Seleccionar página

ESPANYA NACIÓ DE NACIONS? 

ESPANYA NACIÓ DE NACIONS? 

ESPANYA NACIÓ DE NACIONS? 

  • Facebook
  • twitter
  • Gmail

Fa pocs dies que el terme nació, la polèmica sobre la plurinacionalitat, ha estat sobre el “canto” de la notícia, cosa de la qual, i amb el permís del director, diré la meua, és a dir, que a la pregunta de si “és Espanya un país plurinacional”, evidentment que sí, i això és el que normalment trobem a la majoria de països o estats nacionals. El cas contrari, el dels estats uninacionals són més escassos, i es podria posar per exemple real, o almenys els més aproximat possible, el de la veïna Portugal. 

Ara bé, si em preguntàreu si Espanya és una nació, igualment diria que sí, no debades el terme nació té molts matisos segons quin siga el context o els elements que s’hi vullguen destacar, de manera que les nostres respostes en cap cas són contradictòries, a no ser que identifiquem (o confonem), automàticament, el terme “nació” amb el d’ “estat”, que és el que fem sovint i de manera bastant generalitzada, quan un estat seria la forma d’organitzar políticament i legalment un territori, incloga aquest una única o diverses realitats nacionals. 

  • Facebook
  • twitter
  • Gmail

Per posar un exemple potser paradigmàtic del que parlem citaríem Alemanya, l’estat nacional o nació alemanya, realitat plurinacional també, que en un moment determinat de la seua història contemporània, i per decisió política, quedava dividida en dos estats independents, l’Alemanya Democràtica i la Federal, és a dir, dos estats i en conseqüència dos nacions també, si com hem dit pensem que una nació només existeix si està constituïda en estat. Però evidentment aquella nova organització política i legal no canviava de la nit al matí els alemanys d’un costat i altre de la frontera (mur), ja que continuaven sent el mateix poble o nació. 

Perquè també ens dona el diccionari un significat cultural o historicista del terme nació pel qual un poble que bàsicament s’identifica amb un determinat territori, que té una història comuna i una llengua pròpia, sent que conforma una entitat “nacional”, com siga el cas del País Valencià, la qual cosa no implica que conforme un estat, és a dir, una organització política independent, ni que necessàriament contradiga la definició d’Espanya com a nació, independentment del que una persona o grup social puga sentir o aspirar al respecte. 

Dos accepcions del terme nació que poden conviure; fet diferent fora que la voluntat dels pobles, els fets polítics, les lleis, els pactes o inclús les tan temudes guerres decidisquen una altra cosa. 

benavent 

 313 Visites totals,  2 Visites avuí

Sobre el Autor

Benavent

El professor Rafael Benavent és un erudit i col·laborador de QD des dels inicis de la revista.Cronista Oficial de Quatretonda, amb el seu estil tan genuí,ple d'enginy i objectius didàctics ens delita a tots aquells que el llegim. Escriptor,assagista i un fum de coses més...ens enriqueix i il·lustra. L' estima al seu poble és manifesta a cada lletra que escriu.

ARA MATEIX

Users: 1 visitant, 2 cercadors

CONTACTA AMB NOSALTRES

unaveudequatretonda@gmail.com

ISSN QD/CODI DE BARRES

QuatretondaDigital és un lloc lliure per a gent lliure.

LA CAPELLA RESTAURADA

IN MEMORIAM VICTIMES DEL COVID-19 A QUATRETONDA

VIDEOCARATULA QD

AL MEU POBLE

HISTÒRIC DE PUBLICACIONS

OPINIONS I PARERS

  • Cargando...

QUARTONDINA PRIMAVERA

LAS CINCO CARTAS

CLIKA SI T’INTERESSA

GUIRIGALL.POEMES.

ROSELLES QUARTONDINES

Share This

Comparteix-ho

Dis-ho als teus amics