «multitudes ni de obispos».

 3. rafael

  Al respecte, convide als lectors no perdre’s l’article de huí a VilaWeb.cat sota designació: NOU SIGNIFICAT- .El 12 d’Octubre, una commemoració com més va més discutida a l’Amèrica LLatina. (Sense desperdici)

 4. salva

  Ací us fique part dels raonaments que, entre altres, li fa el protagonista de L’ALBA D’UN SOMNI a la seua néta:

  …Eres la meua immortalitat i em sent responsable, no directe, de la teua existència i formació, això i tot has de saber que el teu tarannà és únic, que has de ser lliure de pensament, que has d’escoltar i atendre qualsevol opinió, reflexió, principis i idees que vages rebent d’arreu del món, i després, a soles, amb arguments ben fonamentats i segons el teu criteri, has de decidir el que més et satisfaça. Que no t’obligue ningú a prendre’n un en contra de la teua voluntat.

  No tingues mai por si al futur, i davant de nous raonaments, canvies de parèixer o de pensar, perquè com diu la dita: rectificar és de savis. Si bé és de poc trellat fer-ho massa sovint, sobre tot si no s’hi té cap raó convincent i només és producte d’un impuls visceral.

  I sobretot, benvolguda Blanca, has de tindre el coratge d’admetre la responsabilitat dels teus errors!

INCARDINATS

AVUÍ

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

ARA MATEIX

Users: 2 visitants, 8 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES